Hoge bloeddruk: preventie, cijfers en onderzoek

Hoge bloeddruk: preventie, cijfers en onderzoek Hypertensie ofwel hoge bloeddruk. Ongelooflijk genoeg lijden wereldwijd een miljard mensen eraan. Volgens onderzoek is een hoge bloeddruk de grootste risicofactor voor hartziekten en beroertes. Er is steeds meer aandacht voor preventie. Meten van de bloeddruk is effectief, simpel en relatief gemakkelijk. Althans, als je geen last hebt van de 'witte-jassenziekte' ofwel een spontaan verhoogde bloeddruk wanneer je een dokter ziet. Eén op de vier mensen zit daarmee. Dan is thuis meten een oplossing. Ooit geweten dat 17 mei Wereld Hypertensie Dag is? Vast niet. Misschien weet je uberhaupt niet wat hypertensie is, en dan ben je echt geen uitzondering. Welnu, hypertensie staat voor hoge bloeddruk. En 17 mei is de dag waarop aandacht gevraagd wordt voor het bijtijds constateren en liefst voorkomen van hoge bloeddruk. Laat dat nu op een relatief simpele en snelle manier kunnen. Want, meten is weten, zoals het spreekwoord zegt.

Preventief meten

Het is geen wondermiddel, maar wel een manier om bijtijds te weten waar je aan toe bent. Juist daardoor, kan het preventief meten van de bloeddruk helpen om enkele van de belangrijkste doodsoorzaken, namelijk hartziekten en beroertes, te voorkomen. Echter, daar zit een struikelblok. Uit recent onderzoek bleek dat niet minder dan een op de vier mensen gerekend moet worden onder 'het witte-jassen syndroom'. Ofwel, in de buurt zijn van die witte jassen en klinische omgeving waarvan je je afvraagt wie die ooit bedacht heeft, leidt tot stress en daarmee tot een tijdelijk hogere bloeddruk. Met andere woorden, wie zo stoer mogelijk maar met kloppend hart afreist naar de dokter om de bloeddruk te laten meten, kan nog weleens onnodig gealarmeerd én gediagnoseerd worden.

Hoge bloeddruk: grootste risicofactor hartziekten en beroertes

Volgens een recente studie is een hoge bloeddruk ofwel hypertensie de grootste risicofactor voor hartziekten en beroertes. Dat is slecht nieuws, want hypertensie is een probleem waar niet minder dan een miljard mensen wereldwijd mee zitten. Vertaal je dat naar mens-tot-mens-cijfers, dan lijdt één op de drie volwassenen aan hypertensie. Alleen al in Nederland heb je het dan over drie miljoen mensen. Een van de belangrijkste oorzaken van hoge bloeddruk is overgewicht. Daar zit een belangrijke verklaring voor die epidemie aan gevallen van hoge bloeddruk. Het aantal mensen met overgewicht is namelijk in de afgelopen twintig jaar verdubbeld. Anno nu, is bij vijf op de tien mannen en bij vier op de tien vrouwen in Nederland sprake van overgewicht.

Thuis meten is (bijna) zeker weten

Zoals gezegd, draait Hypertensie Dag om een poging om aandacht te vragen voor de omvang van het probleem van hypertensie, en de noodzaak van preventie. Bij de arts je bloeddruk laten meten is de meest voor de hand liggende methode om je bloeddruk in het oog te houden. Maar als je eerlijk voor jezelf moet toegeven dat je één van de velen bent die de zenuwen krijgt van elke witte jas die in beeld komt, is het thuis meten van je bloeddruk een andere mogelijkheid. Eén waarbij de stresskip een grotere kans heeft op een betrouwbare meting.

Ken je waarde(n)

Artsen stellen als doel, dat mensen gewoon weten wat hun bloeddruk is. "Veel hartziekten kunnen worden voorkomen als een hoge bloeddruk in een vroeg stadium wordt gedetecteerd en behandeld. Daarom zou iedereen zijn waarden moeten kennen en regelmatig zijn bloeddruk moeten meten," stelt dr. Bernard Weaber, professor en hoofd van de afdeling Clinical Pathophysiology and Medical Teaching aan de faculteit Geneeskunde aan het Universitair Ziekenhuis in Lausanne, Zwitserland. "Het wordt steeds belangrijker om thuis de bloeddruk te meten om arteriële hypertensie of een hoge bloeddruk te kunnen opsporen en behandelen. Mijn ervaring leert me dat men zich minder gestrest voelt als de bloeddruk thuis wordt gemeten en de hoge nauwkeurigheid van veel van de huidige bloeddrukmeters biedt de consumenten gemoedsrust." Daarbij moet een onafhankelijk journalist natuurlijk wel aantekenen dat er heel wat mensen zijn die bij de arts wél een voldoende betrouwbare meting van de bloeddruk kunnen laten uitvoeren, en dat je je eigen gezonde verstand moet gebruiken als het gaat om de vraag hoe je je eigen bloeddruk het beste in de gaten kunt houden.

Doe het zelf

Wie besluit om de bloeddruk zelf thuis in het oog te gaan houden, kan overgaan tot de aanschaf van een bloeddrukmeter. Een van de nieuwste modellen is de klinisch geteste TrueScan BPW 4100 van Braun. Gemak dient de mens, want op dit apparaat (dachten ze hier maar aan bij het maken van televisie-afstandsbedieningen) zit slechts één grote knop. Het LCD-scherm is gemakkelijk af te lezen en toont de bloeddrukwaarden volgens de richtlijnen van de Europese Hypertensievereniging en de Wereldgezondheidsorganisatie. Helemaal handig is het zogenaamde positioneringsysteem, dat helpt te zorgen dat de monitor zich netjes ter hoogte van het hart bevindt vóór en tijdens het meten. De bloeddrukmeter is geschikt om een onregelmatige hartslag op te sporen. Omdat de meter een gemiddelde geeft van zeven dagen aan metingen, heb je een betrouwbaar beeld. De band van de meter is een 'one size fits all' ofwel past iedereen. De Braun TrueScan BPW 4100, die geproduceerd wordt door Kaz Europe SA, is verkrijgbaar bij drogisterij en groothandel. Kortom, geen enkel excuus meer om geen flauw idee te hebben wat je bloeddruk is!
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeterZelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeterLees hier alles over zelf je bloeddruk meten met behulp van een bloeddrukmeter. Lees hier alles over het meten van je bl…
Hypertensie: gevaren en behandelingHypertensie: gevaren en behandelingHypertensie is vaak aanwezig, zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Als hoge bloeddruk langdurig aanwezig is, kan dat o…
Een hoge bloeddrukEen hoge bloeddrukEen hoge bloeddruk is bij een op de drie volwassenen in Nederland een feit. Een verhoogde bloeddruk is helaas moeilijk t…
Hoge bloeddruk, en wat je er zelf tegen kunt doenHoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. De meeste mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Ongeveer 10% van de Nederl…

Keelontsteking: symptomen, oorzaken, behandeling & preventieKeelontsteking: symptomen, oorzaken, behandeling & preventieKeelontsteking of faryngitis veroorzaakt vaak flinke keelpijn. Een keelontsteking is een ontsteking van het slijmvlies v…
Bedplassen: oorzaken, gevolgen, behandelingBedplassen komt bij kinderen van 5 à 6 jaar nog redelijk vaak voor. Je spreekt van bedplassen als je kind enkele keren p…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Cohn & Wolfe
  • Braun GmbH
  • Kaz Europe SA
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.