Menstruatiepijn - Dysmenorroe: oorzaken en behandeling

Menstruatiepijn - Dysmenorroe: oorzaken en behandeling Ongeveer de helft van de vrouwen heeft last van pijn in de onderbuik vlak voor of tijdens de eerste dagen van de menstruatie.Een vervelend ongemak, waar over het algemeen wel gewoon mee gewerkt kan worden zonder problemen. Bij ongeveer 10% van de vrouwen zijn de pijnklachten echter zo erg, dat het invloed heeft op het functioneren. Opvallend is dat menstruatie pijnklachten vaak bij meerdere vrouwen binnen een familie voorkomt. De hoeveelheid bloedverlies heeft geen invloed op de hoeveelheid pijn die ervaren wordt.

Wat is menstrueren?

Iedere maand komt er tijdens de menstruatiecyclus een eicel vrij uit een van de eierstokken. Hormonen zorgen er tegelijkertijd voor dat het slijmvlies van de baarmoederwand dikker wordt. Doel hiervan is dat de baarmoeder klaar is voor de innestelling van de bevruchte eicel. Als er geen bevruchting plaatsvindt, wordt na twee weken het baarmoederslijmvlies afgestoten. Hierbij komt bloed vrij. Dit proces wordt menstruatie genoemd.

(Pijn)klachten bij menstruatie

Tijdens de menstruatie worden er stoffen gevormd, prostaglandines, die de baarmoeder laat verkrampen. Dit om de afstoting van het dikke baarmoederslijmvlies te bewerkstelligen. Dit verkrampen van de baarmoeder kan bij een aantal vrouwen leiden tot vervelende stekende en/of krampende pijn in de onderbuik, die bovendien ook nog kan uitstralen naar de rug, bovenbenen en heupen. Deze pijn kan variëren van enkele uren tot enkele dagen. De pijn is over het algemeen het hevigst een dag voor of tijdens de eerste paar dagen van de menstruatie. Er kunnen bij de menstruatie ook nog andere klachten optreden;
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Pijnlijke borsten
  • Opgeblazen gevoel
  • Neerslachtigheid
  • Prikkelbaar zijn

Menstruatiepijn - dysmenorroe; oorzaken menstruatiepijn

Er zij twee soorten menstruatiepijn, primaire menstruatiepijn en secundaire menstruatiepijn;

Primaire menstruatiepijn

Deze soort begint op jonge leeftijd, vaak één of twee jaar na de eerste menstruatie als de ovulatie goed op gang gekomen is. Het hormoon prostaglandine, wat de spierwand van de baarmoeder laat samentrekken, veroorzaakt menstruatiepijn. Vanaf de leeftijd van 25 jaar nemen de klachten vaak af, om rond de 30 jaar helemaal te verdwijnen. Ook na een bevalling of door te starten met het slikken van 'de pil' kan menstruatiepijn flink afnemen. Binnen een familie kan door een erfelijke aanleg meer kans op primaire menstruatiepijn optreden. De hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie zegt niets over de klachten die ervaren worden.

Secundaire menstruatiepijn

Deze pijn treedt op latere leeftijd (tussen de twintig en veertig jaar) opeens op, terwijl dit in het verleden nooit voorkwam. De oorzaak kan dan endometriose zijn, waarbij het baarmoederslijmvlies wat zich aan de binnenzijde van de baarmoeder bevindt, zich heeft uitgebreid naar andere plekken in de buikholte. Behalve endometriose kunnen vleesbomen of een chronische eileider ontsteking ook de boosdoeners zijn. Op latere leeftijd wordt vaak een spiraaltje geplaatst, wat ook menstruatiepijn kan veroorzaken.

Behandeling pijnklachten menstruatie

  • Een warme kruik of een warm bad kunnen helpen tegen pijn in de onderbuik of onderrug.
  • Massage van de onderrug kan helpen.
  • Pijnstillers als paracetamol, ibuprofen of naproxen kunnen goed helpen. Van paracetamol mogen twee tabletten tegelijk worden ingenomen. Ibuprofen en naproxen kunnen drie keer op een dag worden ingenomen.

Moet je met menstruatiepijn naar de dokter?

Met pijnklachten van menstruatie hoeft u niet een huisarts te bezoeken. Probeer eerst bovenstaande hulpmiddelen uit. In sommige gevallen is een bezoek aan de huisarts wel aan te raden;
  • Als het dagelijks functioneren te veel verstoord wordt door de pijn.
  • Als er eerst nooit klachten waren en op latere leeftijd wel, mogelijk is er sprake van een ontsteking.
  • Als de pijn opeens veranderd.
  • Als u zich zorgen maakt om andere klachten.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Menstruatiepijn: wat kun je hier het beste tegen doen?Menstruatiepijn: wat kun je hier het beste tegen doen?Veel vrouwen hebben last van pijn tijdens de menstruatie, waarbij de klachten vaak tijdens de eerste dagen van de ongest…
Pijnlijke menstruatiePijnlijke menstruatieDysmenorroe of pijnlijke menstruatie komt bij vele vrouwen wel eens voor. Meestal komt de pijn vanuit de onderbuik en ka…
Meer over menstruatiepijnVooral tienermeisjes hebben er veel last van, maar ook veel volwassen vrouwen krijgen er één keer in de maand mee te mak…
Dysmenorroe: hevige menstruatiepijn of pijnlijke menstruatieDysmenorroe: hevige menstruatiepijn of pijnlijke menstruatieDysmenorroe duidt op hevige menstruatiepijn en hevige pijn onderbuik en rug. Dysmenorroe is een pijnlijke menstruatie di…

Knobbeltjes in de borstKnobbeltjes in de borstSommige vrouwen hebben van nature knobbelige borsten. Dit is te wijten aan de opbouw van hun borstweefsel en meestal gee…
Waterwratten of Mollusca contagiosa: oorzaak, behandelingWaterwratten of Mollusca contagiosa: oorzaak, behandelingPlotseling heeft je kind kleine gladde bultjes op het lichaam met een kratertje in het midden. Deze bultjes worden water…
Bronnen en referenties
  • Het medisch handboek ISBN 90 215 3572 6
Reactie

Kiet, 08-05-2014
Hoi.

Ik zit al jaren niet aan de pil. Allerlei pillen geprobeerd maar werkt niet na behoren.
Ik menstrueer heel erg met mega plus tampon binnen een uur leeg loop tot op mijn knieën. Tevens val ik flauw van de pijn van mij eisprong. Ik ben al 30 x bij de huisarts geweest bij 3 verschillende zelfs. Maar niemand helpt me. Ze zeggen alleen ga aan een spiraal. Maar met een maand of 6 willen wij graag proberen een 2e kindje te maken. Maar als nog het kan toch niet goed zijn zo een leeg loop en zo een heftige eisprong. Ik heb emdiometriose Hoe je het ook schrijft voor gelegd maar volgens hem kan dat het niet zijn. Heeft u een tip voor mij? Reactie infoteur, 09-05-2014
Tjee, wat een vervelend probleem en jammer dat er door de huisarts niet geholpen wordt. Heb je al eens een doorverwijzing naar een gynaecoloog gevraagd? Al dat bloedverlies lijkt me toch ook niet heel gezond. Een gouden tip heb ik verder helaas ook niet. Sterkte ermee.

Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 22-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.