Hooggevoeligheid en de liefde

Hooggevoelige mensen zijn zich heel erg bewust van veranderingen in de omgeving volgens psychologe Elain Aaron (de bedenker van hooggevoeligheid). Hooggevoeligheid is een onderwerp waarin veel mensen zich herkennen. Interessant is dan ook om te kijken hoe hooggevoelige mensen zijn in relaties.

Verliefdheid

Je bent verliefd, je voelt dat er voortdurend een gevecht plaatsvindt tussen je hart en je hoofd. Je bent bang om al die verliefde gevoelens toe te laten. Wat je kunt doen om deze gevoelens toe te laten is het accepteren van jezelf en wat jou mooi maakt. De vraag is alleen, hoe accepteer je dit? Waarschijnlijk zou je het niet geloven als een ander het tegen je zegt, er is altijd een deel die het tegenspreekt … en wat dan? Geloven dat je liefde mag ontvangen is de sleutel!

De meeste hooggevoelige personen worden makkelijk verliefd, dat is een feit. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de liefde sneller opvlamt bij mensen die emotioneel gespannen zijn. Vrijwel iedereen –man of vrouw, hooggevoelig of niet- die op wat voor manier dan ook gestrest is verpandt zijn hart sneller aan een ander. Een ander gegeven is dat er ook veel hooggevoelige mensen op zoek zijn naar de ware liefde. Van de ene verliefdheid rollen zij in de ander. Dit hoeft niet altijd zo te zijn maar bij het overgrote deel is dit wel van toepassing. Hooggevoeligen zoeken naar hun zielmaatje en ze zijn ervan overtuigd dat die ergens op hen wacht.

Je zou een hooggevoelig persoon best romantisch kunnen noemen, het is daarom ook wel weer een gemakkelijke prooi voor iemand die al een beetje aandacht schenkt. Je valt voor iemand en je ziet alleen de goede kanten, misschien zie je wel negatieve dingen maar die stop je weg. En dan doet het pijn als het op de klippen loopt, ook al weet je dat het beter is zo. En … laten we eerlijk zijn, het valt ook niet mee om te erkennen dat je je vergist hebt en het is doorgaans lastig om de ander helemaal los te laten. De gedachte aan weer alleen te moeten zijn maakt je er niet vrolijker op en als je iemand bent die snel wegzakt in andermans emoties en pas op met het zakken in een depressie.

Het is voor de hooggevoelige mens niet gemakkelijk om persoonlijke grenzen aan te geven en je verliest je snel in een ander. Een daarvan is dus verliefdheid, en als je jezelf kwijt bent en jezelf geen aandacht geeft dan bewijs je jezelf een slechte dienst!
Om de liefde te kunnen vinden moet je eerst van jezelf houden, zeggen ze altijd en dat is zeker waar! Bedenk ook dat je als hooggevoelig persoon meer tijd nodig hebt om je batterij op te laden, neem ook die tijd!

Hooggevoeligheid in een relatie

In een relatie waarin één van beide partners hooggevoelig is, is de kans op ruzie groter dan in een relatie met twee mensen die dit niet hebben. Een gevoelig persoon wil niet te veel spanningen en uitdagingen hebben, terwijl de partner in de relatie dit juist wel nodig heeft. De gulden middenweg moet worden gevonden en dat is niet gemakkelijk. Begrip kan je al een heel eind brengen volgens Aaron.

Tips kunnen je helpen om er beter mee om te gaan in een relatie met je partner:

Tip 1: Acceptatie

Het accepteren van het verschil tussen beide, je kunt wel jaloers worden op iemand die een druk sociaal leven heeft en een fulltime baan, maar het is nou eenmaal zo dat iemand die hooggevoelig is die drukte niet aankan. Je moet dit leren accepteren, het gaat nou eenmaal anders en dat is niet 'slecht'. Kijk naar de voordelen, bij gesprekken gaat het waarschijnlijk heel diep en het innerlijk leven is waarschijnlijk ook veel intenser! Accepteer dat je anders bent, maar ook dat je normaal bent. Besef dat er niks mis is met hooggevoeligheid. Het zelfvertrouwen kan namelijk enorm verminderen als iemand telkens zegt dat er 'iets mis met je is'. Leg de nadruk op de positieve dingen, bijzondere dingen van hooggevoelig zijn. Jezelf goed kunnen inleveren, sfeer brengen kan iemand die hooggevoelig is als de beste!

