Spontane bloedneus

Spontane bloedneus Een bloedneus maakt iedereen wel eens mee. Vooral kinderen hebben hier eerder last van. Een bloedneus zonder aanwijsbare reden, wordt een spontane bloedneus genoemd. In de meeste gevallen is een spontane bloedneus onschuldig.

Wat is een bloedneus?

Een bloedneus is het ontsnappen van bloed uit de neus. Dit kan uit één neusgat zijn, maar ook uit beiden neusgaten. Er kan hierbij behoorlijk wat bloed vrijkomen, maar het kan ook om slechts een enkele druppel gaan. In de meeste gevallen stopt het bloeden vanzelf weer. Tijdens een bloedneus is er vaak een metaalachtige smaak in de mond waar te nemen. Dit komt doordat het bloed ook de keelholte in kan stromen.

De meeste bloedneuzen betreffen een bloeding vóór in de neus. Op het neustussenschot bevinden zich bloedvaatjes die zeer gevoelig zijn en makkelijk beschadigd raken. Door neuspeuteren of te hard snuiten, springen deze bloedvaatjes vrij makkelijk open, het gevolg is een neusbloeding. Een bloeding achter in de neus komt minder vaak voor. In dit geval loopt het bloed voornamelijk de keel in, en komt er amper bloed uit de neus.

Neusbloeding stoppen

Een bloedneus die niet spontaan is, ontstaat meestal als gevolg van een klap op de neus. Deze moet dan ook worden nagekeken door een arts. Een spontane neusbloeding heeft vaak geen duidelijke oorzaak. Om een spontane neusbloeding te stoppen, is het raadzaam om de neus eerst goed te snuiten. Vervolgens knijpt men de neus dicht, door met duim en wijsvinger de neus dicht te knijpen onder het harde gedeelte van de neus, daar waar deze overgaat in het zachte gedeelte. Een zittende houding waarbij het hoofd licht gebogen is naar voren, is aan te raden. Na een bloedneus moet de neus niet opnieuw gesnoten worden, omdat anders de korst weer te snel loslaat. Ook kan het neuspeuteren beter achterwege gelaten worden.

Oorzaken van een spontane bloedneus

In de meeste gevallen kan een arts geen duidelijk oorzaak vinden voor een spontane bloedneus. Een enkele keer een spontane bloedneus is vaak onschuldig. Wanneer een bloedneus vaker voorkomt, heeft dit meestal toch wel een oorzaak. In de meeste gevallen komt een bloedneus voor door neuspeuteren of door te hard snuiten. Het slijmvlies en de bloedvaatjes in de neus worden hierdoor makkelijk beschadigd, vooral wanneer de lucht erg droog is.

Hoge bloeddruk

Een andere oorzaak van een spontane bloedneus is een te hoge bloeddruk. Van een hoge bloeddruk wordt gesproken wanneer de bovendruk hoger dan 140 is, en de onderdruk hoger dan 90. De meeste mensen merken niks van een te hoge bloeddruk. Echter, hoofdpijn, duizeligheid en ook een bloedneus kan één van de aanwijsbare symptomen zijn. Overigens kan ook bloedarmoede een oorzaak zijn voor een bloedneus.

Medicijnen en een bloedneus

Sommige medicijnen kunnen een spontane bloedneus veroorzaken. Medicijnen die in de neus geneveld worden, bijvoorbeeld tegen hooikoorts, kunnen het slijmvlies dusdanig aantasten, dat er een bloedneus optreedt. Ook bloedverdunnende medicijnen veroorzaken soms een bloedneus. Wanneer een bloedneus regelmatig terugkomt en men medicijnen gebruikt, is het raadzaam om langs de (huis)arts te gaan.

Bloedziekte

Verschillende ziekten kunnen ook een bloedneus veroorzaken, zoals bijvoorbeeld de bloedziekte van Von Willebrand. Wie regelmatig een spontane bloedneus heeft zonder dat er een bekende oorzaak voor te vinden is (neuspeuteren, hard snuiten), doet er goed aan om eens een arts te bezoeken.

Zwanger en een bloedneus

Zwangere vrouwen hebben vaker last van een bloedneus. Dit komt doordat de bloedvaten bij zwangere vrouwen dunner zijn onder invloed van hormonen. Hierdoor raken de bloedvaten sneller beschadigd en ontstaat er een spontane bloedneus. Vrij snel na de bevalling zullen de spontane bloedneuzen verdwijnen. Wanneer ze wel aan blijven houden, is er sprake van een andere oorzaak voor de bloedneuzen.

Bloedneus en kanker

Hoewel de angst voor kanker te begrijpen is, is in de meeste gevallen een bloedneus geen oorzaak van kanker. Toch kan een bloedneus wel voorkomen bij vormen van kanker, zoals bij keelkanker. Ook leukemie, bloedkanker, veroorzaakt vaak een bloedneus.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bloedneus, hoe te handelenIedereen in zijn leven krijgt wel eens te maken met een bloedneus. Of het nou van je zelf is of van een ander, kan het h…
Bloedneus stoppen & oorzaken van neusbloedingenBloedneus stoppen & oorzaken van neusbloedingenNeusbloedingen (ook bloedneus genoemd) zijn een zeer vaak voorkomende aandoening, vooral bij peuters, kinderen en tiener…
Een bloedneus stelpenEr is geen reden tot paniek wanneer men last heeft van een bloedneus want is vrij onschuldig en stopt na een aantal minu…
Wat te doen bij een bloedneusIedereen heeft wel een bloedneus, maar weinigen raadplegen hier een dokter voor. Als het om een moeilijk te stelpen bloe…

Tips om hoge bloeddruk te verlagen!Tips om hoge bloeddruk te verlagen!Om te voorkomen dat u één van de drie belangrijkste doodsoorzaken 'hartinfarct', 'herseninfarct' en 'longembolie' krijgt…
Keratoconus: wat te doen met een conusoog?Keratoconus: wat te doen met een conusoog?Met een 'conusoog' ziet de wereld er compleet anders en vervormd uit. Het hoornvlies is namelijk verzwakt en gaat nog me…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.