Astma, soms levensbedreigend

Er zijn ongeveer een half miljoen mensen in Nederland die aan astma lijden. Ernstige astmapatiënten tobben met een gezondheid waarvan gesteld kan worden dat die regelmatig zo slecht is, dat het zelfs levensbedreigend wordt. Natuurlijk ontvangen astmapatiënten een behandeling, maar bij één op de tien van hen schiet de huidige behandeling van deze longziekte tekort, waardoor ziekenhuisopname eerder regel dan uitzondering is.

Behandeling soms niet effectief

Ernstige astmapatiënten kunnen geen dag zonder medicijnen. Regelmatig moeten zij naar de longarts voor controle. Maar zelfs dan kan het nog fout gaan en komen zij terecht in het ziekenhuis.

Medicijnen helpen onvoldoende

Sommige patiënten zijn vanaf hun geboorte astmatisch. Zij krijgen allerlei medicijnen, maar die helpen soms onvoldoende. Door deze aandoening worden dergelijke patiënten erg beperkt in hun doen en laten. En er zijn periodes in hun leven waarbij ze wel tot 8 keer per dag te kampen hebben met een astma-aanval. Het is geen wonder dat zulke patiënten zich ernstig zorgen maken over hun toekomst.

Niet normaal ademhalen

Het allermoeilijkste voor ernstige astmapatiënten is dat zij niet gewoon kunnen ademhalen. Zij hebben telkens weer het gevoel dat hun keel dichtgeknepen wordt en zij zullen stikken. Ondanks het gebruik van veel verschillende medicijnen blijven zij benauwd. Het is logisch dat zij zich bang en verdrietig voelen. Bang omdat zij niet weten wat de toekomst hen brengen zal. Immers wanneer ze nu al niet vooruit kunnen met de door hen gebruikte medicatie, wat zal dat dan voor hen betekenen als hun astma later misschien nog veel erger wordt?

Grote inspanning voor iedere ademteug

Soms belandt iemand al meteen na de geboorte in het ziekenhuis. In een aantal gevallen wordt dan baby-astma geconstateerd. Wanneer zo'n patiënt opgroeit, kan het zijn dat hij - als hij zich goed voelt - geen medicijnen hoeft te gebruiken. Dat neemt niet weg dat een acute astma-aanval altijd op de loer kan liggen. Een astma-aanval, die zo hevig kan zijn dat de patiënt in het ziekenhuis terecht komt. Dikwijls worden dergelijke patiënten in een astmacentrum opgenomen om in 12 weken tijd te leren hoe zij het beste met hun astma om kunnen gaan. Typerend voor astmapatiënten is dat zij vrijwel continu naar adem snakken en zich in moeten spannen voor iedere ademteug. Hoewel een astmapatiënt graag leuke dingen wil doen en eigenlijk gewoon net zo wil zijn als gezonde mensen die geen medicijnen hoeven te gebruiken, moeten zij leren om hun aandoening te accepteren. Het astmacentrum leert hen ook hun grenzen kennen.

Onvolgroeide longen

Het komt voor dat iemands longen bij de geboorte niet volgroeid zijn. Ook dan komt zo'n boreling vrij snel terecht in het ziekenhuis. Hoewel dan al vanaf de babyjaren astmaklachten de kop opsteken, kan een astma-aanval pas na 25 jaar voor het eerst echt ernstig worden, waardoor de getroffene met spoed naar het ziekenhuis moet worden gebracht .Vaak zijn betrokkenen dan vanaf die tijd afhankelijk van medicatie. Immers zonder medicijnen zijn zij de hele dag benauwd en kunnen dikwijls geen hele zin achter elkaar uitspreken zonder tussendoor een hap lucht te nemen. Wordt aan zo'n patiënt drie dagen zijn medicijnen onthouden, dan kan men hem als het ware 'opvegen'.

