Autogene Training

Autogene Training Autogene training is een therapie die soms goede diensten kan bieden bij psychosomatische klachten, pijnbestrijding, problemen met bloeddruk, sportgeneeskunde, verslavingen, stress, slaapstoornissen, angst, zenuwpijnen, enz.

Oorspong van de therapie

De Duitse psychiater dokter Johannes Heinrich Schultz (1884-1970) ontwikkelde de autogene training techniek tijdens het interbellum. Tijdens zijn opleiding had hij contacten met Sigmund Freud en Karl Jaspers.

Concentratieve zelfontspanning

Deze andere benaming voor de autogene training geeft al een zeker beeld van de methode. Door deze welbepaalde relaxatietechniek gaat een stuk van het zenuwstelsel tijdelijk uitschakelen. De methode is verwant aan de zelfhypnose.

De methode zelf

De methode bestaat uit zes opeenvolgende stappen:
  • Suggestie van rust
  • Gevoel van zwaarte
  • Gevoel van warmte
  • Regeling van de hartslag
  • Regeling van de ademhaling
  • Afkoeling van het voorhoofd

Meestal wordt aangeraden de eerste week slechts stap 1 te doen, de tweede week 1 + 2, enz. Je kunt ook telkens een oefening vlot gaat, er de volgende bijnemen.

Oefenstonden

De meeste therapeuten raden aan 2 tot 3 keer per dag een kwartiertje te oefenen. Iets langer mag ook.

Suggestie van rust

Doel van deze oefening: voorbereidende relaxatie.

Meestal gebeuren de oefeningen zittend. Je gaat dus zitten best op een stoel met armleuningen, waarop je armen rusten. Anders mogen ze op de dijen rusten. Je sluit de ogen en suggereer jezelf: “Ik ben heel rustig en ontspannen”.

Gevoel van zwaarte

Doel van deze oefening: ontspannen van de spieren.

De tweede oefening bestaat er in je voor te stellen dat je rechterarm heel zwaar is (voor linkshandigen is dit de linkerarm). Het is de bedoeling dat je die zwaarte echt ervaart, zonder echter te forceren. Na een paar dagen maak je beide armen zwaar en na een week of zo armen en benen. Uiteindelijk moet je het gehele lichaam zwaar laten aanvoelen.
Wanneer je in staat bent dadelijk op commando heel je lichaam zwaar te laten aanvoelen, ben je klaar voor de volgende oefening.

Gevoel van warmte

Doel van deze oefening: de bloedsomloop onder controle krijgen.

Op dezelfde manier als in de vorige oefening gaan we ons voorstellen dat onze rechterarm heel warm is. Daarna, de linker, de benen, hel hele lichaam, enz. Deze verhoging van de temperatuur is geen inbeelding. Die lichaamsdelen worden werkelijk meetbaar warmer!

Regeling van de hartslag

Doel van deze oefening: de hartslag rustig en regelmatig maken.

Je geeft jezelf de suggestie: “mijn hart klopt rustig en regelmatig”. Sommige mensen leggen hierbij de hand op de hartstreek en genieten van de rustige, regelmatige hartslag als een fijne ervaring.

Regeling van de ademhaling

Doel van deze oefening: de ademhaling rustig en regelmatig maken.

Het is niet de bedoeling je ademhaling, door middel van tellen of iets dergelijks, te forceren om traag en rustig te zijn. We werken hier enkel met de suggestie: “Mijn ademhaling is heel rustig”. Het zal dan zijn eigen rustige ritme vinden en hier een automatisme in ontwikkelen.

Afkoeling van het voorhoofd

Doel van de oefening: totale rust van lichaam en geest.

Je werkt hier weer met de suggestie: “mijn voorhoofd is koel”.

Tegenaanwijzingen
Zoals bij alle medische en psychologische technieken, wordt aangeraden enkel te werken in overleg of onder leiding van arts of therapeut. Ieder zijn vak!

Elk mens reageert immers verschillend op therapieën en eer je het weet, kom je in de problemen. Bovendien kunnen sommige psychische en fysieke aandoeningen een tegenaanwijzing vormen tegen autogene training. Zeker mensen met ademhalings- of hartklachten mogen hier niet op eigen houtje mee experimenteren! Ook migrainepatiënten moeten voorzichtig zijn.

Aan het einde van de sessie

Je mag ook niet vergeten na het beëindigen van de sessie je lichaam “terug wakker” te maken. Dit kan bijvoorbeeld door armen en benen een paar keer achtereen te spannen en te ontspannen en eventueel armen en benen te schudden.

Toepassingen

  • Behandeling van psychosomatische klachten
  • Pijnbestrijding
  • Bloeddrukregeling
  • Sportgeneeskunde
  • Verslavingsbestrijding
  • Stressmanagement
  • Minder slaap nodig hebben
  • Angstbestrijding
  • Zenuwpijnen
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is psychosomatiek nou precies?Psychosomatiek is een begrip dat veel voorkomt in de medische wereld. Het is een onderwerp dat ook jouw leven kan raken.…
Haaruitval door stressStress – vooral als u over een langere periode stress heeft of er bijzonder veel stress is – kan tot haaruitval leiden.…
Leven met ReumaOmgaan met een reumatische ziekte is moeilijk. Ik hoop dat ik deze informatie een indruk geeft van wat reuma is en hoe j…

Handlezen: iedereen kan het leren!Handlezen is al zo oud als de mensheid. De handvormen, vingers en nagels hebben allemaal wel iets verschillend te vertel…
Ayurveda en de constitutiesDe ayurveda zegt dat de constitutie die je bij je geboorte meekrijgt, bepalend is hoe vatbaar je bent. Hier wil ik de dr…
Reactie

Gertie, 07-07-2011
Ook ik zou wel willen weten bij wie ik in Maastricht of omgeving terecht zou kunnen.

Gertie Reactie infoteur, 20-07-2011
Google heeft dit opgeleverd, maar ik ken die mensen niet:

HConsultancyMaastricht
Behandelend therapeut: J. Hovens, Hypnotherapeut, European Certificate of Psychotherapy, SPV. Behandeling met hypnotherapie, gesprekstherapie, Autogene Training, coaching en…

Salilus (93 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.