Van hoofdpijn tot kopzorgen

Van hoofdpijn tot kopzorgen We hebben allemaal wel eens hoofdpijn. Dit is vaak een zeurend gevoel in je hoofd, die met een paracetamol wel te verhelpen is. Maar er zijn ook mensen die kampen met ernstige hoofdpijn, zoals migraine of clusterhoofdpijn. Voor deze mensen kan dit echt hun dagelijks leven beinvloeden, Gelukkig is er aan de meeste vormen van hoofdpijn toch iets te doen.

Migraine

Migraine heeft een duidelijk begin en een duidelijk einde. Het komt in aanvallen die duren tussen de 4 en de 72 uur. De pijn zit meestal aan één kant van het hoogd en voelt vaak als een heftig bonzende of kloppende pijn. Tijdens een aanval is inspanning onmogelijk.
Bekende kenmerken van migraine zijn:
  • misselijkheid
  • braken
  • overgevoelighied voor licht en geluid

Wat te doen

De behandeling van migraine vereist maatwerk, dus ga naar de huisarts. Als de behandeling van de huisarts niet helpt, kun je je ook melden bij één van de vele hoofdpijncentra bij jou in de buurt.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn treedt meestal op in aanvallen gedurende bepaalde perioden. Dit worden clusters genoemd. De pijn bevindt zich aan één kant van het hoofd, achter het oog of in het voorhoofd bij de slaap. Er is sprake van zeer hevige, snijdende of borende pijn. De aanvallen ontstaan plotseling en vaak 's nachts. Deze pijn is zo heftig dat je niet meer weet waar je het zoeken moet. Hierdoor ontstaat vaak bewegingsdrang.
Bekende kenmerken van clusterhoofdpijn zijn:
  • aan de kant waar de pijn optreedt, kan het oog gaan tranen en rood worden
  • tijdens een aanval kun je last hebben van een verstopte of juist lopende neus

Wat te doen

Deze vorm van hoofdpijn kun je niet zelf behandelen met medicijnen, dus ga naar de huisarts voor een doorverwijzing naar een neuroloog of hoofdpijncentrum.

Spierspanningshoofdpijn

Spierspanningshoofdpijn is de verzamelnaam voor een aantal verschillende vormen van hoofdpijn. Voor iedere patiënt zijn de kenmerken van spierspanningshoofdpijn verschillend, maar er zijn wel overeenkomsten. Over het algemeen zit bij spierspanningshoofdpijn de pijn aan beide kanten van het hoofd. De pijn is dof, drukkend en voelt als een strakke band om je hoofd. De pijn straalt vaak uit vanaf de nek naar het hoofd. De nek en de schouders zijn stijf en pijnlijk. Als de pijn erg hevig is, kan er misselijkheid optreden en overgevoeligheid voor harde geluiden en fel licht. De hoofdpijn kan af en toe optreden of regelmatig, zelfs meer dan 15 dagen per maand.

Wat te doen

Ga naar de huisarts voor speciale oefeningen en eventueele pijnstilling. Om de oorzaak van je klachten te achterhalen kun je een hoofdpijndagboek bijhouden. Schrijf hierin op wanneer je de hoofdpijn krijgt, wat je die dag gedaan hebt en hoe deze hoofdpijn je leven beheerst.

Terugkerende hoofdpijn

Wat kun je doen als je regelmatig last hebt van terugkerende hoofdpijn.
  • hou een hoofdpijndagboek bij. Schrijf op wanneer je de hoofdpijn krijgt, wat je die dag gedaan hebt en hoe deze hoofdpijn je leven beheerst
  • Ga naar de huisarts en hou vol totdat je wordt geholpen
  • Kan of wil je huisarts je niet helpen, dan kun je naar een hoofdpijncentrum gaan.
  • Blijf geduldig. Probeer voorgeschreven medicatie uit, ook als je niet meteen verschil merkt
© 2011 - 2024 Jes1978, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Wat is hoofdpijn?Wat is hoofdpijn?Iedereen weet wel wat hoofdpijn is. Sommige hebben het vaak en in een hele heftige vorm, zoals migraine of clusterhoofdp…

Puistje door zwembadPuistje door zwembadZwemmen is goed voor lichaam en geest. Maar zwemmen kan ook infecties met zich meebrengen. In het water leven bacteriën…
Infectie door mijtenInfectie door mijtenMijten veroorzaken vaak hevige jeuk bij huisdieren. Maar deze mijten kunnen ook op de mens terechtkomen, waar ze een inf…
Jes1978 (53 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.