Diëten voor Diabetici

Diëten voor Diabetici Vooropgesteld dat je nog geen insuline-injecties krijgt en dat de ziekte nog niet in een vergevorderd stadium is kan je met een dieet zodanig geholpen worden dat de ziekte diabetes tot staan wordt gebracht en soms zelfs helemaal verdwijnt. Als er eenmaal insuline gebruikt is komt men veel moeilijker van diabetes af.

Wat is diabetes?

Diabetes mellitus is momenteel een ziekte die de mens weliswaar beperkingen oplegt maar iemand gelukkig niet invalide maakt. Er zijn maar een paar beroepen en sporten die niet geschikt zijn voor een goed ingestelde diabeet. Er zijn vele bekende sporters die diabetes hebben maar een bepaald dosis insuline en een daarop afgestemd dieet stelt hen in staat om zelfs topsport te beoefenen.

Soorten diabetes

Er zijn veel fabeltjes over diabetes in omloop en daarom is het misschien wel goed om uit te leggen wat diabetes is. Er zijn 2 soorten diabetes namelijk diabetes mellitus en diabetes insipidus. Sinds 1920 zijn we in staat om deze twee soorten van elkaar te onderscheiden. Dit artikel gaat vooral over diabetes mellitus omdat diabetes insipidus een zelden voorkomende ziekte is die gepaard gaat met een haast onlesbare dorst en een enorme urine-produktie ten gevolge van een nierstoornis. Het woord diabetes is afkomstig van het griekse woord dia wat 'door' betekent en betes wat 'gaan' of 'stromen' wilt zeggen. Bij beide ziektes produceert de patiënt een enorme hoeveelheid urine. Dit betekent nog niet dat als je veel urine verliest je een diabeet bent, er zijn ook andere ziektes waarbij dit voorkomt, de oorzaak is het belangrijkste.

Symptomen van diabetes

De meest voorkomende symptomen van diabetes zijn:
  • polyurie ( d.w.z. een grote urineproduktie): de urine bevat bovendien glucose.
  • dorst: door het grote urineverlies krijg je met een tekort aan vocht te maken en dit geeft dorst.
  • Honger: er wordt namelijk glucose met de urine uitgescheiden die bestemd was als energieleverancier voor het lichaam.
Meestal heeft men ook last van een droge rode mond, is het tandvlees gezwollen en is er weinig speeksel. Ondanks een grotere eetlust is de onbehandelde diabetespatiënt gauwer moe en valt zelfs af als de ziekte erger wordt. Hij is bekaf na het beklimmen van een trap, hij heeft nogal eens last van jeuk en is prikkelbaar. Als diabetes niet behandeld wordt kan de ziekte zulke ernstige vormen aannemen dat de patiënt in extreme gevallen zelfs in coma raakt en kan overlijden als hij niet onmiddelijk behandeld wordt. Als je ook maar vermoedt dat je diabetes hebt ga je naar je huisarts, hij kan met een simpel teststrookje je urine op glucose onderzoeken.

Het dieet

De meeste mensen geven toe dat zij voordat diabetes geconstateerd werd verkeerd aten. In een aantal gevallen is het zelfs dat met een goed dieet en zonder medicijnen de klachten volkomen verdwijnen. Iemand die diabetes heeft kan toch weer op krachten komen zonder direct suiker nodig te hebben. Het is een fabeltje dat de spieren suiker nodig hebben om te kunnen werken: spieren hebben glucose nodig, maar dat kan uit alle koolhydraten behalve cellulose gemaakt worden. Met een door de arts bepaalde hoeveelheid koolhydraten is een uitstekend dieet samen te stellen zonder suiker. Er zijn 2 redenen waarom de meeste diabetici geen suiker mogen gebruiken:
  1. suiker wordt enorm snel in het bloed opgenomen en heeft een sterke bloedsuikerverhogende werking.
  2. suiker levert alleen maar energie en geen belangrijke vitamines en mineralen, en die zijn voor de diabeet juist zo hard nodig.

