Pijn in je gewrichten in de winter: tips tegen gewrichtspijn

Pijn in je gewrichten in de winter: tips tegen gewrichtspijn De winter is voor een heleboel mensen geen seizoen om naar uit te kijken: het is donker, koud en slecht weer. Zeker mensen met reuma of artrose zitten niet te wachten op het winterseizoen: koude, vochtigheid en sneeuw maken de gewrichtspijn alleen maar erger. Dit komt omdat de kou zorgt voor een slechtere doorbloeding van de spieren en de gewrichten pijnlijker maakt. Voedingssupplementen met glucosamine aangevuld met crèmes of gels tegen stijve en pijnlijke gewrichten kunnen verlichting van de klachten brengen. Ook kan een regelmatig bezoekje aan de infraroodsauna helpen om gewrichtspijn tegen te gaan, omdat de geproduceerde warmte aangenaam is voor de gewrichten. Wie het zich kan permitteren om naar een zuiders land te gaan kan ervoor kiezen om te gaan overwinteren. Welke tips kunnen nog zoal helpen tegen pijn in de gewrichten in de winter?

Pijn in de gewrichten

Sommigen zijn blij als de winter eraan komt: ze vinden het het seizoen van de gezelligheid en kijken er naar uit om lekker binnen te blijven aan de haard. Voor anderen is de winter een gevreesde periode omdat de sneeuw, de kou en de vochtigheid meer gewrichtspijn met zich meebrengt, denk maar aan mensen met reuma, artritis en artrose. Bovendien word je ook al niet vrolijker van de donkere, winterse dagen met schaars zonlicht.

Winter en koude

Gewrichtspijn heeft te maken met aandoeningen die gewrichten als de knieën, de enkels, de nek, de polsen, de ellebogen en andere lichaamsdelen kunnen aantasten. Door de koude voel je de pijn nog meer, vermits koude ervoor zorgt dat het bloed gaat stollen. Daardoor is er een slechte doorbloeding van de aderen in de spieren rond de gewrichten en voelt alles krampachtiger en stugger aan. Sommige mensen met reuma of artrose voelen vaak al bij een lichte verandering van het weer pijn in de gewrichten. Dit gevoel kan zelfs al optreden bij een verandering van de temperatuur en de lucht (bv. vochtigheidsgraad van de lucht wordt plots hoger). Om die reden wordt patiënten met gewrichtslast vaak aangeraden om de warmte op te zoeken.

Gewrichtspijn verzachten: tips

Overwinteren

Droge lucht is in het algemeen positief tegen gewrichtspijn en als de zon dan nog eens lekker schijnt, zit het helemaal goed. Daarom gaan heel wat mensen met reuma in de winter naar zuiderse oorden omdat het in Nederland en België dan te koud is. Sommige mensen met gewrichtsproblemen overwinteren in een gebied met een zonnig, droog klimaat, zoals bijvoorbeeld Tenerife, Mallorca of Egypte. Waarom ook niet: door te overwinteren kan je gewrichtspijn verminderen (of misschien zelfs helemaal laten verdwijnen) en intussen van een vakantie genieten.

Warme beschermende kledij

Als je naar buiten gaat in de winterkou, vergeet dan niet om de pijnlijke gewrichten te beschermen met een extra laag kledij. Zo zijn er bijvoorbeeld kniebraces om de knieën te beschermen, of enkelbanden om het stappen comfortabeler te maken voor wie last heeft van pijn aan de enkels.

Warme crème of olie

Er zijn heel wat verwarmende zalfjes of crèmes op de markt die ervoor zorgen dat de gewrichten en de spieren daarrond warm kunnen blijven. Het aanbrengen van een zalf of gewrichtsgel kan echt een verzachtend gevoel geven voor het gewricht. Ook kan je de pijnlijke gewrichten en spieren masseren met een warme olie, die stevig kan inwerken en relaxerend werkt.
Enkele voorbeelden van dergelijke middeltjes voor soepele spieren en gewrichten zijn:
  • Advil Spieren en Gewrichten Gel
  • Naturalize Spier- en Gewrichtsolie
  • Ibuprofen Gel

Infraroodsauna

Infraroodsauna's zijn niet zo heel lang in gebruik maar zijn wel al heel populair bij mensen met reuma en artritis. Het bezoeken van een dergelijke sauna heeft al bij veel mensen een positieve uitwerking gehad. In een infraroodcabine warmt je lichaam lekker op en gaan je gewrichten beter aanvoelen. Een infraroodsauna heb je al vanaf ongeveer 1.500 euro (prijs 2020) en kan je in je eigen woning laten plaatsen. 's Winters kan je dus heerlijk thuis van de warmte genieten om pijn in de gewrichten tegen te gaan.

Tip: glucosamine

Glucosamine heeft bij tal van mensen met gewrichtsklachten zijn nut al bewezen. Blijkbaar vermindert het nemen van voedingssupplementen met glucosamine de klachten van gewrichtspijn en stijve gewrichten en heeft het een positief effect op het kraakbeen van het gewricht. Hierdoor ga je je gewricht soepeler kunnen bewegen en wordt je algemene bewegingsvrijheid verhoogd. Wie snel last heeft van pijn in de gewrichten, bijvoorbeeld bij verandering van het weer, kan dus gebaat zijn met het nemen van glucosamine. Wil je meer zekerheid over het gebruik en de aangeraden dosis, vraag dan voor alle zekerheid advies aan je apotheker of arts.

Lees verder

© 2011 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gewrichtspijn: Symptomen, oorzaken, medicijnen, behandelingGewrichtspijn komt vrij veel voor bij mensen en zorgt voor heel veel ongemak. Ernstige gewrichtspijn kan de kwaliteit va…
Wat is reuma, verschillende soorten reumaReuma is een aandoening aan pezen, gewrichten en botten. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aan…
Glucosamine voor een gezonde huid en soepele gewrichtenGlucosamine voor een gezonde huid en soepele gewrichtenGlucosamine wordt door veel mensen al gebruikt ter verlichting van gewrichtsklachten, wat men vaak niet weet is dat gluc…
Gewrichtsklachten: pijnstillers en gels tegen gewrichtspijnGewrichtsklachten: pijnstillers en gels tegen gewrichtspijnGewrichtspijn kan je dagelijkse leven erg bemoeilijken, zeker wanneer de koude de pijn nog verergert. Vermits gewrichtsk…

Hyponatriëmie: een tekort aan natriumHyponatriëmie: een tekort aan natriumNatrium is een van de belangrijkste zouten die nodig zijn voor een gezonde werking van het lichaam. Natrium speelt een b…
Onderzoek stress: hoe kom je eraan, hoe kom je eraf?Onderzoek stress: hoe kom je eraan, hoe kom je eraf?Stress. Negen van de tien Nederlanders ondervinden het in hun dagelijkse leven. Dat blijkt uit onderzoek van zorgverzeke…
Bronnen en referenties
  • http://www.glucosamine-info.nl/site/pagina_hoofd.php?rubriek_id=101 (bron geraadpleegd op 20/10/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 23-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.