Een middenrifbreuk kan slokdarm en maag beïnvloeden

Een middenrifbreuk kan slokdarm en maag beïnvloeden Het middenrif is een spier die de borstholte van de buikholte scheidt. Er zit een normale doorgang in voor de slokdarm, bloedvaten en zenuwen. Als er bijvoorbeeld door een te grote lichamelijke inspanning een breuk in het middenrif komt en die opening te groot wordt, noemt men dat een “middenrifbreuk”. Deze kan voor een aantal vervelende ongemakken zorgen. Zelfs aandoeningen aan de slokdarm kunnen er het gevolg van zijn, want oprispend maagzuur is agressief en kan ook de wand van de slokdarm en zelfs de keel aantasten. Ooit werd een middenrifbreuk wel geopereerd, maar dat gebeurt tegenwoordig niet vaak meer. De inzichten daarover zijn veranderd. Er zijn veel verschillende medicijnen tegen maagzuur in de handel.

Een middenrifbreuk komt bij oude en bij jonge mensen voor

Vooral bij oudere mensen komt een middenrifbreuk vaker voor, maar ook jongeren kunnen aan het ongemak lijden. De kwaal kan zelfs aangeboren zijn, waarbij de doorgang in de spier niet ver genoeg gedicht is. Bij een middenrifbreuk komt een gedeelte van de maag door het te grote gat in het middenrif naar boven en in de borstholte terecht. Vaak is daarbij ook de afsluiting naar de slokdarm niet helemaal correct.

Maag en slokdarm

De afsluiting tussen maag en slokdarm werkt dan niet zo goed meer en er komt vaker wat maagzuur in de slokdarm terecht. Dat geeft een branderig gevoel en kan de slokdarm en ook de keel op den duur zelfs beschadigen. Ook kan de patiënt zelfs braken, omdat het eten niet gemakkelijk meer doorzakt naar de rest van de maag.

Een onderzoek naar slokdarm en maag

Een middenrif kan pas geconstateerd worden door een maagonderzoek. Zo, van buitenaf, is het niet mogelijk om een diagnose te stellen. Een maagonderzoek is nooit prettig, maar wie er tegenop ziet kan om een roesje vragen, waardoor men net lang genoeg buiten westen is om er niets van te merken. Daarna is wel even een uurtje bijkomen noodzakelijk voordat men het ziekenhuis uit mag. Meestal mag men op de dagverpleging wat uitrusten tot men zich weer goed voelt.

Misselijkheid kan een gevolg zijn van een middenrifbreuk

Een ander ongemak van een middenrifbreuk is misselijkheid. Misselijkheid komt bij een middenrifbreuk vaak voor. Die misselijkheid kan per dag verschillen en is daarbij ook afhankelijk van stress, werk waarbij men moet bukken of tillen, zwaar eten, enzovoort. Misselijkheid kan het leven van alledag echter flink verzieken. Ook met eten moet een patiënt met een middenrifbreuk oppassen.

Niet te zwaar eten

De maaltijden mogen niet te zwaar en niet te vet zijn en bovendien niet te laat in de avond, zodat men in elk geval goed kan slapen. Sommige mensen kunnen na 20 uur niets meer eten, omdat ze anders 's nachts rechtop in bed zitten van de maagpijn.

Medicijnen tegen het maagzuur

Vaak krijgt een patiënt met een middenrifbreuk medicijnen om het maagzuur te reguleren, zoals onder anderen, pariet of nexium. Het probleem zelf wordt daar echter niet mee opgelost. Er is dan wel iets beter mee te leven. Veel patiënten zeggen bovendien dat ze in het voor- en najaar meer last van de misselijkheid hebben, dan in de andere twee jaargetijden.

Als er teveel maagzuur in de slokdarm komt kan dat de slaap en de nachtrust beïnvloeden

Een goed bed is natuurlijk altijd aan te raden. Het is echter verstandig om een bed te nemen dat in verschillende standen gezet kan worden. U kunt dan het hoofdeinde van het bed iets hoger zetten, zodat het maagzuur ’s nachts niet al te gemakkelijk in de slokdarm kan stromen. Neem 's avonds ook geen etenswaren die wat zwaar of vet zijn en de maag aanzetten tot de aanmaak van meer maagzuur.

