Frozen Shoulder

De frozen shoulder is een aandoening die vooral voorkomt bij mensen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar (ongeveer 2% van de mensen krijgt dit), waarbij de schouder letterlijk lijkt te bevriezen. Eerst doorgaat de schouder een pijnlijke fase, waarna de schouder zit ‘vast’ gaat zitten. Hierdoor is er nauwelijks nog mee te bewegen. Uiteindelijk kan je met een frozen shoulder wel dertig maanden zoet zijn.

Voorkomen

De frozen shoulder (of in oude bewoording periartithis humeroscapularis of adhesive capsulitis) komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (ongeveer 63% is vrouw). Tevens lijkt het er op dat mensen met diabetis een verhoogd risico lopen. Onder diabetici krijgt ongeveer 11% last van een frozen shoulder, terwijl zoals gezegd bij niet-diabetici dit percentage rond de 2% ligt.

Ontstaan

Er zijn twee verschillende typen frozen shoulder, de primaire en de secundaire frozen shoulder. Het enige verschil tussen deze twee is dat er bij de secundaire frozen shoulder een duidelijke oorzaak is voor de aandoening. Bij de primaire frozen shoulder lijkt er geen oorzaak te zijn. Een oorzaak voor een secundaire frozen shoulder kan bijvoorbeeld trauma aan de schouder zijn, of een botbreuk, spierscheur of kneuzing. Trauma aan de pezen (tendimopathie) rond de schouder is de meest voorkomende veroorzaker van een frozen shoulder. Ongeveer 10% van de mensen met dit soort trauma ontwikkeld de aandoening.

Inactiviteit als aanleiding

De primaire frozen shoulder lijkt geen veroorzaker te hebben, omdat er niets speciaals aan de hand is met de schouder. Wel wordt bijna elke primaire frozen shoulder vooraf gegaan aan een periode waarin de schouder weinig gebruikt wordt. Deze inactiviteit lijkt de directe aanleiding van de aandoening. Dit klopt ook met de secundaire frozen shoulder. De aandoeningen aan de schouder maken beweging lastig en vaak pijnlijk, waardoor de schouder minder gebruikt wordt. Ook hier komt dus inactiviteit kijken en daardoor ontstaat de frozen shoulder.

Verloop van een frozen shoulder (symptomen)

De frozen shoulder begint met een pijnlijke fase die twee tot negen maanden kan duren. In deze fase heeft de patiënt veel last van de arm omdat elke beweging hieraan pijn doet. Hierdoor krijgt de patiënt ook vaak slaapproblemen, die ook de nodige psychische gevolgen met zich mee kunnen brengen.

Na de pijnlijke fase ‘bevriest’ de schouder en gaat de bewegingsmogelijkheid sterk achteruit. Deze stijve fase duurt ongeveer drie tot 9 maanden. Gelukkig is de pijn hier sterk afgenomen maar helaas tast de bewegingsbeperking wel het dagelijks functioneren aan. De aangedane arm kan niet meer goed opgetild worden en de arm kan niet meer naar binnen gedraaid worden (bv om iets in de achterzak te doen). Hierdoor worden dagelijkse handelingen als tanden poetsen en je rug krabben ineens een flinke uitdaging.

Gelukkig zal ook dit afnemen en begint de herstel fase. Deze kan wel lang duren, zo vijf tot zesentwintig maanden. Gemiddeld duurt het hele proces dan ook zo’n dertig maanden! In de laatste fase wordt alles geleidelijk aan beter en verdwijnen de symptomen. 90% Van de mensen met een frozen shoulder herstelt volledig. Echter, 20% van de mensen ontwikkeld later nog wel een frozen shoulder aan de andere arm.

Van inactiviteit tot ontsteking

De symptomen van een worden veroorzaakt door een ontsteking van het kapsel van de schouder. Eerder zeiden we dat inactiviteit de oorzaak was van de frozen shoulder. Het is echter vrij onbekend dat die twee aan elkaar verwant zijn. Het is onderzocht in een onderzoek naar het effect van bedrust in ziekenhuizen (Winkelman, 2007). Wetenschappers dachten dat dit misschien wel meer kwaad dan goed doet. Bij bedrust ben je immers volledig inactief, terwijl beweging over het algemeen goed voor je is. En zo bleek het ook, een groep patiënten die bedrust voorgeschreven kreeg ontwikkelde veel meer ontstekingen in het lichaam dan een groep die actief moest herstellen van een ziekte.

Wat doet nu de ontsteking?

