Naar dermatoloog bij hevig transpireren en vieze zweetlucht

Naar dermatoloog bij hevig transpireren en vieze zweetlucht In principe zweet ieder mens en soms is dat nog lekker ook. Maar bij sommige personen loopt de zweetproductie de spuigaten uit. Het overmatig zweten kan zelfs iemands normale functioneren belemmeren. Maar je hoeft er gelukkig niet in te berusten. Desnoods wordt het een chirurgische ingreep. En bij hevige okseltranspiratie is er sinds kort een mogelijkheid de zweetklieren volledig uit te schakelen via een speciaal apparaat, de Miradry. Dus die vieze transpiratiegeur is niet meer nodig.

Zweten is noodzakelijk

  • We transpireren om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Als we het warm krijgen vanwege inspanning, produceren onze zweetklieren vocht. Dit transpiratievocht verdampt vervolgens en door dat verdampen onttrekt het zweet warmte aan onze huid, waardoor de huid afkoelt en helpt het lichaam op temperatuur te houden. Best lekker trouwens als je door een gezonde lichamelijke inspanning drijfnat wordt, vooral als je daarna kunt douchen.
  • Zweet en de daarmee gepaard gaande geur heeft evolutionair gezien nog meer functies. Het ontstaat bij gevaar (angstzweet). En de lucht van vers schoon zweet is opwindend voorafgaande en tijdens seks.

Maar er zijn ook mensen die constant overmatig transpireren terwijl ze zonder gedachten aan seks rustig de krant lezen of TV kijken. Sommigen zijn genoodzaakt meerdere keren per dag een schoon shirt aan te trekken en dan heb je echt een probleem. Als er sprake is van overmatige zweetproductie spreken we van hyperhydrosis.

Twee soorten zweetklieren

Transpireren of zweten is het uitscheiden van vocht uit de zweetklieren. We onderscheiden apocriene en exocriene zweetklieren. De exocriene klieren zijn over het hele lichaam verspreid en bedoeld om de lichaamstemperatuur te reguleren, bijvoorbeeld bij koorts of inspanning. De apocriene zweetklieren zijn de klieren die zorgen voor de zweetlucht. Ze zijn te vinden onder de oksels alsook rond de tepels en anus. Deze klieren zijn tijdens de pubertijd ontwikkeld en zijn, ongeacht de mate van lichamelijke inspanning, in feite de gehele dag actief. Op het moment dat het zweetvocht van de apocriene klieren uit de huid komt ontstaat de typische zweetlucht. Als je verder schoon op de huid bent stinkt deze lucht niet, maar heeft zoals al gezegd juist een aantrekkingskracht op het andere geslacht. Een frisse zweetlucht helpt je dus om iemand te versieren.

Overmatig transpireren

Overmatig zweten komt regelmatig voor, in verschillende varianten. Hoewel het over het gehele lijf kan voorkomen, blijft het veelal beperkt tot bepaalde lichaamsplekken. Namelijk voetzolen, handpalmen, gezicht en oksels. Soms heeft het te maken met een ziekte of een afwijking van de zenuwen. Maar meestal is er geen sprake van een afwijking elders in het lichaam en is het simpelweg een lastige eigenschap waarmee sommigen van nature behept zijn. Maar wel een eigenschap die iemand behoorlijk in z’n doen en laten kan belemmeren. Het kan tot psychosociale en emotionele problemen leiden, waaronder sociaal isolement en aangetast zelfvertrouwen. Het is bijvoorbeeld best begrijpelijk dat je geen handen meer durft te schudden als die van jou constant kletsnat is. Het besturen van een auto met drijfnatte handen is ook niet echt leuk. Als je voortdurend natte oksels hebt draag je niet graag lichtkleurige kleding en ook liever geen nauwsluitende kleding. Sommigen met deze aandoening durven op een gegeven moment amper nog de deur uit.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelmethoden tegen overmatig transpireren.
  • In bepaalde gevallen helpen medicijnen.
  • Zwetende oksels kunnen worden verholpen, door de daar aanwezige zweetklieren via verhitting definitief uit te schakelen. Dat vernietigen doet een dermatoloog of plastisch chirurg onder plaatselijke verdoving, via een speciaal apparaat, een zogenaamde Miradry. De Miradry-behandeling kan gedaan worden in combinatie met een laserbehandeling die de okselhaarzakjes doet sterven, waardoor er geen nieuw okselhaar meer ontstaat.
  • Een drastischer oplossing is thoracoscopische sympathectomie. Dat is een kijkoperatie in de borstkas, waarbij de zenuw wordt uitgeschakeld die verantwoordelijk is voor het aansturen van de zweetklieren in arm en oksel. De operatie geschiedt onder volledige verdoving. Bij een dergelijke operatie vermindert de zweetproductie met minstens 75%. Als je dusdanig minder gaat zweten is dat een hele vooruitgang. Deze behandeling van overmatig transpireren maakt deel uit van de thoraxchirurgie (operaties in de borstkas).
© 2012 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Transpireren en zweetgeur: oorzaken en oplossingenTranspireren en zweetgeur: oorzaken en oplossingenTranspireren is een heel gewone reactie van het lichaam bij warmte. De ene mens zweet meer dan de ander. Zweten kan zorg…
Tips tegen zwetenZweten of transpireren is een natuurlijk proces dat als doel heeft om ons lichaam af te koelen. Er zijn verschillende oo…
Miradry: overmatig zweten tegen gaanMiradry: overmatig zweten tegen gaanOvermatig zweten (hyperhydrose), nare zweetgeuren aan je kleding of natte plekken onder je oksels: voor velen een herken…
Zweet en zwetenZweet en zwetenZweten doen we allemaal, de een een beetje meer dan de ander. Vooral tijdens lichamelijke inspanning, stress en de zwang…

Lichttherapielamp: het gebruik en de aanschafLichttherapielamp: het gebruik en de aanschafWanneer de dagen korter worden en je beseft dat je je continue moe voelt en niet uitgerust wakker wordt na een hele nach…
Lui oog: symptomen baby, kind, volwassenen + behandelingLui oog: symptomen baby, kind, volwassenen + behandelingEen lui oog kan ontstaan in de baby-, peuter- en kinderleeftijd, maar niet na de basisschoolleeftijd. Bij een lui oog is…
Bronnen en referenties
  • "Zorg van nu" 2011, Medisch centrum Alkmaar
  • NH-Dagblad april 2014
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 23-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.