Bijtfibroom: oorzaken knobbeltje in wang, tong en onderlip

Bijtfibroom: oorzaken knobbeltje in wang, tong en onderlip Last van een bultje op je lip, tong of wang? Mogelijk is dit een bijtfibroom. Bijtfibroom symptomen bestaan uit een rode zwelling in de wang, tong of onderlip, die niet pijnlijk is. Het fibroom kan wel pijnlijk worden bij veelvuldige irritatie. Het fibroom kan dan ook gaan bloeden. Een bijtfibroom is een asymptomatische, niet-pijnlijke, gladde, ronde of ovale al dan niet gesteelde zwelling tot ongeveer 1,5 centimeter, die duidelijk zichtbaar is op het wangslijmvlies, de zijkant van de tong, de punt van de tong of de onderlip. Een bijtfibroom is een goedaardig verdikking van het bindweefsel. Wanneer getwijfeld wordt aan de klinische diagnose of wanneer de patiënt last heeft van het bijtfibroom, kan deze onder plaatselijke verdoving verwijderd worden.

Fibroom of knobbeltje in de mond: wang, tong of onderlip

Een bijtfibroom is een goedaardig gezwel, die bestaat uit bindweefsel. Het komt vaak voor in het wangslijmvlies, op de zijkant van de tong of de tongpunt en de onderlip. Het bijtfibroom ziet er uit als een bultje op je lip, tong of wang. Voorkeurslokalisaties zijn het wangslijmvlies en de tongpunt. De grootte kan variëren, maar zelden wordt het groter dan anderhalve centimeter. Een bijtfibroom is goedaardig.

Roken kan een bijtfibroom veroorzaken / Bron: Geralt, PixabayRoken kan een bijtfibroom veroorzaken / Bron: Geralt, Pixabay

Oorzaken van een bijtfibroom

Een bijtfibroom ontstaat door ontsteking, zweervorming of plaatselijke mechanische irritatie, zoals het met enige regelmaat bijten op de wang. Er zijn ook andere uitlokkende factoren, zoals onder meer chronische tandvleesontsteking, slecht passende gebitsprothese, slechte mondhygiëne en roken. Slecht voedsel kan ook de oorzaak van een bijtfibroom zijn. Let goed op wat je eet en eet gezond en gevarieerd.

Symptomen van een bijtfibroom

Verschijnselen

Een bijtfibroom manifesteert zich als een zwelling in de wang, onderlip of tong(punt) en neemt meestal de kleur aan van het omgevende weefsel, dat is rozerood. Soms is het iets lichter vanwege relatief gebrek aan doorbloeding. De afwijking is meestal ongesteeld. Het fibroom is rond of ovaal, heeft een glad oppervlak en de consistentie varieert van week tot vast elastisch. Normaal gesproken is een fibroom niet pijnlijk. Bij aanhoudende irritatie kan een bijtfibroom iets bloeden of gevoelig worden.

Omvang

De maximale grootte bereikt een fibroom meestal binnen een aantal maanden. Zelden is het groter dan anderhalve centimeter.

Spontane regressie

Slechts sporadisch verdwijnt een bijtfibroom vanzelf.

Goedaardig bultje

Een bijtfibroom heeft geen kwaadaardige potentie.

Incidentie

De incidentie bij volwassenen is ongeveer 1,2%. Ze treden vooral op bij mensen tussen de 20 en 60 jaar, maar ze kunnen op alle leeftijden voorkomen. Ze worden zelden gezien voor het 10e levensjaar. Er is geen voorkeur voor ras of geslacht. Ze komen bij mannen en vrouwen even vaak voor.

Onderzoek en diagnose

De arts kan een bijtfibroom meestal met het blote oog goed waarnemen en een diagnose stellen. Weefselonderzoek is vaak niet nodig.

Behandeling van een bijtfibroom

Wanneer getwijfeld wordt aan de klinische diagnose of wanneer de patiënt last heeft van het bijtfibroom, kan deze onder plaatselijke verdoving verwijderd worden. Na deze kleine ingreep, wordt het weefsel opgestuurd naar de patholoog voor nader onderzoek onder de microscoop. Voorts is het ven belang om de vermoedelijke oorzaak te elimineren. In geval van slechte mondhygiëne, is het dan van belang om je mond goed te gaan verzorgen.

Prognose

Na excisie (wegsnijding) treedt zelden een recidief op. Het voortduren van de mechanische irritatie, vergroot de kans op herhaling.

Preventie

Er zijn enkele maatregelen die je kunt overwegen om het risico op het ontwikkelen van een bijtfibroom, ofwel een knobbeltje in wang, tong en onderlip, te verminderen.

