Aandoening: Ischemie

Aandoening: Ischemie Het lichaam heeft zuurstof nodig om te kunnen leven. Als de weefsels in het lichaam niet voldoende zuurstof krijgen kan dit consequenties hebben voor het lichaam. Lees in dit artikel alles over ischemie.

Inhoud


Ischemie

Bij ischemie worden de bloedvaten die door de weefsels stromen belemmerd waardoor er ischemie onstaat. De weefsels krijgen hierdoor onvoldoende zuurstof. Als iemand die aan deze aandoening lijdt een ischemie-aanval krijgt, kan dit lijken op een beroerte. Bij ischema duurt de aanval kort en bij een beroerte duurt de aanval lang. Bij een aanval van ischema voelt men zich zwakjes gevoelloos, en is meestal te voelen aan één kant van het lichaam. Dit duurt van een paar minuten tot enkele uren. Bij een beroerte is het anders. Hierbij kan het meer dan 24 uur duren.

Oorzaak

In de meeste gevallen komt de ischemie-aanval door een vernauwing of verstopping van een slagader die naar de hersenen toe gaat. Er zal dan een aanval plaatsvinden doordat er een propje (oftewel plaque/embolus) afbreekt van de wand van de slagader en in het bloed terecht komt. Dit propje blijft in de slagader hangen waardoor er dus een aanval plaatsvindt. Na de aanval hersteld het weefsel zich weer heel snel.

Komt het vaak voor?

Helaas weet men niet hoe vaak dit voor komt. Het is ook niet mogelijk om een schatting te maken van het aantal per jaar. Het is in ieder geval wel zo dat mensen boven de 60 jaar een risicogroep zijn. Hoe meer aanvallen van ischemie je krijgt, hoe groter de kans ook wordt op een beroerte. Mensen die voor de eerste keer een aanval van ischemie hebben gehad, zullen hoogstwaarschijnlijk binnen 5 jaar een beroerte krijgen.

Hoe te voorkomen?

  • Niet roken
  • Eet weinig tot geen vet eten
  • Blijf goed bewegen/sporten
  • Bloeddruk regelmatig blijven meten

Behandeling

De behandeling voor ischemie is heel eenvoudig. Dagelijks het hele jaar door 2 aspirine's innemen. Dit helpt het tegengaan van ischemie-aanvallen. Hoe dit volgens de dokter geen oplossing is dan kan men geopereerd worden. Soms weten doktoren precies wat het punt is waar de slagader is vernauwd waardoor ze er makkelijk bij kunnen. Op deze manier wordt de bloeddoorstroming verbeterd.
© 2012 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen: Ischemie - oorzaken en gevolgenAls er te weinig bloed door een orgaan stroomt, is er sprake van ischemie. Ischemie wordt meestal veroorzaakt door besch…
TIA (transient ischemic attack) symptomenTIA (transient ischemic attack) symptomenEen TIA of voorbijgaande cerebrale ischemie ontstaat als de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen tijdelijk wordt o…
Fibrinogeen en vaatlijdenFibrinogeen en vaatlijdenDe bloedcirculatie wordt bepaald door de hartfunctie, het gedrag van de bloedvaten en het volume en de samenstelling van…

Erfelijke aandoening: Ectodermale Dysplasie (E.D.)Erfelijke aandoening: Ectodermale Dysplasie (E.D.)Ectodermale Dysplasie is een zeldzame erfelijke aandoening waarbij het gaat om een afwijking van de groei en ontwikkelin…
Zonneslag, zonnebrand, diarree: tips tegen zomerkwaaltjesZonneslag, zonnebrand, diarree: tips tegen zomerkwaaltjesDe zomer staat niet alleen voor zon, zee en luieren op het strand. Of je nu op vakantie gaat of thuisblijft, de warmte k…
Bronnen en referenties
  • Gezondheidsboek ISBN 9021000067
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 06-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.