Wat als je het Asperger syndroom positief formuleert?

Bij het stellen van een diagnose wordt er voornamelijk gekeken naar de beperkingen, de moeiten en tekortkomingen. Als je de criteria van het syndroom van Asperger doorneemt word je erg verdrietig. Maar wat zou er gebeuren als we deze criteria eens omdraaien en positief formuleren? Stel, je komt bij een psychiater en de enige vraag die hij stelt is: ‘En, waar ben je allemaal ontzettend goed in?’ Een goede vraag, maar als dat de enige vraag zou zijn zouden er geen diagnoses voor Asperger meer vastgesteld worden. Nee, in de DSM IV staan alle criteria om diagnoses voor verschillende aandoeningen vast te kunnen stellen. En deze gaan uit van beperkingen, achterstanden en tekortkomingen. Zouden er ook mensen zijn met speciale talenten die de term syndroom krijgen? Neem bijvoorbeeld een artiest of een dichter, zegt men dan die is artistiek bijzonder arrogant, of de dichter is poëtisch gepreoccupeerd? Nee, dat doen we niet. Waarom dan wel bij mensen die moeite hebben met de sociale interacties en communicatie? Waarom krijgen zij dan het syndroom van Asperger als diagnose?

Gelukkig is het in Nederland mogelijk om toegang te krijgen tot goede diagnostiek. Het is heel belangrijk om inzicht te krijgen in je eigen problematiek en welke gevolgen dit voor jou heeft in het dagelijks leven. Door een goede diagnose is het ook mogelijk om eventueel medicatie te krijgen en goede begeleiding. Van sommige faciliteiten mag je geen gebruik maken tenzij je een diagnose hebt. En zo zijn er nog wel meer voordelen van een diagnose te noemen.

Het heeft mooie gevolgen en prachtige kansen als we mensen met Asperger naar hun sterke kanten, hun unieke kwaliteiten gaan benaderen. Daardoor kun je beter zien waaraan mensen met Asperger bijdragen aan onze maatschappij, aan onze cultuur en kennis.

Aspies Dr. Tony Attwood is klinisch psycholoog en al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in autisme. Ook hij merkte een tegenzin in de formulering zoals deze in de officiële criteria genoemd worden. Hij heeft de criteria samen met een collega, mevrouw Gray omgevormd naar positieve formuleringen. De vertaling tref je hieronder aan. Als je de criteria van het Asperger syndroom uit de DSM IV (de officiële criteria voor aandoeningen) wel eens hebt gelezen dan zul je de positieve vertaalslag herkennen.

Ontdekkingscriteria voor aspie door Attwood en Gray

A. Een kwalitatief voordeel in de sociale interactie, zoals blijkt uit het merendeel van de volgende:

  • relaties met gelijken die gekenmerkt worden door absolute loyaliteit en onberispelijke betrouwbaarheid,
  • vrij zijn van vooroordelen gebaseerd op geslacht, leeftijd of cultuur; het vermogen om anderen te beschouwen zoals ze zich daadwerkelijk presenteren,
  • hun mening geven of vasthouden aan persoonlijke opvattingen onafhankelijk van sociale context,
  • het vermogen om persoonlijke theorieën of perspectieven na te jagen ondanks de aanwezigheid van conflicterend bewijsmateriaal,
  • het zoeken van toehoorders of vrienden die in staat zijn tot enthousiasme voor unieke interessegebieden en onderwerpen, tevens tot aandacht voor detail en het besteden van tijd aan onderwerpen die niet van primair belang zijn,
  • luisteren zonder voortdurend te oordelen of aannames te doen,
  • voornamelijk geïnteresseerd zijn in significante bijdragen aan het gesprek; de voorkeur geven aan het vermijden van “ritualistisch gebabbel” of sociaal triviale opmerkingen en oppervlakkige conversatie,
  • het zoeken van oprechte, positieve, authentieke vrienden met een pretentieloos gevoel voor humor.

