Volkse middelen: recepten met rammenas en mierikswortel

Rammenas en mierikswortel hebben altijd een goede reputatie gehad als eerste hulp middeltjes voor van alles en nog wat. Zijn makkelijke groei, de sterke geur en smaak en de goede resultaten zorgden er voor dat het populaire geneeskruiden waren. Helaas vind je nu nog weinig mierikswortel in de tuinen. Het is ook geen mooie plant en nog woekerend op de koop toe, en het zijn ook planten die juist vers hun sterkste werking vertonen. En dus zijn ze ook minder interessant om er commerciële producten mee te maken. Dus het moment om zelf mierikswortel te kweken en er eenvoudige siropen en kompressen mee te maken. Van de vele mogelijkheden om van honing, rammenas en mierikswortel een goed middel te maken wil ik er nu 4 noemen.

Recept 1:

Raspt 3 theelepels rammenas of 1 theelepel mierikswortel en vermengt dit met 3 eetlepels honing. Van dit mengsel neemt u 3 tot 5 keer per dag 1 theelepel. Dat maakt het slijm los en verbetert de ademhaling. Men zegt dat het ook bij astma helpt.

Recept 2:

Hol een dikke ronde rammenas uit, vult hem met honing en zet hem op een warme plaats. Na enkele uren eet men de inhoud en het rammenasomhulsel. Dat smaakt best lekker en werkt uitstekend wanneer kinderen last hebben van hoest.

Recept 3:

Raspt een hele rammenas. U doet de geraspte rammenas en het sap dat er uit is gelopen in een kom en u voegt ongeveer 3 à 4 eetlepels honing toe. Daarna zet u het mengsel voor een paar uur weg. Nadat u het door een linnen doek geperst heeft, hebt u een rammenashoning waarvan u meerdere keren per dag 1 à 2 theelepels neemt. Deze honing is hoofdzakelijk voor kinderen bedoeld.

Recept 4:

1 eetlepel geraspte mierikswortel met 5 eetlepels honing vermengen. Zonder dat u het mengsel uitperst roert u er nog een eetlepel klein gehakte ui door en 5 eetlepels water. U brengt het mengsel aan de kook. Na het afkoelen is de mierikswortel-ui-honing klaar, 5 keer per dag 1 theelepel innemen. Te proberen bij verkoudheid, astma en aanverwante kwalen

Recept 5

Een huismiddel met mierikswortel, dat ook zeker het noemen waard is, is het kompres tegen hoofdpijn, kiespijn en reuma. Maar ik moet er wel bij zeggen dat u het voorzichtig moet uitproberen, omdat niet iedereen de scherpte van de geraspte mierikswortel verdraagt.

En zo gaat het: Ongeveer een halve mierikswortel op een scherpe rasp fijn maken en er een beetje water aan toevoegen (2 à 3 theelepels). Van dit mengsel een laagje, zo dik als de achterkant van een mes, op een linnen doek aanbrengen en dan op de pijnlijke plaats leggen. Daarna wikkelt u er een wollen doek om. Bij hoofdpijn wordt het mierikswortelkompres in de nek, bij kiespijn op de wang gelegd. Na 5 of hoogstens 10 minuten moet u het kompres weer weg nemen. Heel gevoelige huid moet van te voren met ongezouten boter of varkensvet ingewreven worden.

Alle hier genoemde toepassingen van rammenas, rettich, mierikswortel en ui als huismiddel, zijn door de werking van stoffen die ze bevatten zeker te verklaren. De etherische oliën en de antibiotisch werkende of de groei van bacteriën remmende stoffen, de zogenaamde mosterdolieglycosiden (isothyocianaten) verklaren grotendeels het vroegere veelvuldig gebruik van mierikswortel en rammenas.

Voor verder onderzoek

  • Maslov AK, Luzhnova SA, Kalyanina OV. Effects of horseradish root on functional activity of phagocytes, total blood cell count, and state of the liver in mice with experimental leprosy. Bull Exp Biol Med . 2002;134:156-158.
  • Weil MJ, Zhang Y, Nair MG. Tumor cell proliferation and cyclooxygenase inhibitory constituents in horseradish (Armoracia rusticana) and Wasabi (Wasabia japonica). J Agric Food Chem 3-9-2005;53(5):1440-1444. 
  • Conaway CC, Yang YM, Chung FL. Isothiocyanates as cancer chemopreventive agents: their biological activities and metabolism in rodents and humans. Curr Drug Metab 2002;3(3):233-255.View Abstract
  • Goos KH, Albrecht U, Schneider B. [Efficacy and safety profile of a herbal drug containing nasturtium herb and horseradish root in acute sinusitis, acute bronchitis and acute urinary tract infection in comparison with other treatments in the daily practice/results of a prospective cohort study]. Arzneimittelforschung 2006;56(3):249-257. 
© 2011 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Volkse middeltjes tegen droge hoestVolkse middeltjes voor van alles en nog wat. Vreemde, nuttige, absurde, grappige en gevaarlijke middelen. Nuttig omdat z…
De geneeskracht van mierikswortelMierikswortel is een scherp smakende wortel. De smaak lijkt een beetje op mosterd en radijs waar het familie van is. In…
Mierikswortel: Gezondheidsaspecten en toepassingMierikswortel: Gezondheidsaspecten en toepassingVeel mensen zijn bekend met mierikswortel en zeker de mensen die regelmatig in de keuken staan, zijn er bekend mee. In d…

Craniosacraal als oorzaak en oplossing van diverse klachtenCraniosacraal is een term die niet veel mensen bekend in de oren zal klinken, doch heeft iedereen er mee te maken, en he…
Volkse middeltjes tegen neusbloedingenWat moeten we met al die vreemde kruiden- en andere middeltjes die de mensen vroeger gebruikten om kleine en grote kwale…
Bronnen en referenties
  • http://www.integrativepractitioner.com/article_ektid14714.aspx
  • http://www.drugs.com/npp/horseradish.html#ref18
  • Meine Hausmittel. Pahlow
  • Foto: mierikswortels om te distilleren
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.