MRI-scanner en MRI-scan

Een MRI-scanner is het apparaat dat zorgt voor medische beeldvorming van het binnenste van het lichaam. MRI is de afkorting voor Magnetic Resonance Imaging, wat dus betekent; beeldvorming met magnetische resonantie.

Uiterlijk

Een MRI-scanner bestaat uit een verschuifbare tafel en een holle cilindervormige magneet. De patiënt moet op de tafel gaan liggen en wordt dan geheel of gedeeltelijk in de holle cilindervormige magneet geschoven. Dit hangt af van wat deel van je lichaam onderzocht moet worden. Het proces waarbij het deel van je lichaam gescand wordt door de MRI-scanner duurt ongeveer zo'n 10 minuten waarbij je hoofdtelefoon moet opzetten tegen het lawaai dat het apparaat maakt. Doordat de scanner een magnetisch veld creëert, mag je geen metalen voorwerpen zoals oorbellen dragen. Ook tatoeages kunnen uit metalen vloeistof zijn gemaakt, dus het is zeker aan te raden om dit te vermelden omdat het pijn zal doen als dit bij jou het geval is.

Werking

De MRI-scanner gaat een magnetisch veld creëren waardoor de waterstofkernen in ons lichaam te meten zullen zijn.
Het apparaat gaat verschillende graden van de sterkte van het magneetveld maken. Door het verschil in sterkte gaat de scanner meten hoeveel straling van de verschillende golflengten terugkomt. Op die manier kan men weten op welke plaats hoeveel waterstofkernen voorkomen en aangezien het aantal waterstofkernen verschilt van weefsel tot weefsel, kan men bijvoorbeeld bloed van vet onderscheiden.

Contrastvloeistof

Het kan wel zijn dat je voordat je onder de scanner gaat een isotoop krijgt ingespoten. Dit is bijvoorbeeld het geval als je pols moet onderzocht worden. Het isotoop is eigenlijk een contrastvloeistof zodat het sneller duidelijker is wat er scheelt. Deze contrastmiddelen zijn meestal ongevaarlijk voor de patiënt en kunnen gemakkelijk verwijderd worden uit het lichaam via de urine. Dit isotoop kan wel gevaarlijk zijn als je er allergisch voor bent of als je problemen hebt met je nieren.

Resultaat

Op de scan die je hebt ondergaan, kan men na afloop het binnenste van dat deel van je lichaam driedimensionaal zien. Deze uiteindelijke scan is dus geen foto maar staat op een cd-rom die gelezen kan worden door snelle computers. De dokter kan zelfs op het onderzochte deel inzoomen en het van verschillende hoeken bekijken. Door die driedimensionale weergave kan de dokter kijken wat er scheelt met je knie, rug, hersenen en noem maar op.

Verschil tussen MRI-scan en CT-scan

Net zoals de MRI-scan moet de CT-scan bekeken worden op de computer. Maar er zijn verschillen. De CT-scanner zal eigenlijk vooral de hoeveelheid calcium meten bij de botten of het kraakbeen. De MRI-scanner zal het voorkomen meten van waterstof. Bij de CT-scan zal er zeer vaak een contrastvloeistof worden ingespoten, terwijl dit veel minder vaak moet bij de MRI-scan.
© 2011 - 2024 Michielvl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillen en overeenkomsten tussen CT- en MRI-scannersVerschillen en overeenkomsten tussen CT- en MRI-scannersVeel mensen hebben wel eens van een CT of MRI-scanner gehoord. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen deze ap…
Whiplash: medisch onderzoekWhiplash: medisch onderzoekWanneer er een whiplash vermoed wordt kan er divers medisch onderzoek uitgevoerd worden om dit na te gaan. Hierbij kan g…
CT scanner en CT scan: wat zijn het?CT scanner en CT scan: wat zijn het?Je hebt er vast wel eens van gehoord: een CT-scan. Bij een ziekte of bijvoorbeeld bij botbreuken wordt een CT-scanner in…

Kruidengeneeskunde: citroenmelisseCitroenmelisse is een kruid dat veel gebruikt wordt in de kruidengeneeskunde. Citroenmelisse is namelijk een kruid dat b…
Kruidengeneeskunde: brandnetelKruidengeneeskunde: brandnetelIs brandnetel gezond? Absoluut! De brandnetel, door velen beschouwd als een hardnekkig onkruid, is een plant die vele to…
Michielvl (9 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.