Boswellia, een kruid dat werkt tegen (chron.) ontstekingen

Boswellia, een kruid dat werkt tegen (chron.) ontstekingen Bij de drogist en de apotheek zijn vele soorten ontstekingsremmers te koop. Steeds meer wordt bekend dat deze zogenaamde NSAID's niet zo gezond voor het lichaam zijn. Zo kunnen ze behoorlijk zware maag- en darmproblemen veroorzaken. Gelukkig bestaan er ook ontstekingsremmers op basis van bijvoorbeeld kruiden. Deze werken vaak wat minder sterk, maar zijn wel veel meer geschikt bij langdurig gebruik en hebben veel minder bijwerkingen. Als men het gebruik van NSAID's wilt vermijden of verminderen, denk dan eens aan kruiden die ontstekingsremmend werken. Voorbeelden hiervan zijn kurkuma, duivelsklauw en boswellia. Deze kruiden hebben minder bijwerkingen als de NSAID's die werken door middel van COX-1 en 2 remmers.

Algemeen

Boswellia Serata wordt gemaakt van het hars van de wierookboom. Er worden kerven gemaakt in de bast van de bomen en het sap wat hieruit komt wordt vervolgens opgevangen. Het gebruik van wierookhars is vooral bekend in de ayurvedische geneeskunde. Het hars werd vroeger ook al gebruikt tegen ontstekingen zoals bijvoorbeeld reumatoïde artritis en colitis in de darmen.

Wanneer kan je Boswellia gebruiken

Boswellia is goed voor de remming van ontstekingen, zoals bijvoorbeeld bij(2*):
  • artrose of artritis
  • allergische aandoeningen
  • de conditie van hart en bloedvaten
  • huidziektes zoals netelroos en psoriasis
  • de darmfunctie

Inmiddels worden er ook onderzoeken uitgevoerd naar de werking van Boswellia met betrekking tot het verdunnen van bloed en ook in verband met diabetes. Boswellia beschermt de cellen die insuline produceren in de pancreas tegen vrije radicalen schade. Ook is bekend dat boswellia werkt als een pijnstiller onder andere voor artrose en werkt goed tegen lage rugpijn.

Werking

Leucotriënen zorgen voor bepaalde ontstekingsprocessen in het lichaam. Boswellia remt de enzymen die een grote rol spelen in de aanmaak van deze leucotriënen, zoals die vooral voorkomen bij chronische ontstekingen (1*). Teveel van deze enzymen leiden tot onder andere pijnlijke gewrichten, allergieën en problemen in het cardiovasculaire systeem. Boswellia heeft hetzelfde effect als corticosteroïden alleen dan op plantaardige basis. Bij een studie op dieren naar de schade die vrije radicalen kunnen verrichten in het lichaam, verminderde boswellia de schade in de lever met 80% en aan het hart met 50%. Boswellia lijkt verder ook te kunnen dienen als bloedverdunner zodat het samenklonteren en verdikken van bloed kan worden voorkomen.

NSAID's en boswellia

NSAID's werken als COX-1 en COX-2 remmers, ze remmen daarmee de werking van prostaglandinen. Prostaglandinen zijn de stoffen die zorgen voor het voelen van pijn, maar ook voor koorts en ontstekingsprocessen. Maar diezelfde prostaglandinen zijn ook betrokken bij de opbouw van onder andere het maagslijmvlies. Dus hoe minder prostaglandinen hoe dunner het slijmvlies in de maag kan worden. Dit heeft als gevolg dat de maag eerder geïrriteerd kan worden door het maagzuur. Dat is de reden dat NSAID's kunnen zorgen voor (ernstige) maag- en darmproblemen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door COX-1 remmers. Het kruid Boswellia is veel minder belastend voor de maag en darmen.

