ADHD en ADD: Oorzaken en Behandeling

AD(H)D komt steeds meer onder de aandacht! Maar wat is er mis met een AD(H)D'er? Het aandachtstekort bijn mensen met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en ADD (Attention Deficit Disease) slaat niet op het 'onvoldoende aandacht krijgen', wel op 'onvoldoende aandacht schenken' aan zijn of haar omgeving. Daardoor is het voor hen niet zo gemakkelijk om de aandacht bij één ding tegelijk te houden. De ADD'er en ADHD'er wordt door aandachtstekort snel afgeleid. Hyperactiviteit uit zich zowel door lichamelijke onrust, als door innerlijke onrust en impulsiviteit. Vaak worden onwillekeurige bewegingen gezien, bijvoorbeeld schokken met de schouders, die niet te onderdrukken zijn. Innerlijke onrust en impulsiviteit ontstaan doordat teveel indrukken worden gevolgd door bijbehorend handelen. Die handelingen moeten direct plaatsvinden en eenmaal in gang gebracht, kunnen deze niet meer worden gestopt en moeten eerst wordeen afgemaakt. Zo worden vaak verkeerde prioriteiten gelegd, waarbij ook minder goed onderscheid kan worden gemaakt tussen belangrijke en minder belangrijke zaken.

Over de oorzaken van ADHD doende meest fantastische theorieën de ronde. Er wordt wel eens fijntjes gesuggereerd dat alle honden ADHD hebben en dat het vooral opvalt als ze niet buiten kunnen spelen. Het is geen echte ziekte, maar toch wel dan een sociaal probleem, dat hulp behoeft. Hyperactieve kinderen zijn er altijd geweest. Twee rocamboleske theorieën, die de laatste jaren de ronde doen zijn deze: de hyperactiviteit van de kinderen is een erfenis van het Stenen Tijdperk. Neen, aldus anderen, het zijn indigo-kinderen, die na de zoveelste reïncarnatie een stuk verder staan in de Evolutie dan hun ouders. Geloof wat je wil geloven! Maar volgens Lieven Lagae van de Universiteit Leuven zouden stress en angst tussen de twaalfde en de tweeëntwintigste week van de zwangerschap een rol kunnen spelen.

Recent onderzoek bij vierhonderdduizend schoolkinderen toont het verband tussen vroeggeboorte enerzijds en ADHD en leerstoornissen anderzijds. In de regel is bij elk gezondheids- of gedragsprobleem niet één specifieke oorzaak te zoeken. Men weet dat een schromelijk tekort aan vetzuren (EPA) in de hersenen, als gevolg van stofwisselingsstoornissen, aanleiding geeft tot ADHD. Daarnaast weet men ook dat, zowel een probleem van de atlas, de wervel waar het hoofd opdraait als een probleem met de nekwervels als gevolg van een trauma bij de geboorte, aanleiding geven tot een verhoogde kans op ADHD. Bezoek aan een osteopaat is geen overbodige luxe!

In heel wat gevallen speelt een lage of sterk schommelende bloedsuikerspiegel mee. Daardoor neemt de behoefte aan (geraffineerde) suiker toe, wat hyperactiviteit in de hand werkt.

Een ander vaak onderschatte oorzaak zijn voedselintoleranties of voedselallergieën. Stoffen die best vermeden worden zijn: geraffineerde suiker, de zoetstof aspartaam in light en zero-cola, melkproducten, additieven zoals kleur- en bewaarmiddelen, formaldehyde dat door meubels, houtvezelplaten en houtbekleding uitgewasemd wordt, maar dat helaas ook in vaccins zit én chloor in zwembaden, kleurkrijt, textiel en kraantjeswater (vooral in de winter).

Tot slot zijn fosfaten als calcium-en magnesiumrovers eveneens grote boosdoeners. Fosfaten tref je aan in cola, charcuterie, gecondenseerde melk, vissticks, roomijs, bakpoeder, smeerkaas en kant-enklaarsoepen en dito gerechten. Ook op acetylsalicylzuur, aspirine dus, reageren heel wat kinderen fout. Met dit voor ogen kan men met een beetje detective spelen, snel aan de weet komen waarop een kind of oudere reageert. Als je je omgeving snel in de gordijnen jaagt dan weet je hoe je ADHD of ADD barometer staat.

Is Rilatine een medicijn of een drug?

Onderzoek op dieren heeft uitgewezen dat Rilatine® de structuur en de werking van de hersenen rechtstreeks beïnvloedt. Proeven op ratten toonden aan dat de zenuwcellen erdoor in hun groei worden geremd. De Nederlandse psychiater dr. Nora Volkow ontdekte dat methylfenidaat een gelijkaardig effect als het roesmiddel cocaine heeft op de neurotransmitter dopamine. Blind voorschrijven is dus uit den boze. Al lijkt Rilatine soms een gemakkelijkheidsoplossing, er zijn natuurlijk gevallen waarbij Rilatine welkom is. Rilatine® (methylfenidaat) kan een nuttig middel zijn als je het maar op de juiste manier gebruikt. Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit in combinatie met Rilatine leidt tot minder verstrooidheid, betere concentratie en minder ongecontroleerde, impulsieve reacties. Je wordt er rustiger van en je aandacht voor leerervaringen verhoogt. Rilatine® is echter geen `leerpil', want het verandert niets aan je capaciteiten. Bovendien wordt de medicatie best gecombineerd met psycho-educatie, gedragstherapie, ... omdat het geen blijvende gedragsverandering teweegbrengt. Alleen de symptomen van ADHD worden slechts `tijdelijk' onderdrukt. Al krijg je geen lichamelijke gewenning, je kan er wel psychisch afhankelijk van worden. Ook al laat je de dosis door een gespecialiseerd arts bepalen, in de praktijk blijken vaak mensen juist onrustig te worden, paranoïde gedachten te hebben en zelfs psychotisch te worden na het innemen van Rilatine®. Rilatine® werkt snel, maar ook snel uit. Daardoor word je opnieuw geconfronteerd met onrust, vergeetachtigheid en impulsief gedrag.

