Genante lichaamsvloeistoffen: wat doe je eraan?

Genante lichaamsvloeistoffen: wat doe je eraan? Sorry hoor. Het is een vies praatje. Maar we zitten er allemaal weleens mee: genante lichaamsvloeistoffen. Bij verkoudheid en keelontsteking zit je met slijmvorming. Bij een flinke puist of zelfs abces zit je met wondvocht ofwel pus. En dan is er nog die 'goede oude' klassieker waarmee vrouwen niet naar de dokter durven: vaginale afscheiding. Wat moet je ermee? De vernieuwde gids 'Natuurlijk en gezond' van A. Vogel bevat tips en inzichten.

Pus!

Brrr. Een gelige of witte dikke vloeistof die zich in je huid heeft genesteld! En wel in een puist of abces. A. Vogels Gezondheidsencyclopedie 'Natuurlijk en gezond' weet echter te melden dat je je lijf wel dankbaar mag zijn dat het dit vieze goedje produceert. Goed, je huid zwelt, trekt en doet pijn. En je zit met een kwaal waarmee je je nauwelijks durft te vertonen bij de arts. Zeker omdat een abces uitgerekend vaak op je zitvlak komt te prijken! Maar troost je. Pus ontstaat als reactie op een indringer in het lichaam, zoals een bacterie. Pus is een mix van weefselresten, bacterien en de witte bloedlichaampjes die je lijf inzet als strijders tegen de indringers. Binnen een kapsel van bindweefsel is de indringer al snel ingedamd, voor die je hele lijf een onveilige plek kan maken. Witte bloedlichaampjes, lichaamseigen weefsel en bacterien vormen daar echter een lastige plek: het kan niet weg richting onheil, maar ook niet richting genezing. Tot abces of puist rijp is.

Wat te doen?

Schoonhouden. Niet peuteren.En hoe verleidelijk het ook is, geen onrijpe puist openmaken en zeker geen onrijp abces. Je loopt het risico de bacterien verder te verspreiden, zodat ze nog meer ellende aanrichten. Je mag wel een compres maken van fijngemaakte ui of aardappel om de plek eerder tot rijping te brengen. Ook de arts kan verantwoord een eind maken aan het pus-leed. Deze kan namelijk wel gericht snijden of prikken om het abces of de puist te laten leeglopen. Overigens is het goed om vitamine A-rijke voeding te eten bij dit soort problemen. Soms wijst een abces of puist, zeker bij herhaald voorkomen, op een gebrek daaraan.

Slijm!

Heb ook je lichaamsslijm maar lief. Bijvoorbeeld de slijmlaag in je neus. Per dag scheidt zelfs een niet verkouden neus een liter slijm af, waarmee onruststokers zoals bacterieen en stof worden afgevoerd, zo weet de gids 'Natuurlijk en Gezond' ons op te beuren. Slijm is dus nuttig. Maar infectie en ziekte kunnen de slijmvorming op hol laten slaan, of voor vastzittend slijm zorgen.

Wat te doen?

Bij overmatige slijmvorming of vastzittend slijm zijn pastilles en siroopproducten zoals A. Vogels Santasapina keelsiroop of Echinaforce keelpastilles behulpzaam bij verzachting en genezing. Belangrijk is om tijdelijk melkproducten te vermijden, want die bevorderen de slijmproductie. Zure melkproducen zoals yoghurt en kwark zijn een uitzondering. Let wel: bij langdurige pijnlijke hoest of bloed ophoesten, linea recta naar de huisarts.

Vaginale afscheiding!

Afscheiding is normaal. De vagina is een zelfregulerend systeem, en de vochthuishouding in je vagina helpt haar gezond en vrij van ongerechtigheden te houden. In tegenstelling tot alles wat reclamemakers je proberen wijs te maken, is het via sprays en geparfumeerde inlegkruisjes 'verhelpen' van natuurlijke geuren helemaal niet normaal. Alle leven komt uit de zee, en alle mensenlevens komen uit de vrouw: geen wonder dat je naar de zee ruikt. Het is pas mis wanneer je (pardon voor de klare taal) bijvoorbeeld een rotte-visgeur ruikt, als je afscheiding hebt die niet helder is maar wit of zelfs gelig of groen, kortom, wanneer er iets echt anders is dan normaal.

Wat te doen?

Met zulke klachten als bovengenoemd moet je helaas toch echt naar de huisarts. Soms moet dan namelijk een infectie of zelfs geslachtsziekte behandeld worden. Maar als je een klein beetje extra afscheiding bemerkt, kan het gewoon met je cyclus samenhangen. Bijvoorbeeld rond de eisprong heb je meer afscheiding. Als je vagina daarbij een beetje geirriteerd is, een beetje kriebelig of ongemakkelijk voelt, kun je haar heel simpel met - liefst ongebleekt en natuurlijk - (toilet)papier wat droger houden. Dan is het je vagina gewoon wat te veel van het goede. Ook als je stress hebt of een slechte weerstand, kan dat zich uiten in vage vaginale klachten. Een goede zelfzorg is een belangrijke preventie.

Natuurlijke relatie met je eigen vagina

Wat vrouwen vaak het meest ontbreekt, is - het klinkt raar maar het is waar - een natuurlijke relatie met hun eigen geslachtsorganen. Leer dus in normale omstandigheden wat voor jouw lijf normaal is, hoe je ruikt, hoe de afscheiding aanvoelt in het begin van je cyclus, in het midden of aan het eind. Zelfkennis is ook op lichamelijk gebied macht! Echter nogmaals, met hinderlijke klachten moet je even naar de huisarts voor advies en eventueel behandeling. En bij twijfel ook.
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het klinisch chemisch laboratoriumIn het klinisch chemisch laboratorium worden ziektes uitgesteld of vastgesteld. Ook kunnen ze in het lab de vorderingen…
Virus verwant aan de ziekte van PfeifferVirus verwant aan de ziekte van PfeifferDe ziekteverschijnselen van de ziekte van Pfeiffer, veroorzaakt door het Epstein-Barr virus, zijn vrijwel gelijk aan de…
Infectie met het cytomegalovirus (CMV): cytomegalieInfectie met het cytomegalovirus (CMV): cytomegalieCytomegalie is een infectie met CMV, het cytomegalovirus. De infectie kan zonder symptomen verlopen, of een aantal ziekt…
Hoe werkt het immuunsysteem?Hoe werkt het immuunsysteem?Het lichaam heeft veel mechanismen om u te verdedigen tegen infectieuze organismen. De huid en het maag-darmkanaal vorme…

Giardia Lamblia (giardiasis): symptomen en behandelingGiardia Lamblia (giardiasis): symptomen en behandelingGiardiasis is een aandoening die wordt veroorzaakt door besmetting met de parasiet Giardia lamblia (zie foto), een kosmo…
Huisstofmijtallergie: wat kun je er zelf tegen doenLast hebben van huisstofmijtallergie kan heel erg vervelend zijn. Je moet vaak niezen en hoesten. Je kunt last hebben va…
Bronnen en referenties
  • Gezondheidsencyclopedie 'Natuurlijk & Gezond, Gezond leven in harmonie met de natuur,' A. Vogel
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 13-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.