De slokdarm kan aangetast worden

Door opstotend maagzuur kan de slokdarm aangetast worden. Maagzuur is immers erg agressief. Dat is ook nodig, omdat het 't eten moet voorbereiden en klaar maken voor de verwerking in de darmen en de opname in het bloed en het lichaam. In de slokdarm hoort het echter niet thuis en de wand van de slokdarm heeft geen verweer tegen het agressieve maagzuur. Op den duur levert dat dan duidelijk problemen op. Het begint met een vervelend gevoel tijdens het eten, maar later kan men ook echt pijn voelen.

Sterk gekruid eten

Vooral als er gekruid eten door de slokdarm moet, kunt u daar dan veel last van hebben. Door het vaak oprispende maagzuur hebt u dan een "geïrriteerde slokdarm" die de sterke kruiden niet meer verdraagt. Is dat het geval dan moet er een tijd lang mager en vooral niet te gekruid gegeten worden. Het is dan ook verstandig om met klachten over brandend maagzuur niet te lang rond te lopen. Ga op tijd naar de huisarts.

Alleen een operatie bij heel erge klachten

Bij erge klachten kan er geopereerd worden, maar in de meeste gevallen krijgt men alleen medicijnen tegen het maagzuur. Een operatie kan het probleem wel verhelpen, maar vaak komt het dan later toch weer terug. Bovendien brengt een operatie altijd het risico van een ontsteking of andere extra problemen met zich mee.

Een kijkoperatie is een van de mogelijkheden

Het probleem kan vaak via een kijkoperatie verholpen worden, maar ook dan is het mogelijk dat er alsnog opengesneden moet worden, omdat er binnen verklevingen of andere problemen zijn. Over het algemeen opereert men een middenrifbreuk liever niet, of er moeten grote gezondheidsproblemen zijn.

Medicijnen tegen overdadig maagzuur

De meeste mensen kunnen zich goed redden met de medicijnen tegen het maagzuur. Het is mogelijk dat u het een of andere voorgeschreven medicijn niet goed verdraagt, maar vraag uw arts dan gerust om een ander medicijn. Er zijn diverse medicijnen als maagzuur remmers in de handel. Daar is er vast eentje bij die voor u geschikt is en waar u helemaal geen last van hebt.

Zelf maatregelen nemen tegen vervelend maagzuur

Hebt u dus een middenrifbreuk, probeer er dan rekening mee te houden. Dat betekent in de praktijk geen bukkend werk doen, zeker niet direct na de maaltijd. Niet te veel en te zwaar tillen, eventueel maagzuurremmers nemen, het hoofdeinde van het bed wat hoger zetten en zo veel mogelijk stress vermijden. Vooral dat laatste is niet altijd mogelijk, maar het is het proberen waard. Mocht het echt niet goed gaan, ga dan naar de dokter en leg uw klacht aan hem voor.

Gaviscon

In de apotheek en bij veel drogisterijen is het medicijn "Gaviscon" te verkrijgen. Het is te koop in tabletvorm, maar ook in vloeibare vorm en in twee smaken: anijs en pepermunt. Het is een oud medicijn dat al jarenlang gebruikt wordt. Het is zonder recept te verkrijgen en werkt bijna direct. Meestal zit er een maatbekertje bij om de benodigde hoeveelheid af te meten. Dit medicijn kan iedereen gebruiken, dus ook mensen die na een restaurantbezoek last hebben van de maaltijd.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een breuk in het middenrifEen breuk in het middenrifPijn in de buikholte en in de slokdarm, veel op boeren, brandend maagzuur en misselijkheid. Dit zijn de klachten die kun…
Middenrifbreuk (hiatus hernia)Middenrifbreuk (hiatus hernia)Een middenrifbreuk komt relatief vaak voor bij mensen van boven het vijftigste levensjaar. De symptomen zijn erg uiteenl…
Middenrifbreuk kan pijn borstbeen en slokdarmkanker geven!Middenrifbreuk kan pijn borstbeen en slokdarmkanker geven!Ben je ouder dan vijftig jaar en heb je geregeld een branderig gevoel op het borstbeen, dan kan het om een middenrifbreu…
Brandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur is zeer vervelend en het kan ook pijnlijk zijn. Het is ook niet onschuldig omdat op den duur de slokda…

