Bruin worden zonder schadelijke UV-straling!

Zonnebaden is slecht voor je huid. Mensen willen toch graag een mooie zomerse bruine huidskleur en gebruiken onterecht geen zonnebrandcrèmes. Er is een product op de markt die het mogelijk maakt om bruin te worden zonder invloeden van schadelijke straling die onder andere de kans op huidkanker vergroot en het proces van huidsveroudering versnelt. Zelfbruiner: hoe werkt het, hoe gebruik je het en wat zijn de voordelen en nadelen?

Huidveroudering, rimpels en huidkanker

Het is algemeen bekend dat UV-straling, een straling die in zonlicht zit, slecht is voor je huid en lichaam. UV-straling wordt onderverdeeld in drie soorten straling: UV-A, UV-B en UV-C straling. UV-C straling bereikt het aardoppervlak niet. UV-B straling zorgt voor pigmentvorming, de aanmaak van vitamine D en UV-B straling laat de huid verbranden. UV-A straling zorgt voor huidsveroudering. Deze straling wordt zelfs niet tegengehouden door glas. 95% van de huidveroudering wordt veroorzaakt door UV-A straling en dat betekend dat je de huidveroudering kunt voorkomen.

Waarom zelfbruiners?

Een zomers getinte huid wordt door de meeste mensen als mooi gezien. Het probleem is dat er niet altijd genoeg zon is om je huid langdurig van een mooie bruine kleur te voorzien en bovendien is zonnebaden niet gezond. Een oplossing voor het tekort aan zonlicht is de zonnebank. De zonnebank werkt echter ook met UV-straling en daarmee is het gezondheidsprobleem nog niet opgelost. De zelfbruiner zorgt voor een bruine kleur zonder dat er schadelijke straling nodig is.

Hoe werkt zelfbruiner?

De werkzame stof in zelfbruiner is dihydroxyaceton (DHA). Dit molecuul reageert met eiwitten in de hoornlaag van de huid. De hoornlaag is de bovenste laag van de huid die bestaat uit dode huidcellen. De eiwitten kleuren bruin. DHA is niet schadelijk voor de huid.

Zelfbruiner in combinatie met zonnebrandcrème

Om optimaal beschermd te zijn tegen zonlicht gebruik je iedere dag zonnebrandcrème (ook op kantoordagen!). Dit klinkt misschien overdreven, maar UV-bescherming wordt in Nederland heel erg onderschat. UV-A straling dringt ook in je huid op kantoordagen. Op dagen waarin je op het water bent, een natte huid hebt of in de sneeuw bezig bent moet je je zeker insmeren, want door het water of de sneeuw wordt de lichtsterkte vergroot.

Gebruik

Spray, stick of crème

Er zijn sprays, sticks en crèmes op de markt. Het is belangrijk dat zelfbruiner zo gelijkmatig mogelijk wordt uitgesmeerd. Met een spray is het makkelijk om overal te komen, sticks zijn meestal minder handig omdat plekjes dan sneller vergeten worden. Crèmes smeren fijn, voeden de huid en zijn goed te doseren.

Dosering

Breng de zelfbruiner in dunne lagen aan en herhaal de behandeling vaker. Het effect wordt bij dunne lagen egaler.

Huidtypes

Pas op bij de ogen, gevoelige huid en stukken in de huid waar de hoornlaag dikker is. Droge huid, puistjes, en eelt zal donkerder kleuren. Was na gebruik je handen en nagelriemen heel goed, anders zal je donkere vlekken en onnatuurlijk bruine nagelriemen krijgen.

Tijd

Gebruik zelfbruiner bij voorkeur voor het slapen. Zelfbruiner heeft ongeveer zes uur nodig om uit te werken. Voorkom overmatig zweten, zwemmen en douchen binnen de tijd dat zelfbruiner werkt. Zelfbruiner kan bij het aanbrengen een aantal uur geuren verspreiden, dit is per merk verschillend. Laat na het aanbrengen de zelfbruiner een kwartier intrekken voor je kleding aantrekt.

Herhalen

Herhaal de behandeling naar wens ongeveer om de vier dagen. Als je huid erg donker wordt kun je iets langer wachten.

Hoe lang is het effect zichtbaar?

Als je stopt met het gebruik van zelfbruiner is de kleur na een maand volledig verdwenen.

Merken zelfbruiner

Veel merken gericht op gezondheidsproducten verkopen een zelfbruiner. Nivea, Kruidvat huismerk en Dove komen erg goed uit de reviews.

Bescherming tegen de zon

De bruine kleur die veroorzaakt wordt door zelfbruiner beschermt niet tegen zonnestralen. Er worden namelijk geen melanocyten (pigmentkorrels) gevormd. Een bruine kleur die verkregen is zonder zelfbruiner beschermt wel tegen de zon. Wees daarom bij gebruik van zelfbruiner bewust van het feit dat je huid snel verbrandt. Loop nooit langer dan een kwartier in de volle zon als je geen zonnebrandcrème gebruikt.

Let op: vitamine D!

Een groot deel van de bevolking heeft een vitamine D tekort. Als je door het gebruik van zelfbruiner minder vaak buiten komt, en/of zelfbruiner gebruikt in combinatie met regelmatig gebruik van zonnebrandcrème, wordt er minder tot geen vitamine D gevormd. Het is in dat geval zeker aan te raden om vitamine D supplementen in te nemen.
© 2012 - 2024 Panda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooi bruin worden met een zelfbruiner is eenvoudigMooi bruin worden met een zelfbruiner is eenvoudigGeen zonnetje, geen schadelijke uv-straling, maar toch bruin. Wie wat gebruind is, ziet er meteen stukken beter uit. En…
Zelfbruiners uit een potjeJe zongebruinde huid komt anno 2008 uit een potje. Veel gezonder voor je huid dan liggen bakken in de zon of onder de zo…
De oorsprong en werking van zelfbruinerDe oorsprong en werking van zelfbruinerVeel mannen en vrouwen willen als de zomer nadert graag een bruine getinte huid. Men ligt uren in de zon om maar de gewe…
Alles over zelfbruinersAlles over zelfbruinersVeel mensen gebruiken zelfbruiners. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? Een zelfbruiner is, zoals de naam al zegt, een produ…

Zomervoeten: pedicure in stappen, trends en tipsZomervoeten: pedicure in stappen, trends en tipsZomertijd, zomervoeten. Snikheet of een twijfelachtig zonnetje, een sandaaltje kan al snel. Wat je dan nodig hebt is een…
De werking, kosten en vergoeding van een beugelDe werking, kosten en vergoeding van een beugelTegenwoordig hebben steeds meer volwassenen en kinderen een beugel. Dit gaat gepaard met de nodige kosten. Welke type be…
Bronnen en referenties
  • http://www.uvbescherming.com/
  • http://www.exo.science.ru.nl/bronnen/biologie/zelfbruinende.html
  • http://www.gezondheid.be/
  • http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/de-zelfbruiners-getest/speel/1/
Panda (28 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.