Het gebruik van amfitaminehoudende middelen ter behandeling van AD(H)D werd in Canada verboden omwille van de vele sterfgevallen. En in een aantal staten van de V.S. werden maatregelen getroffen om het onderwijzend personeel te verbieden de ouders onder druk te zetten om hun kinderen met dergelijke middelen te laten behandelen.

Uit de wetenschappelijke bijsluiter van Rilatine voor artsen en apothekers noteren wij alvast het volgende: tegenindicaties zijn angst, psychische spanningen, opwinding en zenuwtrekken. Zeer frequente nevenwerkingen zijn zenuwachtigheid, slapeloosheid, hartkloppingen, hartritmestoornissen, veranderingen in bloeddruk, huiduitslag en gewrichtspijn,... Dus vragen wij ons af of er ook natuurlijke middelen zijn?

Veilige, wetenschappelijk verantwoorde fytotherapie

Veel bewegen, sporten en gezonde natuurlijke voeding is primordiaal en werkt prima. Soms is dat onvoldoende en kan men baat hebben met natuurlijke middelen. Recent werden enkele goede en veilige, wetenschappelijke verantwoorde voedingssupplementen op plantenbasis ontwikkeld, die zeker niet moeten onderdoen voor de gebruikelijke amfetamine-derivaten met hun nare nevenwerkingen.

Voor ADD'ers is er 'Prirnactiv' dat concentratie en aandacht verbetert, ín combinatie met `Primasur' dat schoolstress, angst en negatieve gevoelens bestrijdt en daarbij het geheugen ondersteunt.

Voor ADHD'ers is 'Primactiv' in combinatie met `Primacalm', dat de hyperactiviteit tegengaat, rustgevend werkt en een goed gevoel geeft.

`Primactiv' bevat extracten van pepermunt, basilicum, rozemarijn, jatamansi en nootmuskaat. De opname en de verwerking, maar ook de beoordeling van indrukken en ideeën verloopt juister, correcter en realistischer met pepermunt. Omdat pepermunt de studiecapaciteiten en het aanleren vergroot, slagen we gemakkelijker wat een positief gevoel nalaat.

Basilicum is werkzaam als acetylcholinesteraseremmer en als butyryl-choline-steraseremmer. Bij hogere concentraties van de neurotransmitter acetylcholine in de synaptische spleet, worden geheugen, herinnering en concentratie actiever. Linalol ook aanwezig in Basilicum zal deze werking bestendigen door zijn antioxydantieve werking. Het orthosympathomimetisch effect is eigenlijk een `doorduwen' van de neurotransmissie van ADR en NOR, zodat een verlangen, opdracht, gedachte of intentie wordt gerealiseerd. Rozemarijn maakt de geest helder en onderdrukt twijfels.

Rozemarijn bevat carnosinezuur, wat de NGF, de Nerve Growth Factor stimuleert en bijdraagt tot een snellere breinwerking. Het wakkert de aandacht aan, ze verhelpt concentratiestoornissen en vergeetachtigheid.

Jatamansi is een Indische plant en rijk aan essentiële olie. Jatamansi is een plant van het 'goed gevoel': ze stimuleert de synthese van serotonine en remt de afbraak van acetylcholine. Het verbetert de geestelijke vermogens, maar is toch rustgevend. Jatamansi wordt gebruikt bij nerveuze stresssituaties met bijhorende angst en verwardheid, zelftwijfel en onzekerheid.

Nootmuskaat bevat het sterk werkzame Myristicine wat beschermt tegen beschadigingen aan het zenuwstelsel, één van de onderdelen van de behandelingen van hyperkinesie, en samen met de acetylcholinesteraseremmende activiteit is het zeer waardevol in de benadering van AD(H)D.

Bij ADHD verdient het de aanbeveling om de behandeling met Primaactiv te vervolledigen met een dosis Primacalm. Primacalm vervangt de sedativa en neuroleptica. Het bevat jatamansi en balotte.

Bij ADD verdient het de aanbeveling om de behandeling met Primactiv te vervolledigen met een dosis Primasur. Het bevat Jatamansi en passiebloem. Jatamansi werkt rustgevend en kalmerend. Passiflora is een anxiolyticum, dat wil zeggen dat het angstwerend, stresswerend en rustgevend werkt.
© 2011 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ADD - attention deficit disorder - bij volwassenenADD - attention deficit disorder - bij volwassenenADD staat voor attention deficit disorder en is een psychisch stoornis. Dit stoornis is een vorm van ADHD (attention def…
ADHD in de klasADHD in de klasKinderen worden tegenwoordig steeds sneller gediagnosticeerd als het aankomt op gedragsproblemen. Een veel gehoord probl…
Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…

Obesitas bevorderd door nachtelijke verlichtingObesitas bevorderd door nachtelijke verlichtingEen zwakke maar constante verlichting 's nachts kan gewichtstoename versterken, zelfs wanneer er gelet wordt op voeding…
AED en hulp bij hartstilstand: wat je minimaal moet wetenAED en hulp bij hartstilstand: wat je minimaal moet wetenEen hartstilstand. Elk jaar overkomt het één op de duizend Nederlanders. De AED is een belangrijk hulpmiddel. Maar al he…
Bronnen en referenties
  • Kwartaalmagazine 'Licht op je gezondheid'
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 20-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.