Eeltpit, eksteroog, likdoorn verwijderen

Eeltpit, eksteroog, likdoorn verwijderen Eeltpit, eksteroog of likdoorn: het maakt niet uit hoe je het noemt. Feit is wel dat ze enorm pijnlijk kunnen zijn. Hoe verwijder je zelf een eeltpit? En door wie kan je een eeltpit laten verwijderen?

Eeltpit, eksteroog, likdoorn

Bovenstaande benamingen betekenen allemaal het zelfde. Een eeltpit is een eeltplek die verdikt is. In het midden van deze verdikte plek zit een kern die doornachtig is en aardig pijn kan doen. Vanwege de doornachtige kern wordt het ook wel een likdoorn genoemd. Eksteroog is ook de benaming voor een eeltpit. Dit vanwege het uiterlijk: het doet wel iets aan een eksteroog denken, met dat zwarte puntje in het midden.

Pijnlijke eeltpit

Een eeltpit kan behoorlijk pijn doen. Het komt voor op plekken waar er wrijving ontstaat, bijvoorbeeld door knellende schoenen of door overmatige druk. Vaak is dit aan de voeten. Wie eenmaal last heeft van eelpitten, zal zien dat deze vaak weer terug komen. Dit is soms te verhelpen door andere schoeisel te gaan dragen, maar vaak is het de stand van de voeten die deze druk of wrijving veroorzaakt.

Eeltpit verwijderen

Je kan een eeltpit door een pedicure verwijderen. Deze lepelt de eeltpit uit en verwijderd de harde zwarte kern. De pijn zal hierdoor verdwijnen. Maar je kan ook zelf aan de slag gaan met het verwijderen van een eelpit.

Bij de drogist zijn speciale likdoorn-pleisters te koop. Deze zijn rond en hebben een zacht kussentje aan de buitenkant. Het kussentje vermindert de druk op de eelpit. De binnenkant bestaat uit een pleister met een speciale stof erin. Deze stof verweekt de huid. Door het verweken kan het eelt makkelijker verwijderd worden. Draag de pleister 24 uur en kijk dan of de eelt voldoende loslaat. Met het verwijderen van het eelt, zal ook de harde zwarte kern loslaten. Let op met deze pleister en gebruik ze niet op gewone huid. De huid kan dan los gaan laten. Gebruik van likdoornpleisters is alleen toegestaan op eelt, dit is verharde huid. Indien de likdoorn niet los laat, kan men besluiten om de pleister weer opnieuw te dragen voor 24 uur.

Een likdoornpleister maag nooit nat worden, omdat de werkzame stof anders uit kan lopen en naar normale huid kan lopen. Gebruik een likdoornpleister dan ook niet tijdens bad of douche. Verwijder de pleister dan en plak hem na het douchen of badderen weer op de likdoorn.

Peuteren aan de eeltpit

Sommigen krijgen een eeltpit makkelijk zelf los gepeuterd. Vooral wanneer deze nog niet zo diep zit, is het vrij goed te doen. Maak de huid week door het nemen van een warm voetbad of ga in bad/ onder de douche. De huid is veel zachter na gebruik van warm water. Peuter de eelt wat los en verwijder met je nagel of met een pincet de harde kern. Gebruik geen vieze pincet of vieze nagels hiervoor. Het eelt zelf zal je weg moeten schuren met een eeltblok of eeltrasp. Let erop dat je niet teveel huid wegschuurt.

Eelpit verdwijnt vanzelf

Meestal is een eeltpit hardnekkig en verdwijnt niet vanzelf. Dat kan ook niet, wanneer de druk op de huid steeds gelijk blijft. Tegen pijn kan een eeltring gedragen worden. Soms echter verdwijnt de eelpit wel vanzelf. Dit kan alleen wanneer de druk op de huid verdwijnt en er ook geen sprake meer is van wrijving.

Meerdere eeltpitten in één

Soms bestaat er in een cirkel van eelt meerdere eeltpitten. Ze zijn vaak klein, liggen diep en zijn zeer moeilijk te verwijderen. Alleen een pedicure kan hier nog uitkomst bieden. Meerdere eeltpitten in één cirkel zijn veel pijnlijker. Draag tegen de pijn een eeltring, dit vermindert al veel druk op de pijnlijke plek.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eeltpit of likdoorn zelf verwijderenEeltpit of likdoorn zelf verwijderenEen eeltpit wordt ook wel een eksteroog of een likdoorn genoemd. Allemaal benamingen voor eelt dat naar binnen keert met…
Likdoorn zelf verwijderen met likdoornpen: hoe werkt het?Likdoorn zelf verwijderen met likdoornpen: hoe werkt het?Een likdoorn zelf verwijderen? Dat is mogelijk met de likdoornpen. Een likdoorn wordt vaak veroorzaakt door chronische d…
Pijnlijke likdoorns verwijderen of voorkomenPijnlijke likdoorns verwijderen of voorkomenLikdoorns zijn behalve lastig ook nogal eens pijnlijk. Tenminste als je er niets aan doet, want dan kunnen likdoorns in…
Eksteroog of likdoorn onder voet: verwijderen en behandelingEksteroog of likdoorn onder voet: verwijderen en behandelingEen eksteroog, ook wel likdoorn of clavus genoemd, is een pijnlijke eeltplek op een klein gebied van de huid, onder de v…

Parasieten, vervelend met soms lastige gevolgenParasieten, vervelend met soms lastige gevolgenOp parasieten zitten we niet te wachten, maar aangezien we wel de vakantieadressen opzoeken waar we parasieten veelvuldi…
Depressie en diabetesHoe groot is de kans op een depressie in combinatie met diabetes? Waar kunt u op letten? Kan een depressie voorkomen wor…
Bronnen en referenties
  • http://www.pedicure.nl/
Reactie

Tc, 11-09-2013
Is het geen ledderhose/dupuytren? Veel artsen blijken niet te weten dat dit met bestralingen te behandelen is. Reactie infoteur, 12-09-2013
Een eeltpit is zeker niet vergelijkbaar met de ziekte van Ledderhose.

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.