Prostaatkanker: behandeling en symptomen

Prostaatkanker: behandeling en symptomen Prostaatkanker is een ziekte die meestal bij oudere mannen ontdekt wordt. Tegenwoordig komt het echter in de Westerse wereld en in de V.S. vaker voor bij mannen van vroeg in de 40. De oorzaak van prostaatkanker is nog altijd niet helemaal duidelijk, maar mogelijk speelt leefstijl en/ of milieu een rol bij het ontstaan van prostaatkanker. Prostaatkanker is een traag groeiende vorm van kanker, die in het begin weinig of geen klachten geeft. Uitzaaiingen zijn mogelijk.

Prostaatkanker

Een vorm van kanker die ontstaat in de oppervlaktecellen van de prostaatklier. Prostaatkanker komt meestal voor bij oudere mannen van boven de 65 jaar. Tegenwoordig komt het echter ook steeds vaker bij jongere mannen van begin 40 jaar voor. Vooral in West Europa en de V.S. is een verhoogd aantal mannen met prostaatkanker te zien. Prostaatkanker is een langzaam groeiende kanker, die vaak in het begin nog geen klachten geeft. Hierdoor wordt het vaak pas ontdekt als iemand met andere klachten bij de huisarts komt, bv. vanwege plasproblemen of pijn klachten in botten (uitzaaiingen).

Oorzaken prostaatkanker

De precieze oorzaak van prostaatkanker is nog niet bekend. Wel is er het vermoeden dat bepaalde factoren van invloed zijn;
  • Testosteron; dit geslachtshormoon lijkt invloed te hebben, want bij mannen die in hun jeugd gecastreerd zijn, en dus geen testosteron aanmaken, komt prostaatkanker niet voor.
  • Erfelijkheid; In 5 tot 10% van de gevallen lijkt erfelijkheid een rol te spelen.
  • Levensstijl/ milieu?; prostaatkanker komt in West Europa en in de V.S. meer voor dan elders, mogelijk is dit een gevolg van vet eten, roken, omgevingsmilieu, maar duidelijkheid hierover is er nog niet.

Symptomen prostaatkanker

Prostaatkanker geeft, vooral in de beginfase, weinig of geen klachten. Je voelt geen pijn, je krijgt geen plasproblemen, valt niet af en je voelt je niet ziek. Vaak wordt prostaatkanker dan ook bij toeval gevonden, doordat je met een andere klacht bij de huisarts komt. Dit kan bijvoorbeeld zijn;
  • Pijnklachten in rug of bekken. Soms blijkt dit een klacht te zijn t.g.v. een uitzaaiing van kankercellen vanuit de prostaat.
  • Plasklachten. Soms wordt prostaatkanker ontdekt, doordat iemand naar de huisarts gaat met klachten met plassen als, moeite hebben met plassen, vaak moeten plassen, pijn hebben bij plassen, nadruppelen bij plassen of bloederige of troebele urine hebben. Deze klachten hoeven overigens niet te beteken dat je prostaatkanker hebt, vaak zijn het klachten die horen bij een vergrote prostaat.

Uitzaaiingen bij prostaatkanker

Er zijn twee mogelijkheden van uitzaaiingen bij prostaatkanker;
  • Via de bloedbaan; Via de bloedbaan worden de cellen meegevoerd naar andere organen, waar ze zich weer kunnen gaan vermenigvuldigen. Via de bloedbaan strijken de kwaadaardige cellen zich bij voorkeur neer in botten, vaak is dit in het bekken, de rug of de heupen.
  • Via het lymfestelsel; In het begin worden de uitgezaaide kankercellen vaak teruggevonden in de lymfeklieren onder in de buik, maar ze kunnen verder ook overal in het lichaam voorkomen.

Onderzoek om diagnose prostaatkanker vast te stellen

  • Rectaal toucher
  • Bloedonderzoek
  • Echografie via de anus
  • Bioptie

Behandeling prostaatkanker

Als de kankercellen zich alleen maar in de prostaat bevinden, en er dus nog geen uitzaaiingen zijn, is genezing mogelijk. Zodra er wel sprake is van uitzaaiingen wordt het moeilijker om de ziekte te genezen en is er vaak meer sprake van palliatieve behandeling.
  • Operatie; Zit de kanker alleen in de prostaat dan kan de prostaat verwijderd worden en is er mogelijk genezing. Zijn er al uitzaaiingen, dan kan er geopereerd worden om plasklachten te verhelpen.
  • Uitwendige bestraling
  • Inwendige bestraling
  • Hormonale therapie, gericht op het teniet doen van de testosteron productie
  • Chemotherapie om de levensduur te verlengen of de kwaliteit van leven te verbeteren.

De toekomst

Wat er precies bij u aan de hand is en of er uitzaaiingen zijn is alleen te bepalen door de arts. Ook over welke behandeling bij u van toepassing is, is door de arts verder te bepalen. Bij klachten van welke aard dan ook, die u niet vertrouwd, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenBlue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenPink Ribbon is de organisatie die zich in zet om aandacht te krijgen voor borstkanker, maar weet jij ook waar Blue Ribbo…
Movember: aandacht vragen voor prostaatkankerMovember: aandacht vragen voor prostaatkankerMovember is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij geld wordt ingezameld om de bewustwording van prostaatkanker te…
Prostaatkanker: symptomen en behandelingProstaatkanker: symptomen en behandelingDe prostaat is een klier ter grootte van een walnoot, net onder de blaasuitgang, die het zaadvocht produceert en dit aan…

Over griep, de griepprik en verschil verkoudheid/griepOver griep, de griepprik en verschil verkoudheid/griepHet griepseizoen begint binnenkort en de griepprik wordt weer gegeven. Mensen die in een risicogroep vallen krijgen een…
Superbacterie NDM-1. Wat is dat?Superbacterie NDM-1. Wat is dat?Superbacterie is de verzamelnaam voor alle bacteriën die immuun zijn tegen (vrijwel) alle soorten antibiotica. Deze bact…
Bronnen en referenties
  • Boek: prostaat, de meest gestelde vragen ISBN 90 269 2742 8
  • KWFkankerbestrijding.nl
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 31-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.