Voetreflextherapie voor iedereen

Voetreflextherapie voor iedereen Voetreflextherapie is inmiddels een min of meer ingeburgerde therapie, de reguliere geneeskunde verwijst ook met enige regelmaat door naar de gediplomeerde voetreflextherapeut en menig zorgverzekeraar vergoed (deels of geheel) de kosten. Feitelijk is het de ultieme bevestiging dat de reguliere- en de alternatieve geneeskunde elkaar prima aan kunnen vullen. Toch is voetreflextherapie voor menigeen nog onbekend en is er nog altijd een grote groep sceptici.

Wat is voetreflextherapie?

De basis wordt gevormd door het aanpakken van de voeten, na een uitgebreide intake uiteraard, maar werkend voor het hele lichaam. Het hele lichaam is te vervatten in de voeten en deze zijn dus bij uitstek geschikt om aan te pakken (stimuleren van de betreffende drukpunten) als je ergens last van hebt c.q. de balans ergens verstoord is. In de voeten worden alle organen, spieren en zenuwen als het ware gereflecteerd. Klachten op lichamelijk vlak, maar ook op psychisch vlak kunnen op deze wijze aangepakt worden, door het bewerken van de reflexen.

Waar werkt het zoal voor?

Feitelijk kan het hele lichaam aangepakt worden, waarbij het uitgangspunt is dat lichaam en geest in balans gebracht wordt. Als je je niet optimaal voelt, heeft ergens een verstoring plaatsgevonden is de balans deels of geheel verstoord. Waar het zich uit ligt overigens lang niet altijd de oorzaak. Een goede voetreflextherapeut zal de oorzaak blootleggen en de verstoring opheffen.

Men kan met uiteenlopende klachten naar de voetreflextherapeut, zoals:
  • Gewrichtsklachten
  • Stress
  • Migraine of andere vormen van hoofdpijn
  • RSI
  • Eczeem
  • Overgangsklachten
  • Bloeddrukproblemen
  • Luchtwegproblemen
  • Klachten van de nek/schouder/rug

Maar ook kan de therapeut het genezingsproces van spierenpijn, verstuikingen en verrekkingen versnellen.

Bijwerkingen?

Ook voetreflextherapie kan bijwerkingen hebben en afhankelijk van de behandeling, het wordt er altijd bij gezegd, kunnen er bijwerkingen optreden, zoals:
  • Slaperigheid
  • Verhoogde emotionaliteit
  • Lichaamstemperatuur kan fluctueren
  • Transpiratie kan tijdelijk toenemen

Hoe werkt het?

Met of zonder doorverwijzing van de huisarts kan je terecht bij de voetreflextherapeut. Deze zal eerst een uitgebreide intake voeren. De vragen die gesteld worden gaan vele malen verder dan enkele vragen over de klachten. De therapeut moet een goed beeld krijgen van de algehele gesteldheid van de cliënt. Normaal gesproken duurt een eerste afspraak altijd langer, omdat de intake in alle rust moet plaatsvinden en dat kost tijd.
Vervolgens wordt er door de therapeut een behandelplan opgemaakt, doorgenomen met cliënt en dan kan de behandeling in gang gezet worden. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klacht.

Ontspanning

Verder zal de therapeut tijdens de behandelingen ook massagegrepen toepassen, wat absoluut ontspannend werkt. Veel cliënten ervaren een behandeling dan ook als prettig.
Verder zijn er ook mensen die niet specifieke klachten hebben, maar gewoon de massage als erg prettig, als en weldaad ervaren. Ook hiervoor kan je natuurlijk rechtstreeks bij de therapeut aankloppen.

Scepsis!

Natuurlijk is enige vorm van scepsis gebruikelijk als het gaat om het alternatieve geneeskundecircuit, waarbij je de vraag kunt stellen waarom dit niet bij de reguliere geneeskunde is. Immers, de blunders aldaar komen ook steeds vaker bloot te liggen.
Hoe dan ook, scepsis is prima, scepsis is goed. Dit neemt niet weg dat een opmerking als “Er is geen theoretisch verklaringsmodel voor” de alom bekende opmerking is van iedere man of vrouw die sceptisch is ten aanzien van alles wat binnen het alternatieve circuit valt. Maar ja, voor veel mensen is alles wat niet wetenschappelijk vastgesteld er niet. Ieder voor zich, maar kan ook als een gemiste kans gezien worden en een punt waar je jezelf tekort doet.

Tot slot

Voor de een is “baat het niet, schaad het ook niet” het motto en voor de ander is “ik moet het nog zien” of sterker nog “het is niet wetenschappelijk vastgesteld, dus de werking bestaat niet”, maar er zijn ook mensen die heel goede ervaringen hebben en waar voetreflextherapie ze van de klachten afgeholpen heeft (of eigenlijk doet het lichaam dit zelf, de therapeut stimuleert immers alleen maar). Alles mag, dat is gelukkig de vrije keuze van mensen. Waarbij een aandachtspunt is dat een ieder elkaar in de waarde moet laten, maar het zou nog mooier zijn als men elkaar accepteert en elkaars toegevoegde waarde toelaat.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VoetreflextherapieVoetreflextherapieVoetreflex is al eeuwenoud, afkomstig uit het en het valt zelfs binnen het vergoedingensysteem van de zorgverzekeraars (…
Voetreflextherapie, als onderdeel van onze verzorgingVoetreflextherapie, als onderdeel van onze verzorgingVoetreflextherapie, voetreflexzonetherapie of voetreflexmassage, het zijn allemaal andere woorden voor een beproefde the…
Gezondheid: HandreflexologieGezondheid: HandreflexologieMet de voetreflextherapie zijn we – binnen de alternatieve geneeskunst - zo langzaam maar zeker wel bekend. Voor de hand…
Gezondheid: VoetreflextherapieGezondheid: VoetreflextherapieVanuit het westen is de voor ons ‘reguliere’ geneeskunst gekomen, maar dat laat onverlet dat we ook verder kijken. Zeker…
Druivenpitextract: bestrijd kanker en gevolgen veroudering!Druivenpitextract: bestrijd kanker en gevolgen veroudering!Een glaasje wijn smaakt ons allemaal wel en kan met mate de gezondheid goed bevorderen. Een stof daarin is flavonoïde, w…
Bronnen en referenties
  • A. Cornelisse - www.niiraja.nl
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.