Hartklepafwijkingen; oorzaken, klachten en behandeling

Hartklepafwijkingen; oorzaken, klachten en behandeling Ons hart pompt het bloed rond in het lichaam en om te zorgen dat het de goede kant op stroomt zitten er vier kleppen in het hart, de tricuspidaalklep, de pulmonaalklep, de mitraalklep en de aortaklep. Bij iedere hartslag openen en sluiten alle kleppen een keer. Als één of meerdere kleppen niet goed sluiten moet het hart harder werken om het lichaam van voldoende zuurstof te voorzien, met alle problemen die erbij komen. Een hartklepoperatie kan noodzakelijk zijn.

Hartklepafwijkingen


Hartklepproblemen

Bij veel mensen treedt er ergens in hun leven een probleem op met de hartkleppen, dit kan door ouderdom ontstaan, maar ook tengevolge van een ziekte. Verder zijn er ook veel mensen die een aangeboren afwijking aan een hartklep hebben. Zo’n aangeboren afwijking kan soms overigens pas op latere leeftijd tot uiting komen.

Klachten bij hartklepafwijkingen kunnen zijn;

  • Kortademigheid
  • Pijn op de borst
  • Onregelmatige hartslag
  • Duizeligheid bij inspanning
  • Vermoeidheid
  • Opgezette voeten

Als u vaker dan één keer last heeft van één of meerdere bovenstaande klachten, dan is het aan te raden om langs de huisarts te gaan, waarschijnlijk zult u zich ook al niet geweldig lekker voelen. Hoogste tijd om de huisarts te laten kijken of verwijzing naar de cardioloog noodzakelijk is.

Oorzaken hartklepproblemen

  • Aangeboren afwijkingen. De hartkleppen kunnen in aanleg niet goed zijn. Ze kunnen te groot of te klein zijn of met elkaar vergroeid zijn. Dit kan direct voor grote problemen voor het kind zorgen, maar het kan ook lang duren voordat er problemen optreden en de afwijking gevonden wordt.
  • Hartklepproblemen ten gevolge van ziekte. Een flinke ontsteking in het lichaam kan zorgen voor littekenvorming op een hartklep of de klep zelfs beschadigen. Er kan lekkage gaan optreden, waardoor het hart harder zal moeten werken.
  • Hartklepproblemen door ouderdom. Deze vorm van hartklepproblemen komt het meest voor. Door ouderdom worden de kleppen minder soepel en doordat ze hard worden kunnen ze wat krimpen en daardoor niet goed meer sluiten.

Mogelijke onderzoeken bij hartklepproblemen

  • ECG
  • Echo van het hart
  • Hartkatheterisatie
  • Lichamelijk onderzoek
  • Bloedonderzoek

Met deze onderzoeken krijgt de cardioloog een beeld van de gezondheidstoestand. Als alles nog vrij goed werkt, zal er geen behandeling noodzakelijk kunnen zijn en is het voldoende om regelmatig controles te doen met ECG en echo onderzoek. Is er wel behandeling nodig dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Mogelijke behandelingen bij hartklepproblemen

  • Medicijnen; Als de problemen niet al te groot zijn kan behandeling met medicijnen voldoende zijn. De arts kan medicijnen voorschrijven die het hart helpen ondersteunen, zodat het minder hard hoeft te werken. Verder worden er vaak bloedverdunnende medicijnen voorgeschreven. Doordat het hart vaak minder goed werkt, en er op bepaalde plaatsen in het hart bloed blijft stilstaan, is er kans op het ontstaan van bloedstolsels. Een losschietend stolsel kan grote gezondheidsproblemen veroorzaken in het lichaam. Om dit te voorkomen moeten er bloedverdunnende medicijnen geslikt worden als Acenocoumarol ofMarcoumar. Als u deze medicijnen moet gaan gebruiken is regelmatige controle noodzakelijk bij de trombosedienst.
  • Ballondilatatie; Een vernauwde klep kan soms worden opgerekt met een ballon, die via een ader of slagader wordt ingebracht.
  • Operatie; Operatie kan noodzakelijk zijn als het hart achteruit gaat of de toestand van de kleppen erg slecht wordt. Er zal vaak een openhartoperatie noodzakelijk zijn en dit kan het best gebeuren als de gezondheidssituatie van de persoon niet al te slecht is. Er kan een reparatie plaatsvinden of een hartklepvervanging met een kunstklep.

Risico’s van een operatie

Het ondergaan van een hartklepoperatie is niet niks. Er is kans dat het mis gaat, er kunnen complicaties optreden als een hart- of herseninfarct, hartritmestoornissen, koorts, bloedingen of een AV-blok, waarbij de elektrische prikkel niet meer wordt doorgegeven. Verder is het overlijdensrisico tot een maand na de operatie 1 tot 5%.

Welke behandeling moet er plaatsvinden bij een hartklepgebrek

Welke behandeling voor u het best is, hangt af van veel verschillende zaken, als de soort afwijking en de conditie waarin u verkeert. De cardioloog bepaald, samen met u, welke behandeling het best kan plaatsvinden. Als u een hartklepoperatie moet ondergaan, dan moet u naar één van de hartchirurgische centra toe. Ter plekke wordt u door het artsenteam beoordeeld. Er zijn wachtlijsten en u moet ook nog vrij zijn van infecties. Het kan noodzakelijk zijn dat de tandarts of kaakchirurg eerst het gebit behandeld om infectiehaarden weg te nemen. Het ondergaan van een hartklepoperatie is niet alleen lichamelijk een grote belasting, maar zeker ook geestelijk, en dit niet alleen voor de patiënt, maar zeker ook voor de partner en/of kinderen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van hartklepafwijkingenWanneer je hoort dat een dierbaar familielid problemen heeft met het hart (en meer in het bijzonder met een hartklep), d…
Hartklepafwijkingen: oorzaken, symptomen, behandelingHartklepafwijkingen: oorzaken, symptomen, behandelingEen hart kan alleen doeltreffend bloed pompen als de hartkleppen en de hartspier gezond zijn. De linkerkant van het hart…
Wat is Q koortsQ-koorts komt voornamelijk voor in het Zuiden van Nederland. Mensen kunnen via dieren besmet raken met deze bacterie. Me…
Q-koorts: oorzaak, symptomen, behandelingQ-koorts: oorzaak, symptomen, behandelingQ-koorts is een ziekte die veel levens heeft verwoest. Het is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan,…

Schildklier: klachten en symptomenSchildklier: klachten en symptomenDe schildklier: een hormoon producerend orgaan dat zich in de hals bevindt. Wanneer de schildklier niet goed werkt, is d…
Navelbreuk: oorzaken, symptomen en behandelingNavelbreuk: oorzaken, symptomen en behandelingEen navelbreuk kan zowel, bij (jonge) kinderen als volwassenen voorkomen. Het komt voor als er bij de navel een gaatje b…
Bronnen en referenties
  • Informatie van de Nederlandse Hartstichting
Wilmo (308 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.