Problemen van je af schrijven door schrijftherapie

Problemen van je af schrijven door schrijftherapie Schrijftherapie is een therapie die uitgaat van wat iemand over zijn verleden opschrijft. Voor het uitvoeren van de schrijftherapie geeft de therapeut huiswerkopdrachten. Schrijftherapie is bedoeld om problemen als angsten, trauma’s, fobieën, burn-out, depressie en stress naar boven te halen en daar over te schrijven om daarna om te gaan met de gevoelens die dat oproept. Door het schrijven kan meer duidelijkheid ontstaan over wat er dwars zit en wat wellicht lang weggedrukt is. Schrijven gaat vaak verder dan ergens over praten en ook wordt meer naar de juiste woorden gezocht om iets weer te geven.

Contact met therapeut

Bij schrijftherapie is direct contact met een therapeut niet noodzakelijk. Schrijfwerk kan eventueel worden uitgewisseld door e-mail nadat het in eigen tempo is ontstaan. Indien nodig kan telefonisch contact worden onderhouden. Het niet onderhouden van contact heeft echter ook nadelen. Het is mogelijk om ongemerkt de therapeut te manipuleren. De therapeut mist ook signalen die tijdens een contact worden gegeven zoals non verbale expressie. Maar schrijftherapie kan ook een onderdeel zijn van een andere therapie waarbij direct en indirect contact worden gecombineerd.

Regels voor schrijftherapie

  • Voor schrijftherapie kan een aantal regels worden gehanteerd zoals:
  • Neem de tijd om rustig te kunnen te schrijven.
  • Schrijf twee tot drie maal per week.
  • Schrijf één tot anderhalf uur per keer.
  • Schrijf in een ruimte waar rust heerst en het prettig is om te verblijven.
  • Beschrijf het probleem en benoem daarbij de pijn.
  • Schrijf onbevangen.
  • Doe na het schrijven iets leuks.

Schrijven en problemen

De therapeut begeleidt de schrijver en geeft commentaar op de vorm en inhoud van het schrijfwerk en op wat er niet staat of doorheen klinkt. Meestal zijn daarbij zes tot acht sessies voldoende. Door de schrijftherapie zullen de angst en pijn, over wat er dwars zit en wat wellicht lang weggedrukt is, verdwijnen of worden die op zijn minst hanteerbaar.

Emotionele rust door van je af schrijven

Schrijftherapie wordt vanaf de negentiger jaren van de twintigste eeuw steeds meer toegepast. De therapie versterkt het immuunsysteem en verlaagt de bloeddruk. Ook werkt het ontspannend en voelen mensen zich er zowel lichamelijk als psychisch beter bij en brengen minder bezoeken aan een huisarts. Door onderzoek van Ernst Bohlmeijer en Gerben Westerhof is ook gebleken dat het schrijven van een autobiografie, wat ook min of meer tot schrijftherapie kan worden gerekend, een prima middel tegen een depressie is. Bij dat schrijven wordt op een gestructureerde manier teruggekeken op het leven wat kan bijdragen aan het verkrijgen van emotionele rust.

Voordelen van schrijftherapie bij stress en burn-out

De precieze manier waarop creatief schrijven voordeel oplevert voor de gezondheid is niet geheel duidelijk maar er is een aantal mogelijke verklaringen voor zoals:
  • Door het schrijven wordt iemand geconfronteerd met eerdere emoties die wellicht jarenlang zoveel mogelijk onderdrukt werden. Die confrontatie zorgt er voor dat er in de toekomst minder stress optreedt als gevolg van die onderdrukking.
  • Het schrijven helpt om structuur aan te brengen in de traumatische herinneringen waardoor meer rust kan ontstaan.
  • Emotionele reacties en traumatische herinneringen worden minder heftig naarmate herhaalde blootstelling daar aan.
  • Schrijven is vaak veel doeltreffender dan praten omdat niet langdurig om dingen heen gepraat wordt. Bij schrijftherapie worden juist vaak dingen geschrapt die er eigenlijk niet zoveel toe doen. Bij schrijven bestaat veel meer de uitdaging om met minder woorden rechtstreeks naar het doel te gaan.
  • Een zeer welkom voordeel bij schrijftherapie is dat er een eindproduct ontstaat namelijk het totaalverhaal dat gedeeld kan worden met anderen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ons leven terug in evenwicht: Polyenergetische therapieOns leven terug in evenwicht: Polyenergetische therapieVoorkomen is beter dan genezen. Steeds meer landgenoten komen daarbij tot het besef dat preventie erg belangrijk is, en…
Wat is een burn-out?Wat is een burn-out?Burn-Out is een term die bedoeld wordt voor mensen die het gevoel hebben opgebrand te zijn. Waar een burn-out precies va…
Hoe herkent men een burn-out en wat kan je eraan doen?Steeds meer mensen vertonen symptomen van een burn-out. Naar schatting vertonen meer dan 900.000 Nederlanders en 400.000…
Dramatherapie, een creatieve therapieDramatherapie, een creatieve therapieVeel mensen denken dat dramatherapie iets is voor kinderen. “Kinderen kunnen nog niet goed hun emoties onder woorden bre…

Natuurlijk schoonmaken met EucalyptusolieNatuurlijk schoonmaken met EucalyptusolieWanneer je van natuurlijke producten houdt, en zelf je schoonmaak of wasmiddel maakt, is eucalyptusolie echt een aanrade…
Magische handenMagische handenOnze handen zijn zo vanzelfsprekend dat we er niet eens meer bij stilstaan hoe het is als een hand een keer niet functio…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Schrijftherapie.com
  • Idee-pmc.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 13-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.