Geen reukvermogen hebben: wat als je niet kunt ruiken?

Geen reukvermogen hebben: wat  als je niet kunt ruiken? In Nederland zijn er zo’n 250.000 tot 300.000 mensen die niet kunnen ruiken. Dat beïnvloedt hun dagelijkse gang van zaken, maar is bijvoorbeeld ook van groot belang bij het proeven van eten en drinken. Wat betekent het als je geen reukvermogen hebt? En hoe smaakt eten als je niet kunt ruiken?

Honderdduizenden mensen kunnen niet of slecht ruiken

In Nederland zijn tussen de 250.000 en 300.00 mensen die niet of niet goed kunnen ruiken. Dit kunnen lichte aandoeningen zijn, maar daar vallen ook mensen onder die helemaal niets meer ruiken.

Hoe komt het dat iemand zijn reukvermogen verliest?

Het verliezen van het reukvermogen kan diverse oorzaken hebben. Dit kunnen zijn:
  1. Aangeboren afwijking
  2. Veroorzaakt door een klap
  3. Veroorzaakt door een ongeluk
  4. Veroorzaakt door een tumor in de hersenen
  5. Een virusinfectie
  6. Verbranding door chemische middelen
In de laatste 5 gevallen zijn de reukzenuwen beschadigd geraakt.

Reuk gaat achteruit naarmate iemand ouder wordt

Het reukvermogen van een oudere gaat ook achteruit, gewoon omdat alle functies met de jaren minder worden. Bij mensen die ouder zijn dan 70 jaar heeft wel de helft last van deze aandoening.

Reuk en smaak zijn aan elkaar verbonden

Reuk en smaak zijn erg aan elkaar verbonden. Wie niet kan ruiken, zal ook een andere smaakbeleving hebben omdat die eerste kennismaking met een product er niet is of er veel minder is. Dat zorgt er dan ook voor dat heel veel mensen die geen reuk meer hebben ook niet meer van eten kunnen genieten. Uit een onderzoek is gebleken dat ruim 1 op de 10 helemaal niets meer aan eten vindt nu de reuk er niet meer is. In 34 procent van de andere gevallen is er nog maar een beetje genot.

Het ruiken van eten zorgt voor het aanzetten van de speekselklieren

Mensen die eten ruiken wat ze lekker vinden, activeren hun speekselklieren al automatisch. Mensen die dus niet kunnen ruiken hebben dat niet. Maar uit het onderzoek bleek wel dat zij bij het zien van het eten datzelfde effect bereikten. Blijkbaar heeft bij hen het zien van eten dan meer effect. Ook aten ze net zoveel als mensen die wel goed konden ruiken. Blijkbaar nemen andere zintuigen het over als de reuk wegvalt. Dit is ook het geval bij mensen die blind of slechtziend zijn. In hun geval neemt het gehoororgaan veel meer over.

Eet je minder als je niet kunt ruiken?

Mensen die niet kunnen ruiken eten volgens het onderzoek over het algemeen niet minder dan mensen die wel kunnen ruiken. Maar dat geldt vooral als het eten mooi wordt gepresenteerd. Ook is het mondgevoel, dus hoe eten aanvoelt in de mond voor hen van groter belang omdat de geur van het voedsel wegvalt en ze dat controle-instrument dus niet hebben.

Geur speelt ook een belangrijke rol in relaties en bij emoties

Geur is van groot belang tussen mensen onderling. Geur is vaak bepalend voor wie we aardig vinden of wie niet. Bovendien worden herinneringen opgeslagen aan de hand van geuren. Wie dat mist, mist ook dat deel. Wie niet kan ruiken, mist bovendien ook de geur van een bos na een regenbui, de geur van bloemen die bloeien of van schone was. Daar komt nog bij dat iemand die niet kan ruiken ook niet kan beoordelen of voedsel niet goed is. Iemand met een goede ruik kan direct beoordelen of voedsel bedorven is, maar ontbreekt dit dan is dat niet te beoordelen.

