Wat is een wrat en wat is er aan te doen

Wat is een wrat en wat is er aan te doen Een wrat is een bobbel op de huid die door een virus wordt veroorzaakt. Het virus dringt de cellen van de huid binnen en veroorzaakt een snelle celdeling. Het ene mens is meer vatbaar voor wratten dan het andere mens. Het wrattenvirus verspreid zich door aanraking of door contact met de huidschilvers van een wrat.

Soorten wratten

Er bestaan verschillende soorten wratten. De gewone wrat is een hard, klein, hoornachtig, roze of wit bultje met een bloemkoolachtig uiterlijk. Van binnen lijken er zwarte splinters in te zitten. Dit zijn echter kleine, dichtgeklonterde bloedvaatjes. De gewone wrat ontstaat meestal op de handen, maar kan overal op het lichaam ontstaan. Gewone wratten op handpalmen en voetzolen, worden vaak naar binnen gedrukt, waardoor het oppervlakte gelijk is aan de rest van de huid. Zo'n wrat op de voetzool kan je het gevoel geven dat je een steentje in je schoen hebt, maar over het algemeen zijn gewone wratten niet pijnlijk.

Een andere soort wrat is de verucca plana, een kleine, bruine, vlakke wrat, die meestal bij kinderen voorkomt. Ook een andere wratachtige infectie die vaak bij kinderen voorkomt, wordt molusscum contagiosum genoemd. Hierbij ontstaan er kleine, witte, parelachtige bultjes met in het midden een klein deukje.

Hoe vaak komen wratten voor

Het meest komen wratten voor bij kinderen en tieners. Bij volwassenden komen wratten veel minder vaak voor. Ongeveer 1 op de 20 kinderen heeft 1 of meer wratten. Daarbij komt de gewone wrat als van zelf sprekend het meeste voor. Wratten kunnen cosmetische problemen geven, maar vormen geen gevaar voor je gezondheid.

Wat kun je aan wratten doen

Alle wratten verdwijnen op den duur vanzelf, maar als je de wratten lelijk vind kun je zelf iets doen om de natuurlijke levenstijd van een wrat te verkorten. Het beste kun je dan een anti-wratten middel bij de drogist halen. Deze vernietigd het geïnfecteerde weefsel. Je moet dan de wrat meestal enkele weken aantippen met het anti-wratten middel. Tussen het aantippen door moet je heel voorzichtig de losgeraakte, verhoornde huid verwijderen.

Als je een lelijke wrat hebt die niet op de behandeling reageert, kun je het beste naar de huisarts gaan. Ook als je ouder bent dan 45 jaar en een wrat krijgt, is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts. Bij oudere mensen kan datgene wat op een wrat lijkt een ernstige huid aandoening zijn.

Wat kan de huisarts aan wratten doen

De huisarts kan een andere en betere anti-wratten middel voorschrijven. Als dit ook niet werkt, kan de huisarts de wrat met vloeibare stikstof aantippen. Daardoor bevriest de wrat. Een andere manier voor het verwijderen van een wrat is het wegbranden of wegschrapen onder plaatselijke verdoving.
© 2011 - 2024 Jes1978, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: WrattenWratten zijn ontsierend, ongewenst en soms zitten ze op plaatsen waar ze irriteren. Meestal laten we de wrat weghalen, o…
Wratten - Wat kun je er tegen doenWratten - Wat kun je er tegen doenEen wrat is een vergroeiing van de opperhuid die hard is geworden en er uit ziet als een bobbelig knobbeltje wat doet de…
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…
Wratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten worden door een virus veroorzaakt. Zodra het virus in aanraking komt met je huid, kun je wratten krijgen. Je loo…
Koortsuitslag: voorkomen is beter dan genezenKoortsuitslag: voorkomen is beter dan genezenVeel mensen zijn wel bekend met deze vervelende aandoening. Koorstuitslag kenmerkt zich door irritatie en jeuk. Het komt…
Jes1978 (53 artikelen)
Gepubliceerd: 11-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.