Keratoconus: wat te doen met een conusoog?

Keratoconus: wat te doen met een conusoog? Met een 'conusoog' ziet de wereld er compleet anders en vervormd uit. Het hoornvlies is namelijk verzwakt en gaat nog meer krom staan dan normaal het geval is. Door de conusvorm valt het licht niet meer op de juiste manier in het oog, waardoor diffuse beelden worden verkregen. De werkelijkheid lijkt niet meer zoals het is. Wat kan aan keratoconus worden gedaan om toch normaal te kunnen functioneren?

Conusoog, keratoconus


Vervormde hoornvlies

De aandoening waarbij het opperhoornvlies van het oog dun wordt, waardoor het gaat samen- en kromtrekken tot een conusvorm heet keratoconus. Omdat het bij één op de vijftienhonderd personen voorkomt, heeft een aardig deel van de bevolking met deze aandoening te maken. Daarbij wordt het meestal van generatie op generatie overgedragen. Toch is er geen duidelijke verklaring, waarom sommige mensen deze aandoening krijgen. Veelal begint het al in de kinderjaren en komt het helemaal tot ontwikkeling voor het dertigste jaar. Geleidelijk aan merkt de persoon dat het gezichtsveld wordt vervormd. Deze veranderingen kunnen ieder moment stoppen, maar ook enkele jaren aanhouden. De aandoening treft vaak beide ogen, echter de zwaarte van de symptomen kan per oog verschillen. Wat kan er aan keratoconus worden gedaan?

Voorkomende symptomen

Door de vervorming van het ooghoornvlies wordt aankomend licht op een onjuiste manier naar de lens van het oog verzonden, waardoor lichtpunten verkeerd op het netvlies worden geprojecteerd. Daarbij neemt de visuele scherpte van het oog snel af, waarnaast door de diffuse werking van de conus lichtovergevoeligheid ontstaat. Men kan daarbij dingen gaan zien die er werkelijk niet zijn, omdat het een onregelmatig onscherp beeld vormt. Het werkt daarbij precies omgekeerd als het oog van een mug. Het oog van de mug is opgebouwd uit allerlei vele kleine vlakjes, waarmee met een klein oog een groot deel van de omgeving haarfijn in de gaten gehouden kan worden. Omdat het mensen oog vergroeid wordt een enkel detail in de oogbol over een groot gebied van het netvlies verspreid. Overal ziet men dan stipjes terwijl er maar een enkele bron is. Dit schept uiteraard veel verwarring voor de persoon met deze aandoening en kan leiden tot disfunctioneren.

Diagnose Keratoconus

Om vast te stellen of u aan keratoconus lijdt kan de arts de ogen testen. Ook worden u vragen gesteld aangaande de optredende symptomen. Deze kunnen in een beginnend stadium de volgende onder andere zijn:
  • dubbelzien (diplopie) of een verstoring zien met een enkel oog;
  • het ene oog laat een duidelijk ander beeld zien dan het andere oog;
  • alles ziet er vervormd uit en klopt niet meer met de werkelijkheid;
  • het halo effect indien naar heldere objecten wordt gekeken.

Daarnaast kan de behandelend arts de curve van het hoornvlies opmeten, om vast te stellen of er duidelijke afwijkingen zijn. Dit kan ook worden gedaan door een drie dimensionale kaart te maken van het hoornvlies. Let wel soms kan de conusoog worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals het syndroom van Alport.

Hoe conusoog behandelen?

Is er sprake van een ‘conusoog’ dan kunnen een aantal technieken worden toegepast om verslechtering tegen te gaan. Denk daarbij aan de volgende:

Speciaal gevormde contactlenzen

Deze contactlenzen zijn vorm vast zodat daarmee als het ware contact steun aan het hoornvlies wordt geboden. Door de aanvullende ondersteuning wordt de huidige vorm zoveel als mogelijk in stand gehouden. Laat u informeren door uw behandelend arts welk type contactlens in uw omstandigheid het meest geschikt is.

Verstevigen hoornvlies

Een tweede manier om de voortgang van de aandoening af te remmen tot zelfs te laten stoppen, is door het verstevigen van de binnenste structuur van het hoornvlies zelf. Sterker materiaal zorgt ervoor dat het materiaal minder gaat kromtrekken. Dit wordt bereikt door de crosslinking methodiek toe te passen, waarbij vitamine B in combinatie met UV-licht het hoornvlies verstevigt.

Hoornvliestransplantatie

Indien de aandoening te ver is gevorderd waarbij teveel littekens op het hoornvlies aanwezig zijn en contactlenzen ook geen aanvullende waarde meer bieden, dan kan nog worden overwogen om een hoornvliestransplantatie te doen. Daartoe wordt slechts het aangetaste deel van het hoornvlies getransplanteerd om versneld herstel te bevorderen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keratoconus: Bolling van het hoornvlies in het oogKeratoconus: Bolling van het hoornvlies in het oogKeratoconus is een oogziekte waardoor bij de patiënt de structuur van het hoornvlies is aangetast. Het hoornvlies is het…
Oogaandoeningen - keratoconusOogaandoeningen - keratoconusOns gezichtsvermogen wordt geregeld door het hoornvlies, dit is het heldere centrale gedeelte in het vooroppervlak van h…
UV crosslinking: UVA-licht op het hoornvlies bij keratoconusUV crosslinking: UVA-licht op het hoornvlies bij keratoconusEen behandelingsmogelijkheid voor de oogaandoening keratoconus is UV-crosslinking, ook gekend als corneale crosslinking…
Dubbelzien, oorzaak en behandelingDubbelzien, oorzaak en behandelingDubbelzien, dubbel zien of diplopie is het waarnemen van twee beelden naast, boven of diagonaal van elkaar terwijl er in…

Spontane bloedneusSpontane bloedneusEen bloedneus maakt iedereen wel eens mee. Vooral kinderen hebben hier eerder last van. Een bloedneus zonder aanwijsbare…
Overdreven borstvorming bij mannenOverdreven borstvorming bij mannenGynaecomastie is de medische term voor de ontwikkeling van abnormaal borstweefsel bij mannen. Tal van factoren kunnen aa…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Keratoconus
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/cornea_conjunctiva_bindvlies_afwijkingen_aandoeningen/cross_linking/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.