InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Pijn in onderbuik: links & rechts en onderbuikpijn man/vrouw

Pijn in onderbuik: links & rechts en onderbuikpijn man/vrouw

Pijn in onderbuik: links & rechts en onderbuikpijn man/vrouw Pijn in onderbuik oorzaken en pijn in onderbuik links en rechts symptomen. Wat zijn de 10 meest voorkomende oorzaken van pijn in onderbuik bij vrouwen en mannen? Zowat iedereen ervaart wel eens pijn in de buik, daar waar veel vitale organen liggen zoals maag, twaalfvingerige darm, dunne en dikke darm, lever, alvleesklier, galblaas, milt en nieren. Aandoeningen aan al deze organen kunnen gepaard gaan met allerlei soorten pijn, zoals acute en zeer hevige, stekende buikpijn tot 'zeurende', 'knagende', 'doffe' of 'brandende' pijn of buikkrampen. Hieronder worden de tien belangrijkste oorzaken van pijn in onderbuik besproken: obstipatie (verstopping), buikgriep, voedselallergie en voedselintolerantie, dysmenorroe of menstruatiepijn, blaasontsteking, eileiderontsteking, prikkelbare darm syndroom (PDS), prostaatontsteking, venerische ziekte(n) en psychische oorzaken. Er zijn veel oorzaken van pijn in onderbuik, maar deze komen in een ander artikel uitgebreid aan de orde.

Pijn in onderbuik: mogelijke oorzaken


Er worden verschillende soorten buikpijn onderscheiden. De pijn kan worden onderscheiden naar aard, zoals krampend, brandend, stekend, zeurend, maar het kan ook worden ingedeeld naar acute of chronische pijn en naar de plaats ervan in de buik. Prikkeling van buikorganen kan ook pijn geven buiten de buik. In dit artikel wordt pijn in onderbuik behandeld. Pijn in onderbuik kan worden onderverdeeld in drie plekken:

Locatie van de buikpijn (pijn in onderbuik)Mogelijke oorzaak van buikpijn
Pijn rechts onder in de buik

Deze pijn komt vaak van dikke darm en de blinde darm en bij vrouwen mogelijk ook de eierstok

Bij een acute blinde darmontsteking (appendicitis acuta) bijvoorbeeld, beginnen de pijnklachten meestal geleidelijk op, rond of boven de navel en zakt de pijn langzaamaan naar de rechter onderbuik.
Pijn midden onderbuik

Deze pijn kan afkomstig zijn van de blaas en bij vrouwen van de baarmoeder. Menstruatiepijn dient zich vaak ook aan als pijn midden onder.
Pijn links onder in de buik

Deze pijn hangt vaak samen met de dikke darm of het colon. Bij vrouwen kunnen de eileiders of eierstokken ook betrokken zijn.

Mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) bijvoorbeeld, hebben dikwijls klachten als buikpijn die links onder in de buik is gelokaliseerd.

Tien veelvoorkomende oorzaken van pijn in onderbuik

Iedereen heeft wel eens last van pijn in de onderbuik. Meestal is de oorzaak van pijn in de onderbuik niet zo ernstig en gaat het vanzelf (of eventueel met een warme kruik op de buik) weer over. Toch kan de pijn ook een teken zijn van een ernstige onderliggende aandoening. In dat geval dient de huisarts geraadpleegd te worden. Hieronder worden de tien meest voorkomende oorzaken van pijn in de onderbuik behandeld. Er staat bij vermeld of het mannen en/of vrouwen kan treffen.

Pijn in onderbuik door obstipatie of verstopping

» Zowel mannen als vrouwen.

Er is sprake van obstipatie (verstopping) wanneer er een verandering in de voor de persoon normale stoelgang optreedt. Dat wil zeggen iemand minder vaak moet ontlasten dan gewoonlijk. De ontlasting blijft te lang in de dikke darm, met als gevolg een uitblijvende, moeilijke, harde, pijnlijke of trage ontlasting.

