Schildklier verwijderen (operatie): Oorzaken en complicaties

Het verwijderen van de schildklier (strumectomie) is een operatieve behandeling, meestal als gevolg van schildklierproblemen. In dit artikel ga ik dieper in op de oorzaken, de operatie, de complicaties en de nazorg van zo'n schildklierverwijdering. De schildklier is een orgaantje die in de hals gelegen is. het produceert belangrijke hormonen die onderandere de stofwisseling in het menselijk lichaam beinvloeden. Wanneer er problemen zijn met de schildklier of zijn werking, kan men in sommige gevallen overgaan tot de verwijdering van de schildklier, of in medische termen een strumectomie.

Oorzaken

Er kunnen verschillende problemen aan de basis liggen van een schildklierverwijdering:
  • Kanker
  • Een te snelle werking van de schildklier
  • Cosmetisch
  • Te grote schildklier die slikken en ademhalen bemoeilijkt

De operatie

Gedeeltelijke verwijdering

Bij een gedeeltelijke verwijdering wordt zoals gezegd een gedeelte van de schildklier verwijderd. Het grote voordeel van een gedeeltelijke verwijdering is dat het stuk dat blijft zitten nog wel hormonen kan produceren, en men dus niet zonder hormonen verder moet leven. Bij onbekende knobbels word vaak het gedeelte of de helft met de knobbel weggenomen.

Gehele verwijdering

Is vaker van toepassing bij kanker van de schildklier. Hierbij kan men niet de kans nemen dat er een deel van de kanker blijft zitten.

De operatie zelf gebeurt onder volledige narcose en duurt meestal 1 tot 2 uur lang. Er word in de hals een horizontale snede gemaakt. Soms worden er voor het dichtmaken drains geplaats om extra bloed en vocht af te voeren.

Complicaties

Naast de standaard complicaties die een algemene verdoving kan veroorzaken, bestaan er natuurijk nog specifieke complicaties die te linken zijn aan een schildklierverwijdering:
  • Tekort aan schildklierhormonen: Na een (gedeeltelijke) verwijdering van de schildklier kan het lichaam een tekort aan schildklierhormonen hebben. Hiervoor bestaan er medicijnen.
  • Stemveranderingen en stembandverlamming: Beiden kunnen het gevolg zijn als de chirurg de stembanden of stembandzenuwen raakt tijdens de operatie.
  • Te kort aan bijschildklierhormonen: Als de bijschieldklieren zijn geraakt tijdens de operatie kan het zijn dat dze niet meer goed funcioneren.
  • Teveel aan schildklierhormonen: Wanneer er niet genoeg schildklier is weggehaalt kan zijn dat de operatie niet het gewenste effect heeft en de patiënt nog steeds last heeft van een te snel werkende schildklier.

Nazorg

Na de operatie verblijft de patiënt in het ziekenhuis. Als er drains zijn geplaats mogen deze meestal na een dag verwijdert worden, afhankelijk van heveel bloed er nog uit komt. Pijnstillers kunnen intraveneus gegeven worden. De wonde moet dagelijks verzorgd worden en na een week mogen draadjes of nietjes er meestal uit.

De werking van de schildklier word normaal blijvend opgevolgd door een arts, ook als de operatie volledig geslaagd is.
© 2011 - 2024 Chuck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schildklieroperatie: verwijdering van de schildklierSchildklieroperatie: verwijdering van de schildklierDe schildklier is een klier dat zich aan de voorzijde van de hals bevindt. Het zijn twee kwabben die met elkaar verbonde…
Drie soorten schildklieroperatiesWanneer de schildklier niet goed werkt, kan het nodig zijn te opereren. Een operatie kan veel klachten wegnemen. Toch is…
De werking van de schildklierVele mensen hebben vaag ergens gehoord van de schildklier, maar hebben geen idee wat hiervan de functie is. Dus wat is e…
De schildklier en alvleesklierDe schildklier en alvleesklierDe schildklier ligt in de hals, net onder het strottenhoofd. Aan de achterkant van de schildklier liggen vier kleine bij…

BPPD (Positieduizeligheid), symptomen en behandelingBPPD (Positieduizeligheid), symptomen en behandelingBPPD is een vorm van positieduizeligheid en is een ongevaarlijke maar vervelende aandoening. BPPD is te herkennen aan ee…
Steken in de zij bij sporten: oorzaken en behandelingSteken in de zij bij sporten: oorzaken en behandelingIedereen heeft het wel eens meegemaakt: steken in de zij tijdens lichamelijke inspanning. Deze zeurende en stekende pijn…
Bronnen en referenties
  • www.gezondheid.be
  • Wikipedia
Chuck (30 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.