Wat en hoe van het downsyndroom

Het syndroom van Down. Veel mensen kennen wel iemand met het downsyndroom. Maar wat is het precies? Hoe komt het? Hoe zit het precies met de chromosomen? Hoe moet je om gaan met iemand met Down? En wat is Stichting Downsyndroom? In dit artikel alle informatie over het syndroom van Down.

Wat is downsyndroom?

Iemand met het downsyndroom heeft in iedere cel één chromosoom meer. Ze hebben drie chromosomen met nummer 21 in plaats van twee. Je denkt misschien: 'Wat maakt dat nou uit als je één chromosoom meer hebt?'. Voor de meeste dingen maakt het inderdaad niet uit. In de meeste dingen zijn kinderen met downsyndroom heel gewoon. Maar er zijn toch wel een paar verschillen.

Mensen met het downsyndroom hebben vaak problemen met hun gezondheid. Ze hebben bijvoorbeeld problemen met hun hart. Ze zijn vaker verkouden, soms horen ze ook minder goed. En ook hun spieren zijn niet zo sterk. Ze hebben daardoor meer moeite met leren, praten en fietsen. Vaak kun je aan de buitenkant zien dat iemand het downsyndroom heeft. Mensen met downsyndroom zijn vaak klein en hebben korte armen en benen. En hun ogen staan vaak een beetje schuin.

Hoe komt het dat sommige mensen het downsyndroom hebben?

Als iemand het downsyndroom heeft is dat gewoon toeval. Je kunt er niks aan doen. Het is ook niet erfelijk. Het enige wat dokters wel weten is dat hoe ouder de moeder is, wanneer ze zwanger is, hoe groter de kans dat ze een kindje met syndroom van Down krijgt. Ongeveer 1 op de 1000 Nederlanders heeft het syndroom van Down. Je hebt 0,1% kans op het krijgen van een kindje met het downsyndroom.

Hoe moet je omgaan met mensen die het downsyndroom hebben?

Je kunt gewoon met iemand praten die het downsyndroom heeft. Door het syndroom van Down kunnen sommige mensen echter niet zo goed horen. Daarom is het belangrijk dat er tegen deze mensen duidelijk gepraat wordt. Ook moet je geduldig zijn, soms duurt het iets langer voordat iemand met het syndroom van Down het begrijpt, of zelf iets heeft uitgelegd. Maar ieder mens is verschillend, dus ook mensen met het syndroom van Down. Verder zijn er nog een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo hebben kinderen met het downsyndroom niet zulke sterke spieren, dus een bal vangen of een heel stuk fietsen is lastig voor ze.

Stichting Downsyndroom

De Stichting Downsyndroom (SDS) werd in maart 1988 opgericht door een aantal ouders met jonge kinderen met het downsyndroom. Zij wilden daarmee het tekort aan informatie opvullen. De SDS komt op voor het stimuleren van de ontwikkeling van de kinderen en volwassenen met het downsyndroom. Zij willen graag hun kinderen een zo normaal mogelijke plek in de maatschappij geven.

Wist je dat…

  • Veel kinderen met het downsyndroom naar een gewone school gaan. Daar kunnen ze net zoals kinderen die niet het downsyndroom hebben veel leren.
  • De naam syndroom van Down komt van de ontdekker Dr. John Langdon Haydon Down. In 1866 beschreef Down voor het eerst wat het hebben van het downsyndroom betekent. De oorzaak was hem nog onbekend. Later is het syndroom van Down naar hem vernoemd.
  • Er per jaar in Nederland zo n 200 kindjes met het syndroom van Down geboren worden
  • Er tussen mensen met het syndroom van Down ook veel verschillen tussen zit. Zo kunnen bijvoorbeeld sommige kinderen helemaal niet naar een gewone school en anderen mee tot en met groep 8.
  • Mensen met Down gemiddeld genomen kleiner zijn en aanleg hebben om mollig te worden.
© 2011 - 2024 Eva3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedtest voor downsyndroomBloedtest voor downsyndroomSinds kort is er een nieuwe test voor een zwangere vrouw, om te kijken of ze een kind met down syndroom krijgt. Met deze…
Afwijkingen aan geslachtschromosomenAfwijkingen aan geslachtschromosomenEen gezond persoon heeft 46 chromosomen, waarvan twee tot de geslachtschromosomen behoren. Dit zijn namelijk het X-chrom…
Syndroom van DownSyndroom van DownSyndroom van Down en trisomie-21 zijn verschillende benamingen, waarmee men hetzelfde bedoelt. Zwangerschap op latere le…
Wat is het Rett syndroom?Wat is het Rett syndroom?Het Rett syndroom zal de meeste mensen weinig zeggen. Als je vraagt wat een syndroom is, zullen ook hier maar weinig men…

Paniekaanval of paniekstoornis: verschijnselen, aanpakPaniekaanval of paniekstoornis: verschijnselen, aanpakOns lichaam is er op gemaakt om bij angst een stresshormoon aan te maken, adrenaline, waardoor je snel kan reageren op g…
Wat de huisarts of specialist niet zegt en de natuurarts welHoe vaak krijgt u bij een antibioticakuur te horen, dat niet zeker is of het helpt omdat de huisarts niet weet of het ee…
Eva3 (29 artikelen)
Laatste update: 05-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.