Mondhygiëne

Zorg voor een goede mondhygiëne door regelmatig te poetsen, flossen en spoelen. Hiermee kun je tandvleesproblemen voorkomen.

Gezond dieet

Een gezond en gevarieerd dieet met voldoende fruit en groenten draagt bij aan een gezonde mond en algemene gezondheid.

Vermijd irritatie

Voorkom overmatige irritatie van het mondslijmvlies door te vermijden dat je bijt of kauwt op harde voorwerpen, zoals pennen of nagels.

Stoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com

Stop met roken

Roken vergroot je risico op mondproblemen, waaronder de ontwikkeling van bijtfibromen. Het is daarom verstandig om te stoppen met roken als je rookt.

Regelmatige tandheelkundige controles

Onderga regelmatig tandheelkundige controles en gebitsreinigingen om mogelijke mondproblemen vroegtijdig op te sporen en aan te pakken.

Gezond leefstijl

Handhaaf een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging en stressmanagement, aangezien dit je algehele mondgezondheid bevordert.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bultje op de lip, oorzaak en behandelingBultje op de lip, oorzaak en behandelingOveral op ons lichaam kunnen bultjes ontstaan. Van hele kleine tot zeer grote. Helaas verschijnt er soms ook een bultje…
Knobbeltjes in de borstKnobbeltjes in de borstSommige vrouwen hebben van nature knobbelige borsten. Dit is te wijten aan de opbouw van hun borstweefsel en meestal gee…
Je hebt een knobbeltje gevoeld, een indicatie van kankerJe hebt een knobbeltje gevoeld, een indicatie van kankerEen knobbeltje onder de huid kan een indicatie van kanker zijn. Maar een knobbeltje hoeft niet perse kanker te zijn. Er…
Drie soorten schildklieroperatiesWanneer de schildklier niet goed werkt, kan het nodig zijn te opereren. Een operatie kan veel klachten wegnemen. Toch is…

Steken in de zij bij sporten: oorzaken en behandelingSteken in de zij bij sporten: oorzaken en behandelingIedereen heeft het wel eens meegemaakt: steken in de zij tijdens lichamelijke inspanning. Deze zeurende en stekende pijn…
Rimpels: verwijderen van rimpels bovenlip en onder de ogenRimpels: verwijderen van rimpels bovenlip en onder de ogenHoe kun je rimpels verwijderen van je bovenlip of onder de ogen? Rimpels rond de mond, bijvoorbeeld op de bovenlip, kunn…
Bronnen en referenties
  • Dental Clinics. Mondhygiëne. https://www.dentalclinics.nl/behandelingen/mondhygiene/ (ingezien op 26-1-2024)
  • H.I. Janssens: Bijtfibroom, in: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010, p.432-435.
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
Reacties

Gerda Nijland, 11-04-2019
Hallo ik heb sinds een week een bobbel aan de binnenkant van de wang. Mijn vraag is of het vanzelf weer weg slinkt of dat ik het even moet laten zien bij de huisarts. groetjes Gerda. Reactie infoteur, 18-04-2019
Dat ligt eraan wat de oorzaak is. Een afte trekt bijvoorbeeld vanzelf weg, maar een fibroom kan verwijderd worden met een kleine operatieve ingreep.

Hank, 30-08-2015
Kan dit uit zichzelf weggaan of kan je het uitknijpen? Reactie infoteur, 03-09-2015
Het is niet verstandig een bijtfibroom uit te knijpen. Deze kan door een arts onder plaatselijke verdoving verwijderd worden. U kunt het beste een afspraak maken met uw huisarts.

M. van Dam, 07-01-2015
Wie verwijdert zoiets en wat kost het?Eigen bijdrage? Reactie infoteur, 28-02-2015
Het verwijderen van een fibroom gebeurt onder plaatselijke verdoving door de tandarts of kaakchirurg. Vraag uw verzekering of dit vergoed wordt. Voor ziekenhuiszorg die vergoed wordt uit de basisverzekering, betaalt u altijd een verplicht eigen risico. In 2015 bedraagt het verplichte eigen risico 375 euro.

Hennie, 31-07-2014
Ik heb een heel klein bultje in de onderlip, ik heb er geen pijn aan maar wel irritant met e tong telkens tegen aan, hoe kan ik dit verwijderen
met vriendelijke groet. Reactie infoteur, 18-08-2014
Ik kan niet vaststellen wat voor bultje u hebt, maar een bijtfibroom wordt onder plaatselijke verdoving verwijderd.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.