Ablatie bij hartritmestoornissen

Ablatie bij hartritmestoornissen Bij hartritmestoornissen kan een ablatie een oplossing zijn, wanneer medicijnen niet voldoende werken. wat is nou precies een ablatie.

Beschadigingen maken

Het klinkt vreemd, maar bij een ablatie maakt men kleine beschadigingen in het weefsel van het hart. Door middel van bevriezen of verhitten, worden er littekens in het weefsel aangebracht. In de meeste gevallen zullen door de littekens de verkeerde prikkels niet meer doorgegeven kunnen worden. En zal het hart weer normaal gaan slaan.

Simpel uitgelegd moet je het zien als een autoweg: via de normale weg rijdt je met je auto van a naar b. Wanneer er allemaal boomstammen op de weg worden gelegd, kan je niet meer verder rijden. De weg is geblokkeerd en jij komt niet meer van A naar B. Ja, je kan het via een andere route proberen, maar je zal nooit meer op tijd aankomen. Zo werkt het ook met de littekens die gemaakt worden in het weefsel: het blokkeert de weg die de verkeerde prikkels normaal afleggen. De verkeerde prikkels komen daardoor niet mee aan. En het hart kan dus in zijn normale ritme door slaan.

In 90 tot zelfs 100 procent van de gevallen slaagt een ablatie goed, waardoor er geen ritmestoornissen meer optreden.

De operatie

Vaak wordt er voorafgaande aan de operatie nog een echo via de slokdarm gemaakt, Dit is niet heel prettig en indien je hier tegenop kijkt, mag je vragen om een roesje, een korte en lichte narcose. Door deze echo kan men goed zien of er bloedstolsel of andere dingen aanwezig zijn, wat de operatie bemoeilijkt.

De duur van de operatie kan wel erg variëren, dit hangt sterk af van de methode die gebuikt wordt. Men kan de plekjes een voor een branden of bevriezen, of het hele gebied in 1 keer. De operatie kan dus anderhalf tot twee uur duren, maar er zijn ook mensen die er wel 8 tot 9 uur zoet mee zijn.

Tijdens de operatie ben je plaatselijk verdoofd, je krijgt dus geen volledige narcose. Dit omdat je wel bij moet zijn tijdens de operatie in verband met eventueel extra adem halen. In de meeste gevallen mag je tot vijf uur voor de operatie nog eten en tot twee uur ervoor nog drinken. Maar voor de precieze instructies moet je goed naar je arts luisteren.

Na de operatie kan je wel pijn hebben, dit kan best een aantal dagen duren. Meestal ga je na de operatie terug naar je eigen kamer, soms ook op de hartbewaking. Dat hangt ervan af in welke conditie het hart is en hoe de operatie is verlopen. Afhankelijk van het herstel verblijf je enkele uren tot enkele dagen in het ziekenhuis. Zorg er ook voor dat je begeleiding naar huis hebt, ga nooit op eigen houtje naar huis!

Slagingskans

In de meeste gevallen is de ablatie succesvol. Maar er zijn gevallen waarbij het niet werkt en er weer opnieuw een ablatie moet plaats vinden. Zo zijn er mensen die wel vier keer een nieuwe ablatie ondergaan.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herstel na hartritmestoornis en ablatieHerstel na hartritmestoornis en ablatieEen hartritmestoornis kan behandeld worden middels een ablatie: het aanbrengen van wondjes in het hartweefsel waardoor l…
Boezemfibrilleren: hartkloppingen die niet ongevaarlijk zijnBoezemfibrilleren: hartkloppingen die niet ongevaarlijk zijnBoezemfibrilleren is een veel voorkomende hartritmestoornis waar meer dan driehonderdduizend mensen in Nederland aan lij…
Hartritmestoornissen: oorzaken, verschijnselen, behandelingHartritmestoornissen: oorzaken, verschijnselen, behandelingHartritmestoornissen, ook wel aritmie genoemd, geven vervelende effecten en kunnen behoorlijk beangstigend zijn. Er zijn…
Boezemfibrilleren: de meest voorkomende hartritmestoornisBoezemfibrilleren: de meest voorkomende hartritmestoornisBoezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis. Vele mensen krijgen naar mate ze ouder worden te maken met…

Bacteriële Vaginose: kenmerken en behandelingBacteriële Vaginose: kenmerken en behandelingVeel vrouwen met vaginale klachten denken vaak ten onrechte dat zij last hebben van een schimmelinfectie of een SOA (sek…
Tenniselleboog. Symptomen, oorzaken en behandelingEen tenniselleboog kan erg vervelend zijn, doch is niet iedereen zich er altijd van bewust dat hij een tenniselleboog he…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 07-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.