Verkoudheid - Hoesten

Verkoudheid. Hoestklachten horen bij verkoudheid. Een verzachtende hoestsiroop op basis van geneeskrachtige kruiden bewijst dan goede diensten.

Wat is verkoudheid?

Verkoudheid is een ontsteking van het neusslijmvlies, de bijholten en de keel. Verkoudheid wordt veroorzaakt door besmetting met een virus. Volwassenen worden gemiddeld 3 keer per jaar verkouden, kinderen gemiddeld wel 8 keer per jaar.

Wat zijn de verschijnselen van een verkoudheid?

Verschijnselen van verkoudheid treden 2 tot 3 dagen na de infectie op en bestaan uit:
  • Snot in de neus en in de keel,
  • Verstopte neus,
  • Vaker niezen,
  • Pijn in de keel,
  • Hoesten,
  • Hoofdpijn.
Meestal is er geen hoge koorts, behalve bij kleine kinderen kan dit wel voor komen. Aanhoudende hoge koorts bij kinderen is altijd een reden de huisarts te raadplegen. Een verkoudheid duurt normaal een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand en is het raadzaam de huisarts op te zoeken.

Hoe krijgt u een verkoudheid?

Verkoudheidsvirussen worden overgedragen via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen weer wordt ingeademd. Hierdoor ontstaat een irritatie van de slijmvliezen van neus en keelholte. Verstopte neus, keelpijn en hoesten zijn dan vaak het gevolg. Vooral het hoesten kan zeer vervelend zijn. De incubatietijd (periode tussen de infectie en dat iemand ziek wordt) is 2-3 dagen.

Veroorzaakt kouvatten verkoudheid?

Wetenschappelijk is er geen bewijs dat kouvatten ook verkoudheid zou veroorzaken. Door kouvatten kan wel de weerstand afnemen waardoor men gevoeliger is voor het virus dat verkoudheid veroorzaakt.

Waarom komt verkoudheid vaker voor in de herfst en de winter?

Nieuwe verkoudheidsvirussen ontstaan in de herfst en de winter. De klimaat/weersomstandigheden zijn voor deze virussen ideaal. Daarom besmetten mensen elkaar meer in die tijd van het jaar.

Wat kunt u doen om een verkoudheid te voorkomen?

Echt veel is er niet te doen om verkoudheid te voorkomen, tenzij men als een kluizenaar zou leven. Wel zou men zo veel mogelijk uit de buurt kunnen blijven van mensen die verkouden zijn.

Wat kunt u doen om de verschijnselen van een verkoudheid te verminderen?

Normaliter gaat een verkoudheid ook weer vanzelf over. Er zijn wel wat middelen om de verschijnselen te verminderen. Neusdruppels voor een verstopte neus en keelpastilles voor een rauwe keel. Stomen met eucalyptus of kamille en paracetamol voor eventuele koorts en hoofdpijn. Stomen is niet geschikt voor kinderen vanwege verbrandingsgevaar. Voor hoestklachten kunt u een verzachtende hoestdrank gebruiken. Andere medicijnen zijn niet echt nodig.

Hoestsiroop op kruidenbasis

De natuur heeft ons planten gegeven die hier uitstekend voor te gebruiken zijn. Hieronder treft u een recept aan voor een uitstekende hoestsiroop voor kinderen en volwassenen.

In welke gevallen kunt u beter naar de huisarts gaan?

  • Bij kinderen
  • Bij kinderen die een zieke of lusteloze indruk maken.
  • Bij kinderen jonger dan zes maanden die hoesten of oorpijn hebben.

  • Bij volwassenen
  • Bij oude mensen boven de 75 jaar die een zieke indruk maken.
  • Als langer dan vijf dagen de volgende klachten aanhouden: pijn in de bovenkaak of kiespijn, pijn tijdens het kauwen of pijn die verergert bij het voorover bukken.

Recept

Benodigdheden:
  • 25 gram zoethoutwortel (Glycyrrhiza glabra radix)
  • 20 gram malrove (marrubium vulgare)
  • 200 gram suiker.
  • 1 citroen.
  • 500 ml water.

Bereiding

1,5 eetlepel zouthoutwortel 24 uur in 500 ml water laten weken. Het water vervolgens zeven en aan de kook brengen. De pan van het vuur nemen en 2 eetlepels malrove en het sap van de citroen toevoegen. Dit mengsel een uur laten trekken. Vervolgens het geheel weer zeven. Tot slot de suiker toevoegen en het geheel aan de kook brengen en laten koken totdat de suiker is opgelost en 2 minuten laten doorkoken. Het geheel laten afkoelen en de siroop is klaar. Het beste kan de siroop koel in een goed afgesloten fles worden bewaard.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tandor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen verkoudheidVerkoudheid is een onschuldige ziekte die vanzelf overgaat. Toch kan het erg vervelend zijn. Je hebt voortdurend een loo…
Wat is een verkoudheid?Wat is een verkoudheid?Bijna iedereen heeft wel eens een verkoudheid opgelopen. Pijn in je keel, lopende neusen, veel hoestbuien en in sommige…
Griep of verkoudheid: verschillen en overeenkomstenGriep of verkoudheid: verschillen en overeenkomstenGriep of verkouden? Ken de overeenkomsten en verschillen tussen griep en een (forse) verkoudheid. Als je wakker wordt en…
Ontstoken luchtpijp: symptomen en behandelingOntstoken luchtpijp: symptomen en behandelingEen ontstoken luchtpijp wordt ook wel tracheïtis genoemd en wordt meestal veroorzaakt door een infectie als gevolg van e…

Urine en onderzoek: betekenis medische termenUrine en onderzoek: betekenis medische termenDe termen die op een formulier voor laboratoriumonderzoek staan zijn niet voor iedereen bekend. Het zijn niet alleen de…
Aandoening: Tranende ogenAandoening: Tranende ogenIedereen heeft wel eens een tranend oog. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Lees in dit artikel wat je er tegen kunt doen…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, Creative Commons
  • Wetenschappelijk instituut van de KNMP
Tandor (13 artikelen)
Laatste update: 11-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.