Soorten hoofdpijn

Soorten hoofdpijn Om hoofdpijn zo goed mogelijk te behandelen is het noodzakelijk een volledig beeld te krijgen van iemands leefgewoonten, omstandigheden, ziektegeschiedenis etc. Pas dan kun je daadwerkelijk met de oorzaak van de kwaal aan het werk gaan. Soms is hoofdpijn genetisch bepaald: in een familie kan het voorkomen dat hoofdpijn geërfd wordt van vader of moeder. Hoofdpijn kan ook het gevolg zijn van levensomstandigheden, van werk, van leefgewoontes of ziektes, of de voorbode zijn van een aandoening. Maar hoofdpijn kan ook ‘gewoon’ ontstaan: er is geen genetisch verband of enige indicatie als hiervoor genoemd. Je bent eenvoudigweg even moe, of het is benauwd in de ruimte waar je zit.

We zullen hier nader ingaan op de tweede categorie: hoofdpijn die gerelateerd is aan factoren als ziekte, leefwijze, etc.

Hoofdpijn die met bloedvaten te maken heeft

Mensen met een te lage of te hoge bloeddruk hebben nogal eens last van krampende, drukkende hoofdpijn. Wanneer je in de gevarenzone zit voor ofwel hoge ofwel lage bloeddruk kan hoofdpijn ook een indicatie zijn dat je bloeddruk veranderd is.
Als bloedvaten teveel belast worden is de bloedtoevoer naar en van het hoofd niet goed. Ook mensen met een hartkwaal of aderverkalking kunnen last krijgen van vasculaire hoofdpijn.

Hoofdpijn die voortkomt uit problemen met het zenuwstelsel

Hieronder valt o.a. de spanningshoofdpijn: wie zich nerveus maakt voor bijv. een examen, daar stress aan overhoudt, zijn spieren helemaal spant en wellicht ook nog bang wordt kan tijdelijk behoorlijk veel last van zijn hoofd hebben. Vaak wordt het omschreven als een dreunende pijn, maar ook krampende pijn komt voor. Rust is hier natuurlijk het beste middel; maar voel je maar eens rustig als je weet dat je een moeilijke taak te wachten staat. Ook aangezichtspijn en pijn die het gevolg is van bijvoorbeeld ingeknelde zenuwen (denk aan een hernia) vallen onder deze noemer.

Hoofdpijn en stofwisseling

Een spijsvertering die niet goed is, galklachten, leveraandoeningen: allemaal vervelende zaken die eveneens hoofdpijn kunnen veroorzaken. Veelal is deze hoofdpijn het gevolg van niet of onvolledig afgebroken en afgevoerde afvalstoffen, die in het lichaam tot gifstoffen omgezet worden. Ook de suikerstofwisseling speelt een rol: diabetes en hypoglycemie (een te laag bloedsuikergehalte) veroorzaken met regelmaat hoofdpijn. Het is goed in dit verband te kijken naar het eetpatroon van de betreffende persoon: vaak kan een groot deel van de hoofdpijn weggenomen worden door aanpassingen in de voeding – soms kan de hoofdpijn zelfs totaal verdwijnen.

Hoofdpijn door ontstekingen

Ontstekingen in je hoofd kunnen voor aardig wat druk zorgen: niet alleen als je griep hebt, koortsig bent of keelpijn hebt, maar ook bij een bijholte-ontsteking, een oorontsteking of ontstoken tanden en kiezen. Bij een hersenvliesontsteking is hoofdpijn vaak het eerste alarmsignaal. Om van deze hoofdpijn af te komen moet uiteraard de infectie zelf aangepakt worden – hoofdpijn is hier meestal een bijkomende pijn.

Diverse hoofdpijnklachten

  • Je kunt last hebben van hoofdpijn als gevolg van hormonale schommelingen (menstruatie, overgang)
  • Ook een trauma kan de klacht veroorzaken: denk aan een hersenschudding, een beschadiging aan de halswervels, een whiplash, enz.
  • Zelden (in vergelijking tot de reguliere klachten) is hoofdpijn de aankondiging van een ernstiger klacht: een tumor
  • Waar nog te weinig aandacht aan besteed wordt is vergiftiging: de alcohol- en drugsvergiftiging is bekend, maar hoe zit het met de kennis omtrent amalgaam-vergiftigingen? Allergieën door milieuschade? Stralingen? Conserveringsmiddelen en kleurstoffen? En het rijtje is eigenlijk nog een stuk langer.

Wat te doen als je je klachten hierboven terugvindt? Als je het vermoeden hebt dat het ernstig is, of als je twijfelt, of een kwaal als veroorzaker van de hoofdpijn ziet: ga naar je huisarts!
© 2011 - 2024 Pimster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is hoofdpijn?Wat is hoofdpijn?Iedereen weet wel wat hoofdpijn is. Sommige hebben het vaak en in een hele heftige vorm, zoals migraine of clusterhoofdp…
De oorzaken van hoofdpijnDe oorzaken van hoofdpijnHet ontstaan van hoofdpijn is voor vele mensen nog onbekend terrein, terwijl iedereen in Nederland er wel eens mee te ma…
Van hoofdpijn tot kopzorgenVan hoofdpijn tot kopzorgenWe hebben allemaal wel eens hoofdpijn. Dit is vaak een zeurend gevoel in je hoofd, die met een paracetamol wel te verhel…
Stekende hoofdpijn als variant van clusterhoofdpijnStekende hoofdpijn als variant van clusterhoofdpijnEén van de meest voorkomende gezondheidsklachten is hoofdpijn. Er zijn heel veel vormen van hoofdpijn en ook nog eens ta…

Koortsuitslag: voorkomen is beter dan genezenKoortsuitslag: voorkomen is beter dan genezenVeel mensen zijn wel bekend met deze vervelende aandoening. Koorstuitslag kenmerkt zich door irritatie en jeuk. Het komt…
Wat is een steenpuistWat is een steenpuistDe meeste mensen hebben er wel eens last van. Een grote rode en pijnlijke steenpuist. Hoe ontstaat een steenpuist nou ei…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevek, Rgbstock
Pimster (11 artikelen)
Gepubliceerd: 11-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.