Obstipatie / Bron: Istock.com/mheim
Obstipatie / Bron: Istock.com/mheim
Belangrijkste oorzaken obstipatie
Obstipatie kan door veel factoren worden veroorzaakt. De belangrijkste oorzaken zijn:
 • Onvoldoende inname van water, waardoor de ontlasting te veel indikt.
 • Onvoldoende vezels in het dieet, waardoor de darmwand niet voldoende geprikkeld wordt.
 • Een verandering in het normale voedingspatroon (door bijvoorbeeld een vakantie).
 • Te weinig lichaamsbeweging, waardoor de darmen niet worden aangezet.
 • Stress en spanning.
 • Het te lang uitstellen van toiletbezoek, waardoor de ontlasting te dik wordt.
 • Overmatig gebruik van laxeermiddelen, welke na verloop van tijd de darmspieren verzwakken.
 • Hypothyreoïdie (te traag werkende schildklier).
 • Neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson of multiple sclerose.
 • Bepaalde geneesmiddelen, zoals antidepressiva.
 • Depressie.
 • Eetstoornissen.
 • Een verstoring van de darmwerking (darm-motiliteitsstoornissen)
 • Prikkelbare darm syndroom (PDS).
 • Hormonale veranderingen als gevolg van onder meer menstruatie, overgang en zwangerschap.
 • Darmkanker.

Pijn in onderbuik door buikgriep

» Zowel mannen als vrouwen.

Buikgriep is een populaire term die verwijst naar de aandoening gastro-enteritis, een ontsteking van het (slijmvlies van het) maag-darmkanaal. De oorzaak van buikgriep is in verreweg de meeste gevallen een infectie in maag en/of darmen als gevolg van een virus. Soms wordt de infectie van maag en/of darmen veroorzaakt door een andere boosdoener, zoals een bacterie of een parasiet. Jaarlijks worden zeer veel mensen door buikgriep getroffen.

Braken en diarree
De belangrijkste symptomen van buikgriep zijn braken en diarree. Meestal beginnen deze tussen 15 en 48 uur nadat iemand het virus heeft binnengekregen. Het braken is vaak heftig en kan acuut optreden. Andere klachten die kunnen optreden zijn misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp.

Voedselallergie en voedselintolerantie

» Zowel mannen als vrouwen.

Buikpijnklachten kunnen samenhangen met voedselallergie of voedselintolerantie. Voedselallergie is een abnormale reactie van het afweersysteem, waarbij in het lichaam specifieke afweerstoffen tegen bepaalde eiwitten uit de voeding, zogeheten allergenen, gemaakt worden. Hierdoor wordt men gevoelig voor dit bepaalde eiwit (sensibilisatie). De allergische reactie treedt meestal binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het allergeen op, maar het kan soms ook langer duren.

Niet-allergische voedselovergevoeligheid, wordt voedselintolerantie genoemd. Hierbij is het afweersysteem niet rechtstreeks betrokken en zijn er dus geen allergenen. Bij voedselintolerantie ontstaan de reacties op verschillende manieren, bijvoorbeeld door enzymtekorten of door stoffen die een reactie veroorzaken, zoals het conserveermiddel sulfiet.

Dysmenorroe of menstruatiepijn

» Vrouwen.

Dysmenorroe is een pijnlijke menstruatie die de vrouw in haar normale activiteiten flink kan belemmeren. Een vrouw met dysmenorroe heeft tijdens de menstruatie last heeft van een krampende pijn in de onderbuik. Het wordt ook wel omschreven als een zeurende of scherpe pijn in de onderbuik die komt en gaat, en eventueel gepaard gaat met rugpijn. De behandeling is afhankelijk van het type dysmenorroe.

Blaasontsteking (cystitis)

» Vooral vrouwen.

Blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die via de plasbuis de blaas hebben bereikt. Vaak is de boosdoener de Escherichia coli bacterie, die normaal in de darmen aanwezig zijn. Via het anale gebied kunnen deze de plasbuis bereiken en zo naar de blaas. Anatomisch gezien lopen vrouwen meer kans om een blaasontsteking op te lopen dan mannen. Vrouwen hebben een veel kortere plasbuis dan mannen, waardoor bacteriën gemakkelijker in de blaas terecht kunnen komen. Bovendien ligt bij vrouwen de opening van de plasbuis dichter bij de anus.

Vaak plassen en pijn bij het plassen
Blaasontsteking uit zich vaak in frequent en pijnlijk plassen (een branderig gevoel tijdens het plassen). De urine kan stinken, troebel zijn en soms kan er bloed in aanwezig zijn. Blaasontsteking kan gepaard gaan met buikpijn, vooral onder in de buik.