Iedereen die wel eens iets ontstoken heeft weet één ding. Die plek is gevoelig en je lijdt er snel pijn. Gelijk hebben we daar al de reden voor de pijnlijke fase van de frozen shoulder, dit is ‘gewone’ ontstekingspijn. Door de ontsteking vind er ook adhesievorming plaats in het kapsel van de schouder. Dit is een soort litteken weefsel dat minder rekbaar is dan het normale kapsel van de schouder. Bovendien verminderd de ontsteking de aanmaak van synoviaal vocht. Dit vocht is een soort smeermiddel voor gewrichten. Door deze twee oorzaken samen ontstaat er dan een enorme bewegingsbeperking en zo ontstaat de tweede fase van de frozen shoulder. De derde fase lijkt nu simpel, de ontsteking lost op, het kapsel herstelt en er wordt weer meer synoviaal vocht gemaakt. Oftewel, de frozen shoulder trekt langzaam weg.

Behandeling frozen shoulder

Er bestaan erg veel behandelingen voor een frozen shoulder maar geen enkele behandelwijze biedt een snelle uitkomst. Het ziekteproces is altijd vrij lang, je zal nooit echt snel van een frozen shoulder af zijn. Het is dan ook aan te raden om met deze aandoening zeker langs de huisarts te gaan. Deze kan voor de patiënt persoonlijk bekijken wat de beste oplossing voor diegene is.

Vaak is de behandeling in de eerste fase gericht op pijnbestrijding en de ontsteking remmen. Dit kan bijvoorbeeld al met normale pijnstillers, maar het blijkt effectiever door een corticosteroide injectie (lijkt op ons eigen bijnierschors hormoon) in de schouder te doen. Dit geeft goede verlichting voor de patiënt. Het is echter onduidelijk of er ook echte lange termijn effecten mee te boeken zijn.

In de tweede fase, waar de beweging beperkt wordt is een behandeling gericht op het verbeteren van de beweging vaak het beste. Hierbij kan men denken aan fysiotherapie, het uitvoeren van bewegingsprogramma’s en het oprekken van de schouder.

Tenslotte zijn er ook nog alternatieve geneesmethoden te benoemen. Hierin zijn tal van oplossingen voor de frozen shoulder aangedragen, zoals accupunctuur en lasertherapie. Heeft u hier oren naar, vraag dan ook uw huisarts om advies. Een behandeling op maat voor elke persoon is het belangrijkste.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is een oude wijsheid, maar nog steeds een zeer ware, voorkomen is beter dan genezen. Om te voorkomen dat een frozen shoulder zich ontwikkeld is het belangrijk om te blijven bewegen. Probeer dus ook bij een aandoening aan de schouder nog voorzichtig deze te bewegen. Als de schouder dan beschadigd raakt, met een kans op ontsteking, dan is er nog voldoende bloedstroom op gang om alles snel genoeg te doen herstellen. Zo voorkom je een frozen shoulder en ook een hoop ellende.
© 2011 - 2024 Steven2389, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frozen shoulder of bevroren schouderFrozen shoulder of bevroren schouderEen frozen shoulder, of bevroren schouder, is een aandoening waarbij een bewegingsbeperking van het schoudergewricht ont…
Schouderklacht: Frozen shoulderEen frozen shoulder, is een veelvoorkomende schouderklacht. Deze aandoening brengt veel problemen met zich mee, en heeft…
Frozen shoulder: Aandoening met pijnlijke en stijve schouderFrozen shoulder: Aandoening met pijnlijke en stijve schouderBij frozen shoulder ontstaat een ontsteking van het gewrichtskapsel, meestal als gevolg van immobiliteit van de schouder…
Frozen shoulder ofwel bevroren schouder een lastige kwaalFrozen shoulder ofwel bevroren schouder een lastige kwaalEen frozen shoulder of letterlijk vertaald bevroren schouder is een aandoening waarbij de schouder en arm alleen beperkt…

Ontsteking in het gehemelteOntsteking in het gehemelteEen ontsteking aan het gehemelte kan zeer pijnlijk zijn. Hoe ontstaat deze ontsteking, hoe lang duurt de genezing en wat…
Kalknagels behandelen/ behandeling van kalknagelsWelke medicijnen hebben hun effectiviteit bewezen? Hoe kunnen kalknagels het beste worden behandeld? Wat zijn de symptom…
Bronnen en referenties
  • Anderson, B.C. (2009). Frozen shoulder (adhesive capsulits). In: UpToDate, Basow, DS (Ed), UpToDate, Waltham, MA, 2011. Anderson, B.C. (2007). Patient information: Frozen shoulder. In: UpToDate, Basow, DS (Ed), UpToDate, Waltham, MA, 2011. Winkelman, C. (2007). Inactivity and inflammation in the critically ill patient. Critical Care Clinics, 23(1), 21-34
Steven2389 (36 artikelen)
Laatste update: 17-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.