B. Het vloeiend spreken van “Aspergers”, een sociale taal die gekenmerkt wordt door ten minste drie van de volgende:

  • een vastberadenheid om naar de waarheid te zoeken,
  • conversatie die vrij is van bijbedoelingen of een verborgen agenda,
  • een geavanceerde woordenschat en interesse in woorden,
  • een fascinatie door woordspelingen en andere woordgebaseerde humor,
  • geavanceerd gebruik van levendige beeldspraak.

C. Cognitieve vaardigheden die gekenmerkt worden door ten minste vier van de volgende:

  • een sterke voorkeur voor details over gehelen (Gestalt),
  • origineel, vaak uniek perspectief bij probleemoplossing,
  • uitzonderlijk geheugen en/of herinneringen details die vaak vergeten of veronachtzaamd worden door anderen, bijvoorbeeld: namen, data, roosters, routines,
  • geestdriftige vasthoudendheid bij het verzamelen en categoriseren van informatie over een onderwerp dat de interesse heeft,
  • volhardend in gedachten,
  • encyclopedische of “CD ROM”-kennis van één of meerdere onderwerpen,
  • kennis van routines en een gerichte wens om orde en nauwkeurigheid te handhaven,
  • helderheid van waarden/het maken van beslissingen die niet gewijzigd worden door politieke of financiële factoren.

D. Mogelijke aanvullende eigenschappen:

  • scherpe gevoeligheid voor specifieke zintuiglijke waarnemingen en prikkels, bijvoorbeeld: gehoor, tastzin, zicht en/of reuk,
  • sterk in individuele sporten en spellen, in het bijzonder die waar uithoudingsvermogen of visuele nauwkeurigheid een rol spelen, waaronder roeien, zwemmen, bowlen, schaken,
  • “sociaal onvolprezen held” met vertrouwend optimisme: regelmatig het slachtoffer van sociale zwakheden van anderen, maar blijft standvastig geloven in de mogelijkheid tot oprechte vriendschap,
  • een hogere kans dan de gemiddelde bevolking om na de middelbare school een universitaire opleiding te volgen,
  • zorgen vaak voor anderen die niet binnen de grenzen van gebruikelijke ontwikkeling vallen.
Bron: T. Attwood en C. Gray, The Discovery of “Aspie” Criteria, Nederlandse vertaling van clixinfo.wordpress.com

Bekijk je het op deze manier dan is het zo gek nog niet om Asperger te hebben. Als je positief over jezelf denkt ga je je ook beter voelen. En vervolgens wordt het makkelijker om met jezelf en anderen om te gaan. Ik wens je veel positiviteit toe omdat ik ervan overtuigd ben dat dat de sleutel voor je succes is!
© 2011 - 2024 Autismecoach, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diagnose: Syndroom van AspergerDiagnose: Syndroom van AspergerHet syndroom van Asperger is een aangeboren, autistische stoornis. Er zijn veel overeenkomsten met de klassieke vorm van…
Wat is het syndroom van Asperger?Wat is het syndroom van Asperger?Het syndroom van Asperger is een geboren aandoening die ertoe leidt dat mensen die eraan lijden verschillende problemen…
Het syndroom van Asperger bij kinderenHet syndroom van Asperger bij kinderenLees hier alles over het syndroom van Asperger bij kinderen, de gevolgen voor hun motoriek en hoe je het syndroom kunt h…
Aandoening: Het syndroom van AspergerAandoening: Het syndroom van AspergerMensen met het syndroom van Asperger hebben een autistische aandoening. Deze aandoening begint vaak al vanaf de geboorte…

Borderline en Linehan-therapieBorderline en Linehan-therapieBorderline is een persoonlijkheidsstoornis die zeer zware invloed heeft op het leven van de patient, maar ook op dat van…
Pseudokroep: oorzaak, verschijnselen en behandelingPseudokroep: oorzaak, verschijnselen en behandelingWie een kind meemaakt met een aanval van pseudokroep, en hier nog niet eerder mee te maken heeft gehad, kan er erg van s…
Bronnen en referenties
  • T. Attwood en C. Gray, The Discovery of “Aspie” Criteria
  • www.clixinfo.wordpress.com
  • www.autismecoach.nl
Autismecoach (2 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.