Dosering

In een onderzoek naar colitis ulcerosa werd een dosering van drie maal daags 350 mg Boswellia gebruikt. Uit dat onderzoek dat zes weken duurde, bleek dat Boswellia beter werkte dan het medicijn wat vaak door patiënten wordt gebruikt, zijnde sulfasalazine.

Een normale dagdosering ligt tussen de 900-1200 mg Boswellia per dag. Wel is aan te bevelen boswellia gelijktijdig in te nemen met wat olie, zodat de opname van de boswellia in het lichaam verbetert. Vaak wordt al binnen een week na aanvang van de inname van Boswellia een verschil in pijn gevoeld. Het kruid heeft dus een snelle werking op allerlei verschillende ontstekingsprocessen in het lichaam. Het is echter mogelijk dat er lichte maag en darmproblemen ontstaan door het gebruik van Boswellia. Overleg wel altijd met je huisarts als men ook andere medicijnen inneemt over het gebruik van Boswellia.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wierook wordt al eeuwen gebruikt voor zijn magische krachtWierook wordt al eeuwen gebruikt voor zijn magische krachtSinds de jaren 60 is de populariteit van wierookstokjes en branders enorm toegenomen. In de huiskamer wordt het vooral g…
Wierook, geur en geneeskrachtWierook betekent geurende rook. Puur plantkundig gezien wordt de term vooral gebruikt voor het gestolde sap of hars, dat…
Boswellia: gezondheidsvoordelen, soorten en werkzame stoffenBoswellia: gezondheidsvoordelen, soorten en werkzame stoffenBoswellia is een geslacht uit de familie Burseraceae, die bekend staat om de geurige hars die sommigen bomen leveren en…
Zoethoutwortel, voor een betere gezondheid van slijmvliezenZoethoutwortel, voor een betere gezondheid van slijmvliezenZoethoutwortel is een adaptogeen kruid wat diverse gezondheidsvoordelen kan opleveren. Zo is het onder andere goed voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BioDivLibrary, Flickr (CC BY-2.0)
  • (1*) http://www.iocob.nl/fytotherapie/boswellia-wierook-voor-diverse-ontstekingen.html
  • (2*) http://www.detuinen.nl/de-tuinen-boswellia-250mg.html/
Reacties

Helga Bouwmeester, 04-12-2019
Ik gebruik nu een maand Boswellia tegen artrose in mijn handen. Het werkt volgens mij goed.Maar mijn vraag is: moet ik het blijven gebruiken of zijn de ontstekingen door de Boswellia op een bepaald moment over?
Graag uw bericht

met vr. groet,
H. Bouwmeester Reactie infoteur, 05-12-2019
Artritis zal zeker over kunnen gaan met boswellia. Maar artrose zelf verdwijnt er niet door.

Paula, 11-03-2019
Sinds 5 jaar heb ik met tussenpozen last van urticariële vasculitis. Hiertegen helpt eigenlijk alleen een kuur Prednison. Daarnaast heb ik 2 jaar geleden de 1e dubbele longembolie gehad, na 8 maanden kreeg ik de 2e. Zonder oorzaak. Zou het gebruik van Boswelia uitkomst bieden en is dit samen te gebruiken met Xarelto, als anti-stolling? Mvg. Reactie infoteur, 11-03-2019
Advies voor gebruik naast medicijnen durf ik je echt niet te geven, ik ben geen arts! Ik weet alleen wel dat vitamine K erg belangrijk is voor de bloedstolling.

Ottoy, 31-01-2019
Geachte, kan boswellia, plavix vervangen? mvg Reactie infoteur, 31-01-2019
Sorry, maar wat is plavix?

