Voedselvergiftiging genezen, behandelen, voorkomen

Voedselvergiftiging genezen, behandelen, voorkomen Voedselvergiftiging komt voor als ons eten toxines, chemicaliën, bacteriën, virussen of parasieten bevat. De kenmerken van voedselvergiftiging zijn: diarree, buikkrampen, overgeven en misselijkheid. Ook andere organen - zoals nieren, lever en hersenen - kunnen aangetast worden. Diarree en overgeven kan bovendien tot dehydratie leiden. Hieronder volgen enkele tips om voedselvergiftiging te voorkomen, te behandelen en te genezen.

Voedselvergiftiging genezen en behandelen

Lauw water

Er gaat niets boven het drinken van veel water als je aan voedselvergiftiging leidt. Vooral na het overgeven is het aangeraden om een beetje lauw water te drinken. Dit verzacht immers de maag en vermindert buikkrampen.

Gember

Maak een pasta van verse gember en karnemelk. Neem dit twee tot drie keer per dag. Ook efficiënt is een mengeling van citroensap en gemberextract. Hiervan kan je drie maal daags drie soeplepels drinken.

Komijn en fenegriek

Los een beetje komijn en Fenegriek (in poedervorm) op in een glas water. Het drinken van deze oplossing verlicht misselijkheid, braken en buikpijn.

Kruideninfusie

Maak een kruideninfusie op basis van munt, framboos, kamille en zwarte bes. Drink hiervan verschillende kopjes per dag.

Arts

Raadpleeg onmiddellijk de huisarts wanneer één of meerdere van de volgende symptomen optreden:
  • Koorts
  • Bloed in de stoelgang
  • Dehydratie (gekenmerkt door lichthoofdigheid, zwakte, lage urineproductie)
  • Diarree die langer dan 72 uur lang aanhoudt

Voedselvergiftiging voorkomen

Handen wassen

Was altijd je handen alvorens eten te bereiden, op te dienen en te eten.

Citroensap

Drink elke avond voor het slapengaan een glas vers geperst citroensap (eventueel aangelengd met een beetje water). Dit zorgt voor een gemakkelijke vertering en doet de stoelgang vlotter verlopen.

Gefrituurde voeding

Eet nooit gefrituurde voeding buitenshuis. Je kan immers nooit zeker zijn of de olie al dan niet vers en van goede kwaliteit is.

Vers, gekookt voedsel

Eet enkel vers en gekookt voedsel. Dit is de beste garantie om microben en parasieten te vermijden.

Koelkast en keukengerij

Houd je koelkast ten allen tijde zo proper en hygiënisch mogelijk. Hetzelfde geldt voor keukengerij zoals bestek, borden, snijplanken, doekjes, vleesmessen, etc. Gebruik hiervoor een afwasproduct op basis van citroen.

Houdbaarheidsdatum

Controleer de houdbaarheidsdatum van alle etenswaar alvorens het te kopen en te consumeren.

Melk, cake en brood

Bewaar melk, cake, taart en brood nooit langer dan één dag.

Olie

Veel mensen hergebruiken de overgebleven olie nadat ze iets hebben opgewarmd in de pan of wok. De olie heeft ondertussen echter een chemische reactie ondergaan die de gezondheid danig in gevaar kan brengen.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedselvergiftiging: beter voorkomen dan genezenMensen die voedselvergiftiging hebben gehad, weten hoe lastig het kan zijn. Misselijk zijn en last van je maag hebben is…
Voedselvergiftiging: oorzaak en behandelingVoedselvergiftiging: oorzaak en behandelingAls je een voedselvergiftiging hebt opgelopen ben je ziek als gevolg van het eten van voedsel dat besmet is met (levende…
Voedselvergiftiging: oorzaken, symptomen & behandelingVoedselvergiftiging: oorzaken, symptomen & behandelingEen heerlijk zomerzonnetje, warme temperaturen en een relaxte atmosfeer: het is de perfecte achtergrond voor een barbecu…
Bacteriële voedselvergiftigingBacteriële voedselvergiftigingBij voedselvergiftiging treden symptomen als braken (overgeven) en diarree op. In veel gevallen gaan deze verschijnselen…

Tijdens pollenseizoen met allergie buiten sportenTijdens pollenseizoen met allergie buiten sportenHet hebben van een allergie kan tijdens het pollenseizoen zeer vervelend zijn, waarbij u proest, niest, rode ogen heeft…
Maag-darmzweer: klachten en behandelingMaag-darmzweer: klachten en behandelingEen maag-darmzweer is een kleine ontsteking van de binnenzijde van de maag of aan het begin van de twaalfvingerige darm.…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.