Een verstandige voeding

Noten

Met uitzondering van kastanjes en cashewnoten en in mindere mate pinda's, die alle rijk aan koolhydraten zijn mogen alle noten gegeten worden. Ze hebben een bijzonder hoge voedingswaarde, zijn rijk aan eiwit en vet ( dus minder geschikt in het diabetesvermageringsdieet) en vitamine B. Bovendien bevatten ze veel cellulose wat een stimulerende werking op de darmwerking heeft.

Fruit

Meestal zal van fruit worden aangegeven hoeveel ervan gebruikt mag worden. In principe zijn alle verse fruitsoorten en vruchtesap zonder suiker toegestaan, met uitzondering van druiven en bananen. Gedroogd fruit, fruit in blik en vruchtesap met suiker zijn niet toegestaan. Eet fruit zoveel mogelijk met (een goed afgewassen) schil. Fruit is enorm rijk aan vitamine C.

Groente

Ook de portiegroente van groente staat op je dieetlijst vermeld. Dat houdt voor de meeste groenten in, dat je er een normale portie van mag eten. Sausjes zijn in de regel niet toegestaan hoewel spinazie en andijvie wel iets bijgebonden mogen worden. Van doperwten, tuinbonen en schorseneren moet een halve portie genomen worden omdat ze erg koolhydraatrijk zijn.

Rauwkost

Rauwkost vormt de frisse noot bij je warme maaltijd. Gebruik het zo vaak mogelijk in de vorm van sla, komkommer, tomaat, geraspte worteltjes, knolselderij,paprika, radijs, ui, rode en witte kool, andijvie, witloof of zuurkool.

Brood

De laatste jaren is het een rage van iedere bakker om zoveel mogelijk soorten brood aan zijn klanten aan te bieden. Generaliserend kan gesteld worden dat alle witte broodsoorten zijn verboden voor iemand met diabetes. Om wit brood te maken heeft men de zemel en de kiem van de graankorrel zoveel mogelijk verwijderd en daarmee ijzer, een beetje vitamine B en de broodnodige cellulose. Alle bruinbroodsoorten en beter nog volkorenbroodsoorten en roggebrood mogen in het diabetesdieet gebruikt worden. Zorg voor een goede verdeling van de broodmaaltijden over de dag, eet desnoods ook tussendoor een sneetje volkorenbrood in plaats van koekjes of snacks.

Broodbeleg

Varieer zoveel mogelijk in broodbeleg. Dit kan op de eerste plaats door allerlei soorten rauwkost te gebruiken. Maak de rauwkost nu eens af met citroensap, dan met azijn, een andere keer met karnemelk, tomatensap of sinaasappelsap. Ook vermengd met magere kwark kan rauwkost voor een zeer smakkelijke broodbelegging zorgen. Denk verder eens aan Marmite of Yeastrel: dun besmeerd zijn ze toch enorm rijk aan ijzer en vitamine B. Magere kaas, Leidse kaas, Friese nagelkaas en Zwitserse strooikaas, tezamen met de smeerbare magere smeerkaas en Cottage cheese kunnen ter afwisseling gebruikt worden.

Melk

Vooral voor mensen die verzwakt zijn is melk een uitstekend voedingsmiddel: rijk aan mineralen (calcium en fosfor) en vitamine B. Bovendien lever het ons een belangrijke hoeveelheid eiwit. Als je te zwaar bent kan je het best gebruik maken van magere melkproducten: taptemelk, karnemelk, magere yoghurt, magere kwark en magere melkpoeder. Magere yoghurt met vruchten alle kant en klaar toetjes, karnemelkdranken, magere chocomelk en alle koffiemelksoorten bevatten of suiker of teveel vet en zijn daarom niet geschikt voor het diabetesdieet.