Ellen Horchner, 27-04-2016
Niet alle vormen van b12 kunnen onbeperkt ingenomen worden.cyanocobalamine is vrij onschuldig en de goedkoopste.
Toch zou ik nooit voor meer dan 200 adh gaan, maar dat is mijn gevoel erbij. Maar met andere vormen van b12 die de hersenbariere kunnen passeren moet je echt oppassen dat je niet teveel neemt, anders krijg je oorsuizen en gehoorschade en nog andere schades. Het is goed om te nemen in die vorm als de andere vormen niet aanslaan. Reactie infoteur, 27-04-2016
Dit artikel gaat over Boswellia, dus ik begrijp uw reactie niet helemaal? Moest de opmerking wellicht bij een ander artikel staan?
edit: ooh wacht even, ik zie het al, het is een reactie op onder (of boven?)staande reacties. Excuses!

Sanne, 08-08-2015
Als eerste bedankt voor uw reactie en uw tip van vitamine B12. Mijn vraag is kan ik zomaar vit b12 gebruiken? Kan het geen kwaad? Of moet ik eerst via huisarts een bloed onderzoek laten doen voor evt te kort aan vit b12? En hoe lang moet ik die pillen innemem?
Alvast bedankt. Reactie infoteur, 09-08-2015
Het kan geen kwaad vitamine B12 te slikken, teveel ervan plas je weer uit. Blijf ze innemen tot de pijn weg is, daarna kan je ermee stoppen. Het zal niet bij iedereen werken, maar ik ken meerdere mensen waarbij het echt goed hielp, al binnen enkele dagen.

Sanne, 06-08-2015
Is boswellia ook goed als je frozen shoulder hebt? Reactie infoteur, 07-08-2015
Ja, dan kan boswellia ook goed werken. Maar bij een frozen shoulder zou ik misshien eerst eens vitamine B12 zuigtabletjes proberen. Heel gek, maar deze B12 heeft effect op slijmbeursontstekingen. Zie ook het artikel erover : http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/120316-slijmbeursontsteking-door-vitamine-b12-tekort.html Je merkt al na een paar dagen verschil als het werkt.

Rajesh, 03-08-2015
Ok heb de laatste tijd veel pijn aan mijn pols. Wellicht heeft het verband met RSI. Van de dokter heb ik ontsteking remmer gekregen. Kan Boswellia uitkomst bieden en kan het evt. in combinatie met ontstekingremmers gebruikt worden? Ik hoor het graag van u. Reactie infoteur, 04-08-2015
Boswellia zou dan inderdaad kunnen helpen ( dit werkt als een ontstekingsremmer ). Maar zelf zou ik eerder eerst magnesiumolie (zie http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/120421-magnesiumolie-voor-vermoeidheid-zenuwen-hoofdpijn-etc.html ) proberen te smeren op de pols. Al meerdere mensen in mijn omgeving merken er een heel goed resultaat van/mee.
MSM zwavel ( http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/120804-msm-zwavel-werkt-tegen-ontstekingspijn-en-allergieen.html ) is nog een ander alternatief, ook dit werkt ontstekingsremmend.

Coby, 15-05-2015
Een vraag, ik ben aan een chroniese bursitus van de heup geopereerd op 6 maart j.l. maar blijf toch pijn houden. Kan boswelia helpen? Wel gebruik ik medicijnen bij hoge bloeddruk en te snelle pols. Graag uw mening. Reactie infoteur, 15-05-2015
Als u twijfelt altijd uw huisarts om advies vragen! Boswellia zou inderdaad een kruid kunnen zijn dat helpt, maar ook msm zwavel kan een goede keuze. En heeft u dit artikel al gelezen : http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/120316-slijmbeursontsteking-door-vitamine-b12-tekort.html Meerdere mensen waren er al enorm mee gebaat.

Louise, 05-05-2015
Ik heb een vraag over Boswellia, Kan dit samen gebruikt worden met Tyrax tabletten voor de schildklier. Ik wil ze misschien gaan gebruiken voor Fybromylagie, Hemochromatose, mijn spier en bindweefsel, en ontstekingen, en lichte slijtage in mijn knie, polsen links en rechts. Reactie infoteur, 05-05-2015
Misschien is dat verstandig, als je twijfelt, dat te vragen aan je huisarts!

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 02-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.