Bloedverlies tussen twee menstruaties

Bloedverlies tussen twee menstruaties Bloedverlies tussen twee menstruaties kan diverse oorzaken hebben. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van vleesbomen of afwijkingen in het baarmoederslijmvlies. Hoewel tussentijds bloedverlies doorgaans vrij onschuldig en goed behandelbaar is, kan het ook wijzen op meer ernstige aandoeningen. Het is daarom verstandig een menstruatiekalender bij te houden in het geval van onregelmatig bloedverlies en een bezoekje aan de huisarts te brengen.

Bloedverlies tussen twee menstruaties

Wanneer je jong bent en pas net begint met menstrueren, is bloedverlies tussen twee menstruaties in heel normaal. De menstruatiecyclus is dan nog erg onregelmatig. Wanneer je echter reeds enkele jaren menstrueert, is bloedverlies tussen twee menstruaties minder normaal. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee typen van tussentijds bloedverlies:
  • Bloedverlies zonder herkenbaar patroon
  • Onregelmatig bloedverlies in een normale menstruatiecyclus

In sommige gevallen treedt het bloedverlies enkel na het vrijen op. In dat geval wordt er gesproken van contactbloedingen. Tussentijds bloedverlies kan ook veroorzaakt worden door de anticonceptiepil of het spiraaltje.

Hoe ontstaat bloedverlies tussen twee menstruaties?

Onregelmatig bloedverlies kan veroorzaakt worden door afwijkingen van de baarmoedermond. Wanneer dit het geval is, heeft men vooral last van bloedverlies na het vrijen. Het bloedverlies kan eveneens veroorzaakt worden door ontstoken baarmoederslijmvlies. In een enkel geval is er sprake van kanker.

Over het algemeen is de oorzaak van tussentijds bloedverlies erg onschuldig. De baarmoederwand is bekleed met een cellaag, ook wel het ectropion genoemd. Bij sommige vrouwen is deze cellaag erg dun en kwetsbaar, waardoor er snel beschadigingen op kunnen treden aan het slijmvllies, die gepaard kunnen gaan met bloedverlies.

Ook kunnen er afwijkingen in de baarmoeder zelf aanwezig zijn. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een poliep in de baarmoederholte, een doorgaans goedaardig gezwel. Ook kan er sprake zijn van een vleesboom, een goedaardige verdikking in de spierwand van de baarmoeder. Vleesbomen (myomen) komen bij circa 50% van de vrouwen in hun vruchtbare fase voor. Deze vleesbomen kunnen zo groot worden dat de baarmoeder niet goed meer kan samentrekken, waardoor bloedverlies optreedt. Vleesbomen kunnen eveneens doorbloedingsstoornissen in het slijmvlies en de baarmoederwand veroorzaken.

Wat te doen bij tussentijds bloedverlies?

Allereerst is het verstandig een soort van menstruatiekalender bij te houden. Hier op kan je opschrijven wanneer en hoe lang je ongesteldheid geduurd heeft, en eventueel hoe hevig het bloedverlies was. Op deze manier kan je gemakkelijker een patroon herkennen in je bloedverlies. Wanneer je naar de huisarts gaat, kan deze op basis van deze menstruatiekalender mogelijk een diagnose stellen. Het kan ook zo zijn dat de huisarts een inwendig onderzoek uit wil voeren. Hierbij wordt de binnenkant van je vagina en baarmoeder onderzocht, zodat eventuele vleesbomen en poliepen opgespoord kunnen worden. Indien nodig kan er ook een uitstrijkje gemaakt worden. Wanneer op basis van dit onderzoek nog niet duidelijk is wat de oorzaak van het tussentijds bloedverlies is, word je waarschijnlijk doorverwezen naar een gynaecoloog. Deze kan een uitgebreider inwendig onderzoek uitvoeren en eventueel een echoscopie verrichten.

Afhankelijk van de oorzaak van het bloedverlies wordt er door de arts voor een bepaalde behandeling gekozen. Deze kan bijvoorbeeld bestaan uit het verwijderen van poliepen, het slikken van de anticonceptiepil of het plaatsen van een spiraaltje.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedverlies tussen de menstruatiesBloedverlies tussen de menstruatiesBij bloedverlies tussen de menstruaties door is er nog wel sprake van een normale cyclus, maar er treedt tussentijds blo…
Oorzaken van tussentijds bloedverliesOorzaken van tussentijds bloedverliesAls u last heeft van tussentijds bloedverlies kan u behoorlijk schrikken. Vooral als u er voorheen nooit last van heeft…
Tips bij menstruatiepijn en veel bloedverliesTips bij menstruatiepijn en veel bloedverliesMenstruatiepijn en veel bloedverlies kunnen een vrouw iedere maand flink opbreken. Hoe kun je deze klachten verminderen?
Poliepen baarmoeder, baarmoederpoliep: symptomen-verwijderenPoliepen baarmoeder, baarmoederpoliep: symptomen-verwijderenWat zijn poliepen in de baarmoeder en hoe worden poliepen behandeld? Een poliep is een in bijna alle gevallen goedaardig…

Wie is de kleinste mens ter wereld? Lijst met kortste mensenJe kan zo onder een tafel lopen maar kan niet op een normale barkruk gaan zitten? Je voelt je vast klein, maar zo klein…
Bekkenpijn of bekkeninstabiliteitBekkenpijn of bekkeninstabiliteitVeel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap, doorgaans de tweede helft van de zwangerschap, last van bekkenpijn, ook we…
Bronnen en referenties
  • Koch, H. & van Druenen, P. (2009) Diagnosewijzer
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 19-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.