Eileiderontsteking (salpingitis)

» Vrouwen.

Een eileiderontsteking is een ontsteking van de vrouwelijke voortplantingsorganen in het kleine bekken. Dat zijn de baarmoeder, de eileiders, de omringende weefsels en het buikvlies. Vaak ontstaat een eileiderontsteking als gevolg van een venerische ziekte of seksueel overdraagbare aandoening (soa), zoals chlamydia en gonorroe. Typerend is pijn in de onderbuik - dat wil zeggen gevoeligheid en pijnscheuten aan één of beide kanten van de onderbuik - en bekken. Vooral een acute (plotselinge) ontsteking in het kleine bekken geeft hevige buikpijn, wat soms gepaard gaat met misselijkheid en braken.

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

» Meer vrouwen dan mannen.

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een courante aandoening, welke zich uit in buikpijn links onder in de buik, hevige krampen, opgeblazen gevoel, winderigheid en stoelgangproblemen, zoals afwisselend diarree en obstipatie. Deze klachten doen zich met tussenpozen voor en kunnen jarenlang aanhouden. Aanzienlijk meer vrouwen dan mannen hebben PDS; de verhouding is ongeveer 4:1. PDS valt onder de functionele buikklachten; dit betekent dat er geen duidelijk oorzaak voor de lichamelijke klachten kan worden gevonden. Ten minste 8% van de Nederlandse bevolking heeft PDS, maar waarschijnlijk ligt dit aantal hoger.

<STRONG>Prostaatontsteking kan leiden tot pijn in onderbuik en onderrug</STRONG>
Prostaatontsteking kan leiden tot pijn in onderbuik en onderrug

Prostaatontsteking (prostatitis)

» Mannen.

Men spreek van 'prostaatontsteking' wanneer het klierweefsel in de prostaat ontstoken is. De prostaat -ook wel 'voorstanderklier' genoemd- bevindt zich vlak onder de blaas, recht voor de endeldarm en omsluit de urinebuis of plasbuis, welke dus door de prostaat heenloopt. Het orgaan is bij jonge mannen ongeveer 3 cm lang en bestaat uit 30-50 kliertjes, die vocht produceren welke een belangrijke bestanddeel vormt van sperma.

Pijn tijdens het plassen en vaak moeten plassen
De meest voorkomende klachten en symptomen van prostaatontsteking bestaan uit pijn tijdens het plassen, frequent urineren, problemen met plassen en een constante aandrang. Prostatitis kan ook leiden tot pijn in het scrotum, testikels, onderbuik, onderrug of anus. Bijkomende symptomen van prostatitis zijn bloed in de urine, koorts en pijnlijke ejaculatie.

Seksueel overdraagbare aandoening (soa)

» Zowel mannen als vrouwen.

Mogelijke verschijnselen van een venerische ziekte (seksueel overdraagbare aandoening) zijn onder meer:
 • bij vrouwen: meer vaginale afscheiding of andere afscheiding dan normaal;
 • bij mannen: afscheiding uit de penis;
 • blaasjes, wondjes of wratjes op of rond de geslachtsdelen;
 • pijn bij het plassen;
 • buikpijn;
 • bij vrouwen: bloedverlies tussen de menstruaties door.

Pijn in onderbuik door psychische oorzaken

» Meer vrouwen dan mannen en vooral kinderen.

<STRONG>Ongeveer 1 op de 10 schoolgaande kinderen heeft last van terugkerende buikpijn</STRONG>
Ongeveer 1 op de 10 schoolgaande kinderen heeft last van terugkerende buikpijn
Het blijkt dat maar liefst 1 op de 10 schoolgaande kinderen last heeft van terugkerende buikpijn, het meest gezien bij kinderen in de leeftijd tussen acht en tien jaar en zelden bij kinderen jonger dan vier jaar. Meisjes hebben iets vaker last van terugkerende buikpijn dan jongens en het euvel komt vrij vaak voor bij meisjes aan het begin van de adolescentie. Bij ongeveer 1 op de 10 kinderen is er een aanwijsbare lichamelijke oorzaak bij terugkerende buikpijn, meestal een aandoening van het spijsverteringskanaal, de geslachtsorganen of de urinewegen. Bij de meeste kinderen ontbreekt een lichamelijke oorzaak. Dit kan heel frustrerend zijn voor zowel het kind als zijn of haar ouders, vooral als je kind er al enige tijd mee tobt. Het blijkt dat bij de meeste kinderen terugkerende buikpijn veroorzaakt wordt door angsten, zorgen en andere psychische problemen die het gevolg zijn van spanningen op school, met vriendjes, tussen ouders of in een gezin.