Tips bij trage stofwisseling door schildklierproblemenTips bij trage stofwisseling door schildklierproblemenHeeft u schildklierproblemen dan dient u medicijnen met daarin levothyroxine zoals Thyrax te slikken om het tekort aan n…
Tieners en vermoeidheidTieners en vermoeidheidChronische vermoeidheid is bij tieners een veel voorkomende kwaal. Het treft vaker meisjes dan jongens. Volgens het St.…
Reacties

Marga, 29-10-2018
Hallo ik ben ik ben in 2016 2x geopereerd aan een middenrifbreuk. Nu heb ik weer last dat mijn voedsel blijft hangen ik moet er steeds van overgeven. Kan het zijn dat het weer voor de 3de keer is gescheurd? volgens mijn chirurg kan ik niet meer geopereerd worden. Ik heb er erg last van. Wat kan ik er verder aan doe is mijn vraag? Reactie infoteur, 30-10-2018
Ik hoor dat vaker. Zelf heb ik ook een middenrifbreuk, maar tegen mij werd gezegd dat een operatie vaak niet helpt. Als u al 2 x aan de middenrifbreuk geopereerd bent, is er vermoedelijk weinig meer aan te doen. Het is wel verstandig om wat vaker te eten en dan met kleine hoeveelheden, zodat u wel uw voedingsstoffen binnen krijgt, maar de maag niet overbelast wordt. Overigens kunt u ook proberen om het maagzuur terug te dringen en de maag tot rust te krijgen met medicijnen van de arts en/of met het oude middel daartegen: gaviscon. Dat is gewoon bij de drogist te koop. Kijk ook uit met vette voedingsmiddelen. Ik wens u veel sterkte.

Bartelsman, 26-05-2017
Ik heb naast een kleine middenrifbreuk ook, dat mijn middenrif vast zit. Wat kan ik zelf doen om goed te kunnen ademen en slapen? Reactie infoteur, 26-05-2017
Ik denk dat daar toch de raad van een dokter of fysiotherapeut voor nodig is. Wat ik wel weet is dat het vaak helpt om niet al te plat te slapen. Zorg voor een goed kussen. Op die manier heeft het maagzuur minder kans om 's nachts naar boven te komen.

Kees, 02-12-2015
Hallo,
Ik heb een middenrifbreuk en gebruik al jaren pantaprazol 40 mg 1x per dag. Alleen, ik merk dat het niet meer zo goed helpt en ga ik dan soms 2 per dag innemen. Ik heb niet alleen maagzuur maar ook pijn net als mijn maag helemaal klem zit, uitstralende pijn tot mijn borst en keel. Ik ben sinds een jaar begonnen met hardlopen om een beetje af te vallen. Dat is wel aardig gelukt en ben 10 kg afgevallen en zie er fit uit. Alleen merk ik dat mijn klachten erger zijn geworden i.p.v. minder. Ik denk dat het door hardlopen komt. Kan iemand mij vertellen of hardlopen de klachten van middenrifbreuk erger kan maken? Bedankt vast voor jullie reacties! Reactie infoteur, 03-12-2015
Beste Kees,
Vraag de dokter eens om een ander middel tegen het maagzuur. Ik heb zelf een middenrifbreuk en gebruik al jaren pariet daartegen tot volle tevredenheid. Ik neem het middel altijd 's morgens voordat ik ga eten en het werkt goed. Voorheen had ik een ander middel (weet de naam even niet meer), maar werd daar misselijk van.
Met vriendelijke groet,
Anneke

Sven, 02-12-2015
Hallo,
Bij mij werd een hiatus hernia vastgesteld. Dit kwam door het tillen van een te zwaar gewicht. Ik stel vast dat ik, sinds die breuk, nu constant stress ondervind. Er zijn maar weinig dingen waar ik door ontspan. Is dat normaal? Reactie infoteur, 03-12-2015
U schrijft er niet bij of u daarvoor al medicijnen tegen maagzuur voor gebruikt. Mocht dat zo zijn, dan kan die depressiviteit door het medicijn komen en zou het goed zijn om even aan de huisarts om een ander medicijn daarvoor te vragen. Sommige medicijnen tegen maagzuur blijken depressiviteit op te roepen.
Met vriendelijke groet,
Anneke

Clarisa, 19-11-2015
Hallo ik heb een scheur in het midden rif en ben 12 jaar en wil graag sporten zoals hoogspringen en horden lopen 100 meter sprint zou dat kunnen met een scheur in het middenrif? Reactie infoteur, 19-11-2015
Normaal sporten zal geen probleem zijn, maar als je topsport zou willen gaan doen is het misschien wel verstandig, om daar toch even een arts naar te vragen. Topsport vraagt ook een top inspanning en het is bekend dat een scheurtje in het middenrif daar ook wel eens wat verder in kan scheuren, waardoor je meer last zou kunnen krijgen van de maag, die dan in de knel kan komen te zitten. Vraag er je huisarts maar eerst eens naar.
Veel succes!

