Beelddenken; wat is dat?

Beelddenken; wat is dat? Iedereen denkt als kind in beelden. Dit komt mede omdat de taal in schrift pas later aangeboden wordt. Wanneer een kind leert lezen en schrijven leert hij of zij ook in taal te denken. Bij mensen die beelddenkers zijn echter komt die ontwikkeling niet goed tot stand, waardoor ze beelddenkers zijn.

Wat is een beelddenker

Een beelddenker is iemand die in beelden denkt. Wanneer iemand het over een poes heeft, ziet de beelddenker een poes in gedachten. Ook wanneer iemand iets verteld, kan de beelddenker zich heel levendig inleven, omdat hij of zij het vertelde ook daadwerkelijk in gedachten ziet gebeuren.

Voor en nadelen

Beelddenker zijn heeft zijn voor en zijn nadelen. Het kan leuk zijn alles zo levendig voor te stellen. Je kan je goed inleven in situaties en hebt snel kijk op een globaal overzicht. Nadelig kan echter zijn dat het veel tijd kan kosten. Wanneer iemand geen beelddenker is heeft die aan het horen van de taal al genoeg om iets te begrijpen. Een beelddenker echter hoort de taal en moet die vervolgens eerst omzetten in een beeld voor er begrepen wordt wat er nou daadwerkelijk bedoeld wordt. Wat lastig is zijn moeilijke woorden. Soms is er haast geen voorstelling van te maken en voor een beelddenker is zo’n woord dan moeilijk te begrijpen. De context is in zo’n geval dan ook erg belangrijk.

Hoe weet je of je een beelddenker bent

Er zijn enkele kenmerken die typerend zijn voor beelddenker. Hieronder zal ik een overzicht daarvan weergeven:
  • Je denkt sneller dan dat je in woorden vertellen kunt
  • Je ziet snel de abstracte grote lijnen. Kan vanuit een afstand snel de situatie overzien
  • Er is behoefte dingen op papier te zetten. Dit komt omdat er dan overzicht en structuur duidelijk wordt.
  • De taal wordt eerst omgezet in een beeld, voordat het begrepen wordt. En ook bij vertellen wordt eerst een beeld gevormd, voordat je dingen vertellen kunt. Dit kost tijd.
  • In schrift is het zo dat beelddenker of juist te kort van stof zijn, of veel te uitgebreid.
  • Tijdens het schrijven worden woorden niet juist geschreven, letters vergeten of omgedraaid en ook met lezen kan het voorkomen dat iemand letterlijk leest wat er staat.
  • Een beelddenker kan ook zijn eigen woorden vormen als hij of zij niet op een woord komt, zonder het zelf door te hebben.
  • Hij of zij kan moeite hebben met plannen en/of tijdsafspraken
  • Zoals ook in schrift kan diegene ook in woorden heel kort of juist heel langdradig zijn.
  • Een beelddenker wil graag zijn ideeën snel concreet hebben. Anders wordt het snel vergeten of blijft het idee constant in het hoofd dwalen.
  • Het kan zijn dat een beelddenker er op zichzelf is, buitenbeentje is of zichzelf als anders dan anderen ervaart.
  • Beelddenkers kunnen tot slot ook dromerig overkomen. Ze zakken dan weg in de eigen gedachten die ze in een beeld zien en daardoor minder bewust zijn van de omgeving.
© 2008 - 2024 Vveentje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beelddenken is woorden horen en zien met beeldenBeelddenken is woorden horen en zien met beeldenIedereen neemt informatie op. De informatie wordt opgenomen, verwerkt, onthouden en gebruikt. Maar niet bij iedereen wor…
Wat is het verschil tussen beelddenken en woorddenken?Wat is het verschil tussen beelddenken en woorddenken?Vijf procent van de bevolking is een beelddenker. Dit wil zeggen dat vijf procent van de mensen denkt in beelden in plaa…
Ben ik een beelddenker? Is mijn kind een beelddenker?Ben ik een beelddenker? Is mijn kind een beelddenker?Beelddenken is denken in beelden en gebeurtenissen. Het wordt ook weleens ruimtelijk denken genoemd. Daartegenover staat…

Edelstenen en geldEdelstenen en geldIn het oude India adviseerden wijsheren koningen en keizers om bepaalde edelstenen te dragen ter vergroting van hun rijk…
Homeopathie: Urethritis en geslachtsziektenDe gezondheid van de mannelijke voortplantingsorganen is een afspiegeling zowel van het totale welzijn als van de seksue…
Bronnen en referenties
Vveentje (6 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.