Reuk is ook een waarschuwer

Ook andere gevaren zoals een gaslucht of brandlucht kan iemand die geen ruik meer heeft niet meer ruiken. Dat is gevaarlijk.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HelderruikendheidWat is Helderruikenheid. Andere namen hiervoor zijn: paranormaal ruiken en helder ruiken.Wat zijn de mogelijkheden van h…
De reuk (zintuigen)De reuk (zintuigen)De neus, het uitsteeksel van het hoofd en het eerste deel van onze luchtwegen. De neus zorgt niet alleen voor het verwar…
Korte uitleg over flemenSoms zie je in de wei een paard staan met zijn nek gestrekt, hoofd omhoog en ook de bovenlip helemaal omhoog, net alsof…
Hoe proef je, en wat proef jeHoe proef je nou? En wat zorgt ervoor dat je het proeft. Hieronder staat besschreven hoe je kunt proeven en wat je neus…

Baat bij antistollingsmiddelenWat is trombose en wanneer ontstaat het? Welke mensen lopen een groter risico om trombose te ontwikkelen en wanneer is (…
Wat te doen bij haaruitval?Wat te doen bij haaruitval?Iedere dag verliezen alle mensen haren. Maar je kan ook hebben dat je meer haar verliest dan wat normaal is. Maar wat mo…
Bronnen en referenties
  • www.ruikenenproeven.nl Leeuwarder Courant Remco Havermans psycholoog
Reacties

Zeynep, 30-09-2016
(15) ik heb voor zo ver ik herinner nooit kunnen ruiken. Wel heb ik 1 keer een hele sterke parfum geroken maar voor de rest niks. Ik ben weleens naar de dokter gegaan maar ze verwezen me door naar het ziekenhuis maar daar ging ik niet heen. Reactie infoteur, 06-10-2016
Als u niet naar het ziekenhuis gaat zullen ze de oorzaak ook niet kunnen achterhalen. Maar misschien heb je er geen last van en vind je het best zo?

Mar, 24-02-2016
Is er wat aan te doen om weer kunnen ruiken? Reactie infoteur, 20-06-2016
Dat hangt er van af waardoor het ruikvermogen is verdwenen.

W. Vink, 03-02-2016
Ik heb nu voor de 3 week griep, ruik en proef haast niks, wél in de verte hete snoepjes en tomaatjes, komt het dan langzaam weer goed? Reactie infoteur, 20-07-2016
Dat is hier moeilijk te zeggen. Dat je alweer wat smaak krijgt is natuurlijk wel een goed teken.

Judith, 08-04-2015
Sinds ik zwaar griep ben ( 30 Maart ) en tot nu nog heb ik geen smaak meer, geen reuk meer. Dus bijna 9 dagen al. Zou het iets door de griep veroorzaken? Reactie infoteur, 22-08-2016
Dat zou heel goed kunnen. Blijft het dan even naar de dokter.

Abd, 07-10-2014
Is er wat aan te doen om weer kunnen ruiken? Alvast bedankt. Reactie infoteur, 08-10-2014
Dat hangt helemaal af van waardoor iemand niet meer kan ruiken.

Fred, 14-04-2014
Hoe is de gemoedstoestand van mensen die niets ruiken? Ik ruik bijna niets, door een ongeluk. Ik mis de geur na een regenbui, de geur van bloemen enz. Loop ik langs een pas gemaaid grasveld krijg ik een zweem van de geur die mij eraan doet herinneren hoeveel gevoelens ik mis hierdoor. Eten interesseert me niet zo maar ik ben gewoon vergeten hoe het was om lekker te eten. Ik mis veel in dit leven. Kunnen ruiken en kunnen horen. Velen zullen horen belangrijker vinden maar niet kunnen ruiken is ermee vergelijkbaar vind ik. Reactie infoteur, 20-04-2014
Geuren geven heel veel associaties en het ontbreken er van is dan ook niet alleen gevaarlijk (bedorven eten ruiken is een heel belangrijk iets) maar het ontneemt mensen ook emoties. Het klopt dat iemand die niet meer kan ruiken veel mist.

Fonne Kuiper, 10-07-2013
In februari heb ik een fikse virusinfectie gehad en ben mijn reukvermogen kwijt geraakt.
Mijn vraag is komt het t.z.t weer terug? Reactie infoteur, 10-07-2013
Dat kan ik helaas niet zeggen. Ik ben geen dokter en ook doktoren weten dat vaak niet van te voren. Mensen verliezen soms hun reukvermogen door vrij simpele aandoeningen.

Gillis van der Linden, 27-03-2013
Ik heb pas de griep gehad en heb nu al zo twaalf dagen geen reuk of smaak meer.
Gaat dit van zelf weer over, of moet ik mijn huisarts raadplegen? Reactie infoteur, 27-03-2013
U kunt het nog even afwachten, maar als het echt lang gaat duren zou ik wel naar de huisarts gaan.

Dieke, 14-02-2013
Ik kan niet ruiken maar wel proeven
en hoe ver ik weet heb ik ook nog nooit een ongeluk gehad wel een paar keer heel hard met mijn neus op de grond gekomen kan dat misschien het probleem zijn en komt het ooit terug? Reactie infoteur, 26-02-2013
Ik ben geen arts dus daar kan ik geen antwoord op geven. Ik zou het aan de dokter vragen als ik u was.

Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.