Waterwratten of Mollusca contagiosa: oorzaak, behandeling

Waterwratten of Mollusca contagiosa: oorzaak, behandeling Plotseling heeft je kind kleine gladde bultjes op het lichaam met een kratertje in het midden. Deze bultjes worden waterwratten genoemd. Wat kan de oorzaak zijn van waterwratten, waar op het lichaam vind je ze, hoe worden ze verspreid, wat zijn de symptomen en hoe kunnen ze behandeld worden. Zijn waterwratten besmettelijk?

Inhoud artikel


Waterwratten: oorzaak en bij wie treedt het vaker op, besmettelijkheid

Waterwratjes worden veroorzaakt door het molluscum contagiosum virus. Het virus is op zich ongevaarlijk, maar is wel zeer besmettelijk. Waterwratjes treden meestal op bij (jonge) kinderen, seksueel actieve volwassenen en mensen die een verminderde weerstand hebben van het lichaam tegen infecties. Waterwratjes komen mogelijk meer voor bij jongens dan bij meisjes.

Hoe worden waterwratten verspreid

Waterwratjes worden voornamelijk verspreid door rechtstreeks huidcontact, ook veelgebruikte dagelijkse voorwerpen kunnen infectiedragers zijn. Je moet dan denken aan handdoeken, kleding, instrumenten om tatoeages te zetten. Overbevolking bevordert de verspreiding van de ziekte ook. Waterwratjes kunnen verspreid worden door krabben, het virus is ook seksueel overdraagbaar als een van de personen geïnfecteerd is met het virus. Meestal bouw je door de infectie immuniteit op tegen het virus, heb je het dus eenmaal gehad dan zal het niet meer terugkomen.

Verschijnselen

De incubatietijd is ongeveer twee tot zeven weken. Eerst zie je kleine bultjes die op puistjes lijken, in drie tot vier weken worden ze een stukje groter (drie tot tien millimeter in doorsnede). Het zijn dan gladde, bolvormige bultjes, ze hebben een soort kratertje in het midden. Een persoon kan gemiddeld twintig tot dertig waterwratjes hebben. De wratjes jeuken, verder leveren ze meestal geen klachten op.

Waterwratten bij een kind

Bij een kind vind je de waterwratjes meestal bij:
  • Buik en rug
  • Oksel
  • Elleboogplooi
  • Knieholte
  • In het gezicht

Waterwratten bij een volwassene

Bij een volwassenen vind je de waterwratjes meestal bij:
  • Lies
  • Genitaliën
  • Dijbeen
  • Onderbuik

Wanneer verdwijnen de waterwratten

Meestal verdwijnen ze na vier tot twaalf maanden vanzelf weer. Soms blijven ze tot twee jaar aanwezig, vooral bij kinderen met eczeem. De wratjes kunnen kleine littekens achterlaten.

Hoe wordt de diagnose gesteld

  • Op grond van kenmerkende weefselveranderingen
  • Lichamelijk onderzoek

Behandeling (door huisarts)

Na vier tot twaalf maanden verdwijnen de waterwratjes meestal vanzelf. Behandeling wordt wel eens gedaan om cosmetische redenen.

Behandelmethoden:
  • Cryochirurgie: gebruik van bevriezing
  • Uitlepelen
  • Curretage: verwijdering met behulp van een curette
  • Tapestripping
  • Aanstippen met een vloeistof

Complicaties

  • Verspreiding
  • Opnieuw optreden van een huidafwijking
  • Een huidinfectie in de huidafwijking van het wratje, veroorzaakt door bacteriën

Let op

Zorg ervoor dat je kind de bultjes niet openkrabt, ze zijn dan extra besmettelijk.
Gaan ze toch open, dan deppen met betadine of jodium en afdekken met een pleister.

Heeft je kind waterwratjes, ga naar de huisarts voor advies!
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterwratten zijn besmettelijkWaterwratten zijn besmettelijkWaterwratten komen vaak voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen ze krijgen. Waterwratten zijn vooral bekend van h…
Waterwratjes verwijderen, hoe doe je dat?Waterwratjes verwijderen, hoe doe je dat?Waterwratjes zijn een bepaald type wratten en worden veroorzaakt door een virus. De officiële naam voor waterwratten is…
Help, mijn kind heeft waterwratten!Help, mijn kind heeft waterwratten!Er zijn, helaas, nogal wat ziekten die zich openbaren door vlekjes, bultjes of wratjes. Vaak worden deze verschijnselen…
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…

Menstruatiepijn - Dysmenorroe: oorzaken en behandelingMenstruatiepijn - Dysmenorroe: oorzaken en behandelingOngeveer de helft van de vrouwen heeft last van pijn in de onderbuik vlak voor of tijdens de eerste dagen van de menstru…
Witte vloed: oorzaken, verschijnselen en behandelingWitte vloed: oorzaken, verschijnselen en behandelingDe vagina bevat veel soorten schimmels en bacteriën, die zorgen voor een afscheiding, witte vloed genaamd. Deze afscheid…
Bronnen en referenties
  • www.ggdgezondheidsinfo.nl
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 12-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.