Tip 2: Genoeg is genoeg

Genoeg is genoeg. Dit geldt vooral voor feestjes, als je als niet-hooggevoelige denkt dat je nog best een uur kunt blijven. Iemand die hooggevoelig is wordt namelijk overgestimuleerd en heeft tijd nodig alles te verwerken. Genoeg is genoeg, dan is de grens bereikt!

Tip 3: Tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf nodig hebben is belangrijk als hooggevoelig persoon, je partner moet dit kunnen erkennen. Je partner kan zich daarin afgewezen voelen, maar hij/zij moet weten dat je dit gewoon echt even nodig hebt.brengen in een ruimte. Prijs de persoon voor dat soort dingen in plaats van de nadruk te leggen op negatieve dingen.

Tip 4: Los conflicten op

Hooggevoelige mensen hebben een hekel aan conflicten, dit zorgt voor overprikkeling. Ze proberen dus ruzies te vermijden, de relatie kan hierdoor verslechteren. Onopgeloste ruzies blijven natuurlijk gewoon bestaan, ook al vermijd je ze. De vinger op de zere plek leggen kunnen mensen die hooggevoelig zijn heel erg goed, alleen zijn zij wel bang voor ruzie. Ze voelen precies wanneer er iets mis is, breng dit ook ter sprake en hou in gedachte dat je een time-out aanvraagt als de spanning te groot wordt. Ga wandelen, trek je terug, en zet het gesprek daarna voort. Daarnaast kan de natuur erg helpend zijn, het relativeert namelijk. Tijdens een wandeling is het minder eng om dingen te bespreken. Daarnaast hoeft een ruzie niet te betekenen dat de relatie ten einde is, zeg dat je van de ander houdt maar dat je je gewoon aan dingen ergert.

Als laatste

Hooggevoelige mensen zijn van nature zorgzaam en hebben een sterke, gedreven wens om het persoonlijke groeiproces van anderen te steunen. Hooggevoelige mensen kunnen vaak de diepere gevoelens van anderen aanvoelen vooral de onderliggende emoties. Daardoor neigen hooggevoelige mensen tot meelevend reageren.

Tijd voor jezelf nemen, de confrontatie aangaan, grenzen aangeven en zeggen wat je voelt zijn de sleutels tot een goede relatie!

Lees verder

© 2014 - 2024 Ince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooggevoeligheid (HSP): Wat is het?Hooggevoeligheid (HSP): Wat is het?Meer dan gevoelig voor zintuiglijke informatie; veel waarnemen en intens reageren. Aanvoelen van stemmingen en emoties,…
HoogsensitiviteitHoogsensitiviteitEen HSP (Highly Sensitive Person) is iemand die gevoeliger is voor indrukken dan de meeste mensen. Deze mensen zijn vaak…
Hypersensitiviteit een gevoelige eigenschapHypersensitiviteit een gevoelige eigenschapHypersensitiviteit word ook wel afgekort naar HSP. Het is geen aandoening maar een eigenschap, echter word men er mee ge…
Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderenHooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderenHooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderen maakt vaak dat de kinderen het erg moeilijk hebben. Het woord hoogsen…

Homeopathie: agaricus (vliegenzwam)Homeopathie: agaricus (vliegenzwam)De Nederlandse naam voor de paddenstoel agaricus is vliegenzwam. Deze rode paddenstoel met witte stippen bevat stoffen d…
Adrenaline training in kou voor “verbeterde” weerstandAdrenaline training in kou voor “verbeterde” weerstandEen getraind lichaam vormt de basis voor goede gezondheid en een tevreden gevoel. Naar aanleiding van een onderzoek uitg…
Bronnen en referenties
  • Hooggevoelig.nl
  • Nieuwetijdskind.com
Ince (31 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.