Menstruatiestoornis? Vleesbomen? Veel bloedverlies? M-poli!

Menstruatiestoornis? Vleesbomen? Veel bloedverlies? M-poli! Wat kan je doen tegen veel en overmatig bloedverlies iedere maand? Waar kan je heen als je denkt een ernstige menstruatiestoornis te hebben? Menstruatieproblemen en je wilt liever niet naar de huisarts, waar moet je dan naar toe? Welke oplossing is er voor maandelijks te veel bloedverlies?

Ernstige menstruatie klachten

Er moeten zo´n 800.000 Nederlandse vrouwen zijn die iedere maand met ernstige menstruatieklachten rondlopen. Iedere maand worden deze vrouwen zwaar op de proef gesteld. Overmatig menstrueel bloedverlies is voor veel vrouwen behoorlijk slopend: vooral de bijwerkingen als:
  • Pijn,
  • Het vele en onophoudelijke bloedverlies,
  • Vermoeidheid,
  • Bloedarmoede en
  • Psychische klachten
worden als zeer vervelend en lastig ervaren. Toch gaan veel van deze vrouwen, die ernstige menstruatieklachten hebben, niet naar de dokter. Ze zijn bang om naar de dokter of huisarts te gaan, bang dat hun menstruatieklachten ernstig zijn. Echt ernstig.

Menorragie

Wat is menorragie? Menorragie is de medische term voor buitengewoon veel bloedverlies tijdens de menstruatie. Heel veel vrouwen met menorragie gaan liever niet naar hun huisarts.

Snelle behandeling

In Engeland bestaat het “One step” en het “Two step clinic,” hier worden vrouwen met (ernstige) menstruatieklachten in een of twee behandelingen van hun problemen verholpen! Gynaecologe Marese Bulstra van het Diakonessehuis in Utrecht bedacht dat zo´n kliniek, waar vrouwen razendsnel van hun menstruatieklachten af kunnen raken, in Nederland bijzonder nuttig zou zijn.

M-poli

Vrouwen met ernstige menstruatieklachten kunnen in Nederland terecht bij zo´n 20 ziekenhuizen die een M-poli hebben: menstruatiepoli. Steeds meer ziekenhuizen starten met de M-poli.

Onderzoek

Tijdens de eerste afspraak in een M-poli krijgt iedere vrouw antwoord op de volgende vragen:
  • Wat heb ik?
  • Wat is er aan te doen?
  • Is het gevaarlijk?
Om antwoord te krijgen op deze vragen is het doen van onderzoeken noodzakelijk: deze onderzoeken vinden allemaal plaats tijdens de eerste afspraak in de menstruatiepoli. Aan de hand van de resultaten van deze onderzoeken wordt het probleem in kaart gebracht. Vervolgens worden verschillende behandelingsmethodes besproken.

Behandeling

De tweede afspraak bij de menstruatiepoli is voor de behandeling. Niet iedere vrouw heeft echter een tweede afspraak nodig. De snelle en efficiënte aanpak in het ziekenhuis bij de M-poli, spreken veel vrouwen aan: ze hoeven nu niet meer verschillende medische afspraken te maken en hoeven ook hun verhaal niet vele malen te herhalen.

Klachten

Veel vrouwen hebben verschillende klachten rond de menstruatie. Welke klachten zijn nu bijzonder geschikt om door een M poli te laten behandelen?
  • Iedere 2 weken een menstruatie hebben,
  • Na de overgang opnieuw gaan vloeien,
  • Hevige menstruatie die te lang duurt,
  • Hevige menstruatie die te veel bloedverlies kent,
  • Poliepen in de baarmoeder die zorgen voor te veel bloedverlies,
  • Myomen in de baarmoeder die zorgen voor te veel bloedverlies,
  • Na een zwangerschap heel hevig gaan menstrueren,
  • Vleesbomen,
  • Enkele weken aaneengesloten ongesteld zijn.

Huisarts

Hoe kom je op de M-poli in een ziekenhuis terecht? Je huisarts moet je doorverwijzen. Als je ernstige menstruatieklachten hebt, moet je een afspraak maken met de huisarts. Hij of zij stuurt je door.

Ziekenhuis

Sinds enkele jaren hebben meerdere ziekenhuizen een M-poli. De menstruatiepoli. Deze poli´s zijn de laatste jaren in rap tempo uit de grond gestampt. Huisartsen weten steeds meer over het bestaan van deze M-poli´s af. Nog niet in iedere Nederlandse provincie heeft een M-poli in een ziekenhuis. Enkele ziekenhuizen die een M-poli hebben zijn oa:
  • Sint Lucas Andreas ziekenhuis, Amsterdam,
  • Isala klinieken, Zwolle,
  • Diagnostisch centrum Rotterdam,
  • Diakonessenhuis, Utrecht,
  • IJssel land ziekenhuis, Capelle aan de IJssel.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nooit meer ongesteld, kan dat?Nooit meer ongesteld, kan dat?Veel vrouwen hebben last van hun menstruatie of van PMS. Iedere maand is het weer opzien tegen de vervelendste dagen van…
Novasure-behandeling: bij zere en heftige menstruatieNovasure-behandeling: bij zere en heftige menstruatieVeel last hebben van de menstruatie of heel heftige bloedingen tijdens de ongesteldheid. Een deel van de vrouwen heeft e…
Meer over menstruatiepijnVooral tienermeisjes hebben er veel last van, maar ook veel volwassen vrouwen krijgen er één keer in de maand mee te mak…
Ongesteld maar toch zwangerOngesteld maar toch zwangerHet komt vaker voor dan gedacht wordt: ongesteld zijn oftewel menstrueren terwijl een vrouw zwanger is. Vaak wordt de me…

Haaruitval: oorzaken, vormen van haaruitval, oplossingenHaaruitval: oorzaken, vormen van haaruitval, oplossingenHaaruitval, niet alleen mannen hebben er last van. Vrouwen worden ook vaak getroffen. Tot op zekere hoogte is dat heel n…
Bruine vlekken op de huid: nek, hand, gezicht, schouder, armBruine vlekken op de huid: nek, hand, gezicht, schouder, armBruine vlekken op de huid kunnen ontstaan als gevolg van een overproductie van melanine (pigment). Pigment kleurt de hui…
Bronnen en referenties
  • http://www.diagnostischcentrum.com/onderzoeken/menstruatiepoli/
  • http://www.sintlucasandreasziekenhuis.nl/smartsite.dws?ch=web&id=12912
  • http://www.hevigbloedverlies.nl/nieuws/archief/2010/08/17/De%20M-poli%20en%20Novasure.html
  • http://www.ysl.nl/specialismen-en-behandelingen/gynaecologie/polikliniek-gynaecologie/menstruatiepoli/
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 27-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.