Astma op latere leeftijd

Niet elke astmapatiënt wordt met deze ziekte geboren. Er zijn mensen die op latere leeftijd geconfronteerd worden met betreffende aandoening. Soms kan een acute allergieaanval leiden tot de constatering dat er sprake is van astma. Dat gebeurde een patiënt nadat hij een aspirine geslikt had. Hij belandde in een acute allergieaanval en raakte in coma. Daarbij balanceerde hij op het randje van de dood. Nadat hij bijgekomen was, stelde de arts een ernstige astma vast. In het geval van deze patiënt openbaarde de aandoening zich eerst op 58 jarige leeftijd. Van toen af aan was hij voor de duur van zijn verdere leven afhankelijk van medicijnen. Betrokkene was wel al eens eerder benauwd geweest, maar toen was het toch anders. Sinds zijn allergie-aanval heeft betrokken patiënt veel moeten inleveren. Het is alsof zijn wereld helemaal is gekrompen. Hij beseft dat hij er nooit meer vanaf komt en dat hij zijn astmatische aanvallen blijft houden tot aan zijn dood.

Astma door luchtvervuiling

Een onderzoek van de Universiteit van Utrecht heeft aangetoond dat kinderen astma kunnen oplopen van luchtvervuiling door uitlaatgassen. Hoewel bekend was dat luchtvervuiling bestaande astmatische klachten kan verergeren, is door het onderzoek van de Universiteit van Utrecht voor het eerst aangetoond dat er een verband bestaat tussen verkeersgerelateerde luchtvervuiling en het ontstaan van astma.

Het onderzoek

De Utrechtse onderzoekers volgden ruim 3.800 Nederlandse kinderen van hun geboorte tot hun achtste levensjaar. Elk jaar gaven de ouders door of hun kinderen astmatische klachten hadden. Het blijkt dat kinderen met een hoge blootstelling aan luchtvervuiling 30% meer kans hebben op het ontwikkelen van astma. Deze blootstelling is hoger als men bij een drukke weg woont. Het is daarom niet verstandig om dicht bij drukke wegen te bouwen of drukke wegen in woongebieden aan te leggen, zo concluderen de onderzoekers. Gezinnen met jonge kinderen zouden daarom niet langs drukke wegen moeten wonen.

Vecht mee voor een betere toekomst

Er is helaas nog geen oplossing gevonden voor alle mensen met ernstige astma. Het besef dat er hard gewerkt wordt aan betere medicijnen geeft allen echter hoop. Hoop op een toekomst waarin zij - net zoals gezonde mensen- kunnen ademhalen zonder bang te zijn. Het Astma Fonds wil onderzoek mogelijk maken opdat aan mensen met deze ernstige ziekte snel een betere behandeling geboden kan worden. Elke donatie zorgt ervoor dat dit Fonds door kan gaan met onderzoek en met zijn pogingen te komen tot de ontwikkeling van betere behandelmethoden.
© 2011 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: AstmaAandoening: AstmaAstma is een chronische ziekte, en is een ontsteking aan de luchtwegen. Als mensen astma hebben worden ze kortademig en…
Inspanningsastma: Hoesten en kortademigheid na sportenInspanningsastma: Hoesten en kortademigheid na sportenInspanningsastma (inspanningsgebonden bronchoconstrictie) is een aandoening waarbij de luchtwegen in de longen vernauwd…
COPD: Een veel voorkomende longziekteCOPD: Een veel voorkomende longziekteCOPD is net als astma een longziekte. De longen zijn beschadigd en er is sprake van een ernstig adem tekort en benauwdhe…
Chronische aandoening, astmaAstma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Vooral van de lagere luchtwegen, namelijk de longen. Mensen met as…

Shock: oorzaken, symptomen en behandelingShock: oorzaken, symptomen en behandelingShock wordt gezien als een stoornis in de doorbloeding en de zuurstofvoorziening waardoor de bloeddruk te lang te laag i…
Ziekte van Pfeiffer: symptomen, oorzaak en behandelingZiekte van Pfeiffer: symptomen, oorzaak en behandelingMononucleosis infectiosa (MI; ziekte van Pfeiffer) is een virale infectieziekte. Het wordt veroorzaakt door het epstein-…
Bronnen en referenties
  • Astma Fonds.
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 13-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.