Brandwonden, hoe komt het en wat doe je eraan?

Als uw huid in contact komt met extreem hoge temperaturen kan er een wond ontstaan, dit noemt men een brandwond. Dit kan komen door bijvoorbeeld contact met een heet voorwerp, een vloeistof, gas, electriciteit, vuur of de zon.

Klachten en oorzaken

Brandwonden worden gescheiden in 2 soorten, deze scheiding word gemaakt door te kijken naar hoe ernstig het is.
Een eerstegraads verbranding zal rood warm en opgezwollen zijn. Bij een tweedegraads verbranding heb je dezelfde klachten allen is het ook pijnlijk en kunnen er blaren ontstaan. Dan is er nog een derdegraads verbranding, dit is de ernstigste vorm, hierbij zal je ook gelijk een arts moeten waarschuwen. Een derdegraads verbranding herken je als het witgeel tot bruinzwart kleurt en er geen pijn is.

Wat kunt u zelf doen

Als u een brandwond heeft is het verstandig deze gelijk te koelen met zacht lauw waten of natgemaakte doeken. Dit moet minimaal vijf minuten en niet rechtstreeks op de wond. Bij kleine kinderen moet u wel letten op een onderkoeling. Kledingstukken die niet vast zitten kunt u voorzichtig uitdoen tijdens het koelen. Kledingstukken die vastzitten moet u laten zitten. Als er geen andere mogelijk is is koelen met slootwater ook te doen.

Een kleine wond zonder blaren kunnen met zalfgaas worden bedekt. Andere wonden moet gedaan worden door een arts.

Het is verstandig niks op de wond te smeren. En de blaren dient u niet door te prikken.

Eerste hulp

  • Als uw kleding in de brand staat, is het verstandig over de grond heen en weer te rollen. Als u gaat rennen of wilde bewegingen maken kan de brand erger worden. Verstandig is ook een blusdeken te gebruiken.
  • Daarna moet u koelen met water, het beste is lauw zacht stromend water. Als er geen andere mogelijkheid is kunt u ook slootwater gebruiken.
  • Verwijder alle kledingstukken die niet vast zitten.
  • Smeer niks op de wond.
  • Als u een brandwond heeft moet u altijd zittend worden vervoert.

Dokter?

Als u eerstegraads brandwonden hebt groter dan een tien eurocent muntje, een tweede of derdegraads brandwond met een ontsteking of een branding door chemisch of electriciteit moet u de dokter waarschuwen.
Dit geld ook als u een brandwond heeft in het gezicht, hals , voeten, geslachtsdelen of inwendig.

Brand in huis?

Brand in huis, we hopen allemaal dat het ons niet overkomt, maar zijn we er wel op voorbereid? Enkele tips bij brand in huis:
  • Blijf kalm.
  • Waarschuw bij brand direct uw huisgenoten en vlucht via de afgesproken vluchtroute en ga naar de afgesproken plaats.
  • Vlucht zo mogelijk van boven naar beneden, in verband met opstijgende rook.
  • Vlucht als u het huis niet uit kunt naar de straatzijde van het huis. Zo kunnen hulpverleners u beter bereiken.
  • Houd deuren en ramen gesloten. Sluit deuren achter u.
  • Blijf dicht bij de grond.
  • Bel de brandweer (112)

Voorkomen

  • Veel verbrandingen ontstaan bij kinderen door heet water. Probeer uw kinderen dus uit de buurt te houden van waterketels en thee of koffiepotten.
  • Laat uw kinderen nooit in de buurt van lucifers.
  • Als u gas ruikt maak dan nooit vuur en doe ook niks met het electriciteit want elk vonkje kan zorgen voor een gasexplosie. Zorg ervoor dat u uw ramen opent en de gastoevoerleiding afsluit.
  • Zorg ervoor dat u na het hout van een kachel of barbecue aangestoken te hebben geen spiritus of petroleum meet gebruikt. Giet dit ook nooit uit een jerrycan of fles op open vuur!
  • Als u een vlam in de pan hebt moet u eerst het gas en de afzuigkap uitzetten en daarna een deksel op de pan.
© 2010 - 2024 Chrissie90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandwonden verzorgenBrandwonden verzorgenBrandwonden worden in vier verschillende gradaties verdeeld. Een eerstegraads verbranding kan voorkomen bij gewoon in de…
Tweedegraads brandwondenTweedegraads brandwonden kunnen op verschillende manier ontstaan. Bijvoorbeeld doordat de huid in aanraking komt met het…
Brandwonden: soorten, oorzaken en behandelingBrandwonden: soorten, oorzaken en behandelingIn huis ontstaan brandwonden vaak door contact met heet water of vet. Enkele voorbeelden hiervan zijn te heet badwater,…

Rugpijn: verkeerde houdingRugpijn: verkeerde houdingRugpijn heeft vaak als oorzaak een verkeerde houding. Ook andere oorzaken kunnen aan de grondslag liggen, maar hier gaan…
Craniosynostose en in het bijzonder: trigonocephalieCraniosynostose en in het bijzonder: trigonocephalieCraniosynostose betekent: verbening van de schedelnaden. Eén of meer naden tussen de schedelbotplaten zijn te vroeg gesl…
Bronnen en referenties
  • Apothekersgids "Brandwonden" Wikipedia www.huidinfo.nl
Chrissie90 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.