Ouderen met een depressie

Bij oudere mensen met een depressie staan vaak lichamelijke klachten die maar niet overgaan voorop. Voorbeelden hiervan zijn hoofdpijn of buikpijn. Hierdoor gebeurt het geregeld dat een depressie niet goed herkend wordt.

Lees verder

© 2011 - 2016 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde links
Pijn in onderbuik oorzaken, Voedselvergiftiging-buikgriep en Pijn in onderbuik man vrouw.
Gerelateerde artikelen
Diagnose: buikpijnBuikpijn kan erg lastig zijn om te diagnosticeren. Met het onderstaande schema kunt u een aantal veelvoorkomende oorzake…
BlindedarmontstekingBlindedarmontstekingEen blindedarmontsteking is een ontsteking van het aanhangsel, ook wel appendix genoemd, van de dikke darm. Dit aanhangs…
Pijnlijke menstruatiePijnlijke menstruatieDysmenorroe of pijnlijke menstruatie komt bij vele vrouwen wel eens voor. Meestal komt de pijn vanuit de onderbuik en ka…
Buikpijn laag in de onderbuikBuikpijn laag in de onderbuikBuikpijn is pijn die gevoeld wordt rondom de organen die zich in de buikholte bevinden. Pijn laag in de onderbuik kan te…
Meer over menstruatiepijnVooral tienermeisjes hebben er veel last van, maar ook veel volwassen vrouwen krijgen er één keer in de maand mee te mak…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Istock.com/Stefano Lunardi
 • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
 • Prof. dr. Frans J. Meijman (hoofdredacteur). Winkler Prins medisch handboek. Het Spectrum, Utrecht, 2007.
 • Terugkerende buikpijn, www.merckmanual.nl/mmhenl/print/sec23/ch275/ch275i.html (voor de laatste keer geraadpleegd op 11 november 2014)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/mheim
Reacties

W. Fick, 15-05-2016 15:14 #4
Pijn aan de linkerkant, ter hoogte van de navel! Wrijven! een lichte druk geeft al een zeer pijnlijke scheut! hart lopen of springen is pijnlijk

Mevrouw Greta, 22-04-2015 14:37 #3
Goedendag, normaal heb k geen pijn, maar zodra ik mijn voeten optrek naar mijn bovenlichaam voel ik een pijn in mijn linkeronderbuik. Wat kan het zijn?

Sandra, 19-07-2013 10:10 #2
Ik ben momenteel 28 weken zwanger en heb een aanhoudende pijn in mijn onderbuik en onderrug, weet haast niet hoe ik moet zitten. Nu had ik vannacht een hopeloze nacht met weinig slaap en veel draaien, dus ik dacht aan een soort spierpijn. Of darmen, want ik ben vandaag ook al minstens drie keer naar de wc geweest voor de 'grote boodschap'. En natuurlijk tig keer om te plassen. Ik heb al naar de verloskundige gebeld, maar die zijn alleen bereikbaar op het spoednummer. Dat vind ik dan ook weer wat overdreven, om daarheen te bellen…

Iemand die dit herkent en me kan vertellen wat het mogelijk kan zijn? Het is mijn eerste zwangerschap, dus voor mij is alles nieuw…

Vercauteren Lisette, 12-07-2013 12:03 #1
Pijn in de onderbuik rechts wordt gevolgd door krampen en trillende beweging soms ook met trekkingen van arm en been. Tot hiertoe zonder oplossing dokter geloofd niet dat het kan? Waar ik mij heel ongelukkig door voel. Wie helpt mij! Als kind bij lopen kreeg ik die steken al en toen moest ik rusten want het was mijn mild.

Infoteur: Tartuffel
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Pijn in onderbuik
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!