Een burnout, wat is het?

Iedereen maakt het wel eens mee, te veel werk op je nemen, te veel stress om je heen en niet lekker in je vel zitten. Wat nu als het allemaal niet ophoud en steeds erger word? De kans bestaat dat er uiteindelijk een burnout ontstaat, je raakt helemaal uitgeput en komt er niet meer uit. Je kent jezelf niet meer terug en hebt nergens meer zin in. Tijd om hulp te zoeken!

Wat is een burnout?

Een burnout is een stressreactie of een toestand van overspannenheid en emotionele uitputting. Je voelt je opgebrand, hebt geen energie en motivatie meer. Het komt voornamelijk voor bij mensen die veel werken en veel in contact komen met mensen. Het wordt veroorzaakt door een langere periode van overbelasting, men wordt zwaarder belast dan men aankan. Alles word teveel en je hebt het gevoel niets meer aan te kunnen. Er bestaan drie reacties van een burnout: emotionele uitputting, depersonalisatie, verminderende persoonlijke bekwaamheid. De verschijnselen blijven en men kan de balans niet terug vinden.

De symptomen

  • Weinig tot geen eetlust
  • Hoofdpijn
  • Weinig libido
  • Niet meer kunnen genieten
  • Vaak over werk nadenken en piekeren
  • Slaapproblemen
  • Oververmoeid
  • Geen plezier meer hebben in je werk
  • Prikkelbaar
  • Somber
  • Spierpijn

In een later stadium kunnen ook klachten zoals angsten, schuldgevoelens en depressies voorkomen. Tevens kunnen financiële problemen of relatieproblemen ontstaan.

Oorzaken van een burnout?

Een burnout ontstaat op het werk door een lange periode van (emotionele) overbelasting. Veel meer werk doen dan men eigenlijk aankan. Te veel hooi op je vork nemen. Het betreft vaak mensen die moeilijk nee kunnen zeggen, hard willen werken en alles goed willen doen. Op het werk zijn te hoge verwachtingen en je hebt weinig invloed op je werk. Het hoeft niet per se alleen te maken te hebben met het werk. Ook als er in de privé situatie te veel stressoren zijn kan er een burnout optreden. Een burnout heeft namelijk in de meeste gevallen meerdere oorzaken.

De behandeling

Een burnout gaat pas over als de oorzaak ervan weg is. Je moet leren anders met je werk om te gaan of misschien is het verstandig een andere baan te zoeken. Hoe dan ook, er moet iets veranderen. Er moet hulp worden gezocht. Het beste kun je met je werkgever afspreken wanneer je weer gaat beginnen en voor hoeveel uur. Langzaam opbouwen is het beste. Samen met je arts kun je overleggen wat voor jou de beste behandeling is. Hij kan eventueel ook medicijnen voorschrijven. Misschien moet je zelf iets veranderen of moet er op het werk iets veranderen, maar het belangrijkste is dat er iets veranderd. Alleen zo verhelp je de burnout.

Een burnout is erg heftig en het kan lang duren voordat alles weer normaal draait. Hulpeloos is het niet, met de juiste behandeling en begeleiding zal uiteindelijk de burnout verleden tijd zijn. Probeer op tijd hulp te zoeken als je het gevoel hebt dat je er niet meer uit komt.
© 2010 - 2024 Bruchemm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Burnout herkennen, wat zijn de eerste burnoutverschijnselen?Burnout herkennen, wat zijn de eerste burnoutverschijnselen?Burnout herkennen is lastig. Veel mensen hebben geen zin om naar het werk te gaan. Ze voelen zich moe en uitgeput. Alles…
Burnout behandelen: behandeling tegen burnoutBurnout behandelen: behandeling tegen burnoutOnderzoek naar de behandeling tegen burnout wordt (nog steeds) gedomineerd door preventieve hulpprogramma´s tegen burnou…
Stress - Lichamelijke Symptomen TestStress - Lichamelijke Symptomen TestStress ontstaat niet van de ene op de andere dag. Een bepaalde portie stress hoort bij het leven. Negatieve stress betek…
Omgaan met burnoutOmgaan met burnoutU hebt een burnout. U voelt een verlammend gevoel van machteloosheid en onzekerheid. U bent plotseling ingestort of hele…

Rosacea: verschijnselen, behandelingRosacea: verschijnselen, behandelingRosacea is een ontsierende huidafwijking van het gezicht. Het komt vooral voor bij vrouwen boven de 30, maar kan ook man…
Bruchemm (11 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.