Graviola: ondersteunt het immuunsysteem en is lekker als sap

Graviola: ondersteunt het immuunsysteem en is lekker als sap De vrucht graviola staat bekend onder verschillende namen. Wordt hij verwerkt in vruchtensap dan noemt men hem meestal bij zijn Spaanse naam guanábana. Wordt de graviola als homeopathisch middel ter bestrijding van gezondheidsproblemen of ter ondersteuning van het immuunsysteem gebruikt dan wordt meestal de naam graviola of zuurzak gebruikt. De vrucht wordt al eeuwenlang gebruikt ter bestrijding van onder andere griep, koorts, diarree en slijmbeursontstekingen. Omdat hij tegen rijk is aan vitaminen en mineralen is hij ook goed te gebruiken ter ondersteuning van het immuunsysteem.

Inhoud


Over de graviola

Met de naam graviola wordt gerefereerd aan een vrucht die bekendstaat onder diverse benamingen waaronder zuurzak, guanábana, soursop, Braziliaanse paw paw en Annona muricata. Hiermee wordt echter steeds dezelfde vrucht uit de familie van de Annonaceae bedoeld. De boom waaraan hij groeit kan wel zo'n tien meter hoog worden en komt voor in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. De vrucht is peervorming en licht gekromd en kan wel tot zes kilo zwaar worden. De groene schil van de graviola zit vol met stekels. Wanneer hij wordt opengesneden komt een spierwit vruchtvlees tevoorschijn met zaden ongeveer een centimeter groot.

Bron: JeepersMedia, Flickr (CC BY-2.0)Bron: JeepersMedia, Flickr (CC BY-2.0)

Gebruik in vruchtensappen

De vrucht is vooral bekend vanwege het gebruik in vruchtensappen. Het zoete vruchtvlees leent zich goed voor de productie van sap. Hiervoor wordt dan meestal de naam guanábana gebruikt en kan bijvoorbeeld worden teruggevonden in Appelsientje Mango en Guanábana. Puur sap van de graviola kan soms ook worden gevonden in blikjes bij de Aziatische toko. Ook in Midden-Amerika zijn diverse frisdranken te koop met deze smaak. Grappig genoeg wordt de vrucht in Indonesië en Maleisië ook wel aangeduid als de 'Nederlandse doerian' omdat in vroegere tijden Nederlandse handelaren wel wat zagen in deze vrucht in tegenstelling tot de doerian die wij vooral kennen als stinkvrucht. De smaak kan worden omgeschreven als een combinatie van aardbei en ananas met een klein zuurtje en de romige bijsmaak van kokos en banaan.

Gebruik in de natuurgeneeskunde

Waar bij gebruik in voedingsmiddelen vaak de naam guanábana wordt gebruikt, zien we vaker de naam graviola terugkomen wanneer de vrucht wordt gebruikt in supplementen ter ondersteuning van de gezondheid. Alhoewel de aandacht voor graviola in de westerse wereld redelijk recent is, wordt de vrucht in de natuurgeneeskunde al eeuwenlang gebruikt in verschillende delen van de wereld. Zo wordt het gebruikt om koorts te doen laten zakken en diarree te verhelpen. In Peru kookt men de bladeren van de graviola om slijmbeursontstekingen te behandelen en het ophoesten van slijm bij verkoudheid te vergemakkelijken. In de Caraïben maakt men thee van de bladeren om koorts, griep en astma te behandelen. Vrouwen die borstvoeding geven gebruiken de plant om de aanmaak van moedermelk te bevorderen.

Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van graviola

Vanwege claims uit de wereld van de natuurgeneeskunde dat graviola daadwerkelijk gezondheidsbevorderende kenmerken heeft wordt er sinds de jaren 70 ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van de vrucht. De focus ligt dan met name op de werking van de in graviola aanwezige zogeheten acetogeninen. Dit is een type vetzuur dat uitsluitend voorkomt in planten van de Annonaceae familie. Het heeft de eigenschap dat het bepaalde slechte cellen of vrije radicalen in het lichaam kan aanvallen. De vrucht heeft om deze reden ook de aandacht getrokken van kankeronderzoekers die willen weten of deze stof kan worden ingezet bij het bestrijden van tumoren, onder andere van het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in NewYork. Tot op heden (2020) zijn er nog te weinig onderzoeksresultaten bekend om te kunnen zeggen of graviola daadwerkelijk kan helpen bij het bestrijden van kanker (zie onder andere Torres, M.P. et al (2012)).

Wat we wel weten is dat graviola rijk is aan vitamine B1, B2 en C en daarnaast kalium, zink, calcium en magnesium bevat. Dit zijn allen stoffen die het immuunsysteem op een positieve wijze kunnen ondersteunen. Om deze reden wordt graviola gebruikt in diverse homeopathische supplementen ter ondersteuning van het immuunsysteem.

Verkrijgbaarheid van graviola als supplement

Graviola in supplementen voor de bevordering van het immuunsysteem is onder andere in Nederland verkrijgbaar van de merken Hanoju, Vitatabs, Mattisson, Rio Amazon, Swanson en NOW.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onbekend fruit: ZuurzakOnbekend fruit: ZuurzakEr zijn veel fruitsoorten bekend en dus valt er nogal wat te kiezen. Dat neemt niet weg dat er ook nog genoeg fruitsoort…
De geneeskracht van zuurzak en zuurzakbladerenDe geneeskracht van zuurzak en zuurzakbladerenZuurzak is een grote vrucht die 6 kilo zwaar kan worden en oorspronkelijk alleen in Midden-Amerika en op de Caraïbische…
Tropische vruchten wondermiddelen?Tropische vruchten wondermiddelen?Sinds onheuglijke tijden worden wilde vruchten als voedsel gegeten. Ze werden gelei­delijk aan in cultuur genomen en de…
De gezonde eigenschappen van de Noni vruchtDe gezonde eigenschappen van de Noni vruchtDe Noni vrucht is een vrucht die steeds populairder wordt vanwege de gezonde eigenschappen. Het sap van de Noni wordt ge…

Summiere uitleg over de heilzame geneeskracht van CBD-olieSummiere uitleg over de heilzame geneeskracht van CBD-olieUit wereldwijde studies naar cannabis met name in Amerika en Spanje is gebleken, dat CBD-olie uit de cannabisplant aller…
Kruinchakra: wat is het en hoe functioneert het goed?Kruinchakra: wat is het en hoe functioneert het goed?Steeds meer mensen raken bekend met het fenomeen chakra’s, maar dit geldt niet voor iedereen. Echter, als je je verdiept…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Capetribber, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3371140/ (Torres, M.P. et al (2012))
  • https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/graviola
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuurzak
  • http://aleonutrition.com/wonderful-health-benefits-graviola/
  • https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/graviola
  • Afbeelding bron 1: JeepersMedia, Flickr (CC BY-2.0)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 04-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.