Diabetes symptomen: heb ik suikerziekte?

Diabetes symptomen: heb ik suikerziekte? Heb je klachten en daardoor het vermoeden dat je weleens suikerziekte zou kunnen hebben? Een aantal symptomen kunnen duiden op diabetes. Wanneer je hier last van hebt moet je altijd naar de huisarts gaan. De ziekte onbehandeld laten kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Luister dus goed naar je lichaam. Zaken als veel dorst en veel plassen worden echter vaak ook onterecht met diabetes mellitus verbonden.

Diabetes symptomen


Diabetes of suikerziekte

Je bent waarschijnlijk op deze pagina terecht gekomen omdat je symptomen hebt waarvan je denkt dat ze gerelateerd kunnen zijn aan diabetes, ook wel suikerziekte genoemd. De benamingen diabetes en suikerziekte worden vaak door elkaar gebruikt maar duiden op hetzelfde, de aandoening die in medische termen diabetes mellitus heet, oftewel 'zoete doorstroming'. Het belangrijkste kenmerk van de aandoening is een verhoogde bloedglucosewaarde, ookwel hyperglykemie genoemd. Hoe hoog deze waardes moeten zijn om ze officieel te verbinden met diabetes is overigens niet overal gelijk. Een zelftest kan je wel een indicatie geven van de kans dat het om diabetes gaat.

Hoeveel mensen hebben te maken met diabetes?

Wereldwijd zijn er bijna 200 miljoen mensen die lijden aan diabetes en dit aantal zal naar verwachting alleen maar toenemen. In Nederland alleen al lijden naar schatting zo'n 800.000 mensen aan suikerziekte. Met de toename van obesitas ziet het er voor deze aandoening niet goed uit en zullen meer mensen er mee te maken krijgen.

Suikerziekte is in te delen in twee typen die erg van elkaar verschillen. Diabetes mellitus type 1 en 2 komen beide voor in alle lagen van de bevolking en in alle leeftijdsgroepen. Type 2 komt in Nederland echter voornamelijk voor na het veertigste levensjaar en voornamelijk bij mensen met overgewicht en weinig lichaamsbeweging. Ben je echter van Aziatische, Afrikaanse, Mediterrane of Hindoestaanse afkomst dan heb je een verhoogde kans om de ziekte al op jongere leeftijd te ontwikkelen. Heb je vanuit je familiegeschiedenis een verhoogde kans om diabetes te krijgen dan moet je goed door een arts gemonitord worden.

Verschil tussen type 1 en 2

Diabetes Mellitus type 1 verschilt van type 2 omdat hierbij door het lichaam helemaal geen insuline meer wordt aangemaakt, terwijl het bij type 2 alleen om een tekort gaat. Het is bovendien een auto-immuunziekte en heeft daarom minder met levensstijl te maken dan type 2. Er wordt daarom nog wel eens gezegd dat je diabetes type 2 kunt voorkomen door er een gezonde levensstijl op na te houden terwijl dat bij type 1 niet het geval is. Helemaal voorkomen kan echter niet.

Heb ik diabetes?

Het duidelijkst voor de leek waar te nemen kenmerk van suikerziekte - en daardoor ook het symptoom waarvan het het meest rondzingt dat deze weleens zou kunnen wijzen op suikerziekte - is polyurie, oftewel veel urineren gecombineerd met veel dorst. Het vele urineren komt doordat je suiker verliest via de urine als gevolg van de hyperglykemie. Omdat je zo veel moet plassen krijg je ook veel dorst en zul je meer gaan drinken. Veel mensen die vrezen diabetes te hebben krijgen dit vermoeden doordat ze erg veel dorst hebben en veel naar het toilet moeten. Je moet natuurlijk geen beren op de weg gaan zien want veel moeten plassen kan natuurlijk ook een andere oorzaak hebben zoals een blaasontsteking of een nierprobleem. Wat veel mensen niet weten is dat diabetes mellitus type 2 nauwelijks symptomen geeft. Veel moeten plassen is merkbaar wanneer je bloedglucosewaarden oplopen tot boven de 13 mmol/l. Dit is echt heel erg hoog.

Diabetes symptomen

De lijst met symptomen die eventueel zouden kunnen duiden op diabetes of suikerziekte zijn:
  • Veel moeten plassen
  • Veel dorst hebben
  • Een droge mond hebben
  • Toename van het hongergevoel (polyphagia)
  • Slecht helen van wonden
  • Algehele vermoeidheid
  • Impotentie
  • Oogklachten als oogontsteking, roodheid, wazig zien
  • Naar aceton ruikende adem (alleen in zeer ernstige gevallen)

Veel van de genoemde klachten zijn klachten die tijdelijk en onschuldig kunnen zijn en bovendien mogelijk het gevolg van iets anders. Je moet je pas zorgen gaan maken wanneer meerdere van de genoemde klachten gelijktijdig optreden. Alleen veel dorst hebben of alleen vermoeidheid voelen is geen aanleiding om te denken dat je misschien wel diabetes hebt, zeker niet als het niet al in de familie voorkomt. Heb je echter wel een combinatie van meerdere van de genoemde symptomen raadpleeg dan altijd je huisarts of die eventueel eerst een thuistest.

Zelf bloedglucose checken

Met een thuistest is het mogelijk om zelf je bloedglucose waarde te checken. Dit kan een indicatie opleveren dat er iets niet in orde is en een signaal zijn dat je de huisarts moet raadplegen. Voor het doen van een thuistest is niets meer nodig dan een vingerprikje.

Lees verder

© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Risicofactoren suikerziekte type IIRisicofactoren suikerziekte type IIEr bestaan verschillende vormen van suikerziekte, ook wel diabetes genoemd. De meest voorkomende vorm is diabetes type I…
Suikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes heeft - zoals de naam al zegt - te maken met een probleem van de bloedsuikerspiegel in het lich…
Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…
Alles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenAlles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenEr bestaat nog veel onduidelijkheid over diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Hier lees je wat het ve…

TaaislijmziekteTaaislijmziekteCystic Fibrosis, oftewel taaislijmziekte, is een van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen, die nog niet te geneze…
Zin en onzin rondom cholesterolZin en onzin rondom cholesterolEen verhoogd cholesterolgehalte zou de belangrijkste veroorzaker zijn van hart- en vaatziekten. Er is goed cholesterol (…
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 10-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.