Soep

Soep kan je maken van soepvlees, visbouillon, kippebouillon, groentenat of een bouillonblokje. Als het te vet is moet je het vet ervan afscheppen. Aan deze bouillon kan je allerlei soorten groente toevoegen zoals: soepgroenten, bloemkool, asperges, champignons, paprika, maar ook kruiden zoals peterselie, kervel of zuring. Als maagvulling voor de maaltijd of als opkikkertje als je jezelf een beetje slap voelt voldoet soep uitstekend.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn rijk aan koolhydraten. Daarom mogen ze maar in beperkte hoeveelheid gebruikt worden. Je arts of diëtist zal je zeker weten te vertellen hoeveel je ervan mag eten als je bezwaar hebt tegen het eten van vlees. Peulvruchten vormen namelijk een uitstekende vleesvervanging omdat ze rijk zijn aan ijzer en vitamine B. In bepaalde gevallen komen noten ook in aanmerking als vleesvervanger.

Vetten

Wees matig met vet! Om te bakken kan je een keus maken uit plantaardige oliën zoals zonnebloemsoja en maïsolie of plantaardige margarinesoorten of roomboter. Olie bevat 100 procent vet, margarine en roomboter 75 procent. Als broodsmeersel komen plantaardige halvarine en halfboter in aanmerking.

Dranken

Water of mineraalwater is gezond, dorstlessend en niet duur. Wil je verandering van smaak dan kan je het assortiment uitbreiden met allerlei soorten kruidenthee die je koud en warm kan drinken (zonder suiker) en tenslotte zijn er nog een aantal suikervrije dranken in de handel die niet met suiker maar met zoetstof en sorbitol zijn gezoet.

Zoetstoffen

Een diabeet kan als hij wil 3 soorten zoetstof gebruiken. De voor- en nadelen van alle drie sommen we hier op:
  • Sorbitol: Een zoetstof, die evenveel calorieën levert als suiker en dus in het vermageringsdieet minder geschikt is. Overmatig gebruik ( meer dan 40 gram per dag) leidt tot diarree. De gebruiksmogelijkheden zijn gelijk aan suiker en dus legio.
  • Sacharine: Een zoetstof die uit steenkool gewonnen wordt en geen enkele calorie levert. Met mate gebruikt het als overgangsmaatregel tussen wel en geen suiker goede diensten bewijzen. Het is beter om niet altijd zoetstof te blijven gebruiken omdat men dan toch blijft verlangen naar iets zoets en de kans groter is dat men in zijn oude (snoep)fouten terug zal vallen.
  • Cyclamaathoudende zoetstof: Een synthetisch gemaakte zoetstof, eveneens calorievrij met dezelfde voor en nadelen als sacharine.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diabetes en SteviaWerkt Stevia tegen diabetes? Mensen met diabetes hebben uiteraard ook wel eens trek in iets zoets en uit verschillende o…
Het Bernstein dieet voor mensen met diabetesHet Bernstein dieet of het diabetes dieet, bevat een lage hoeveelheid koolhydraten en een hoog vetgehalte en is ontwikke…
Voeding en suikerziekteDiabetes of suikerziekte is geen gemakkelijke ziekte. Het gaat niet over en je moet voortdurend opletten!
Complicaties diabetes mellitus (suikerziekte): MondproblemenComplicaties diabetes mellitus (suikerziekte): MondproblemenDe relatie tussen ernstige tandvleesaandoeningen en suikerziekte is tweerichtingsverkeer. Niet alleen zijn patiënten met…

Heesheid: oorzaken en behandelingHeesheid: oorzaken en behandelingHeesheid is iets wat de meeste mensen wel eens of zelfs vrij vaak ervaren. Je kunt hees worden doordat je verkouden bent…
Keratosis pilaris: symptomen, oorzaken en behandelingKeratosis pilaris: symptomen, oorzaken en behandelingKeratosis pilaris symptomen bestaan uit tientallen kleine rode papeltjes of bultjes. Keratosis pilaris komt vooral voor…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.