Gerry, 17-10-2015
Beste Anneke.
Ik lees u bericht nu pas na 2 jaar:-( maar ik ben nog steeds aan het sukkelen met mijn keelpijn. Ik slikte eerst 40 Mg Nexium maar nu er nog 1 erbij ook 40 Mg Nexium. Maar ik blijf problemen houden. Ik ben zo bang dat mijn zangcarrière te einde word. Dat merk ik nu al. Weet u misschien wat ik nog kan doen? Ik hoop tot een antwoord.

Groetjes
Gerry Reactie infoteur, 18-10-2015
U zou eens kunnen proberen om 's avonds na zes of zeven uur niet of slechts weinig te eten en te kijken of dat helpt. Op die manier is het eten tegen de tijd dat u gaat slapen verwerkt en is de kans kleiner dat er 's nachts maagzuur tot in de keel komt en die dan irriteert. mocht u dat niet kunnen volhouden, probeer an in elk geval de wat vettere etenswaren te vermijden, zoals een toastje met kaas, een boterkoekje, of dergelijke dingen, maar dan te kiezen voor magere dingen, zoals een Marietje als koekje, een toastje met mager vlees, e.d. Drink alleen thee en liever geen koffie, alcohol, jus d'orange of appelsap. Ik weet dat dit allemaal lastig is, maar het zal de keel sparen. probeer het eens uit. Mijn schoonzus heeft hetzelfde probleem en kan zich hiermee goed helpen.

Lewis, 21-04-2015
Hallo, ik heb al geruime tijd maagklachten die vooral opspelen tijdens beweging, dus lopen, bukken, schoenen strikken. teruglopend zuur heb ik niet, wel af en toe een "heartburn". op de slikfoto's en de echo is niets gevonden. zou dit toch een breuk kunnen zijn?
mvrgr. Reactie infoteur, 21-04-2015
Het kan een middenrif breuk zijn, maar dat kan men alleen beoordelen via een maagonderzoek. Een middenrif breuk is geen zeldzaamheid. Veel mensen hebben er last van.
Overigens is het ook mogelijk dat u slechts een geïrriteerde maag hebt. in dat geval hoeft u alleen een tijd lang wat op te passen met wat u eet. Vooral mager eten. Laat het in elk geval in het ziekenhuis toch maar even nakijken.
Beterschap!

Gerry, 02-02-2013
Hallo ik heb een vraag, ik heb een middenrif breuk en de laatste tijd heb ik niet meer gezongen, maar de laatste week ben ik weer aan het zingen maar ik merk dat mijn maag slijmvliezen weer pijn gaan doen. Is maagpijn! Is dat juist dat je door zingen pijn kan krijgen als je een middenrif breuk heb? Wat kan ik eraan doen? Want s'morgens heb ik ook keelpijn en op advies van de kno
Arts die zei lauw water drinken als je wakker word. Hopelijk kunnen jullie mijn advies geven.

Gr. G berghoef Reactie infoteur, 04-02-2013
Beste G. Berghoef,

Het is inderdaad mogelijk dat u door het zingen meer maagpijn krijgt. U zet bij het zingen uw borstkas uit, waardoor de druk op het middenrif groter wordt en de breuk meer opspeelt. De maag komt in de knel, want die wordt vaak gedeeltelijk door de breuk van het middenrif omhoog geperst. Keelpijn kan inderdaad ook door een middenrifbreuk veroorzaakt worden. U kunt er zelfs een schor stemgeluid door krijgen. Het drinken van wat lauw water op de nuchtere maag kan de maag (en ook de keel) wat tot rust brengen, maar lost het probleem zelf niet op. De keelpijn en een schorre stem worden meestal veroorzaakt door wat maagzuur, dat (vaak 's nachts als men ligt) terug naar de slokdarm vloeit. Maagzuur is nogal agressief en daar kunnen slokdarm en keel veel last van hebben. Maagzuurremmers willen wel eens helpen.
Met vriendelijke groet,

Anneke

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.