Massage: voordelen voor de gezondheid

Massage: voordelen voor de gezondheid Relaxen in het wellnesscentrum en genieten van een heerlijke massage: we willen het allemaal wel, maar de meesten onder ons nemen er de tijd niet voor. Maar een massagebeurt kan zoveel voordelen hebben, dat het je gezondheid kan verbeteren. Gezond worden en blijven dankzij massage is zeker niet uit de lucht gegrepen. Een regelmatige massage bevordert de weerstand, neemt stress weg en werkt bloeddrukverlagend. Ook kan je volledige lichaam ontspannen en relaxen, waardoor ook je humeur vanzelf beter wordt. Wat zijn de belangrijkste voordelen van een regelmatige massage voor je fysieke en mentale gezondheid?

Voordelen van massage

Naar het wellnesscentrum gaan om je eens lekker te laten verwennen met een deugddoende massage: zowat iedereen wil dat wel eens. Toch stellen we een massage vaak uit om uiteenlopende redenen: we hebben geen tijd, of we zitten wat te krap bij kas om er geld aan uit te geven. Maar het regelmatig ondergaan van een weldoende massage kan ervoor zorgen dat je lichaam gezond blijft of gezonder wordt. Af en toe een degelijke massage krijgen biedt voordelen voor de gezondheid, en dit zowel op lichamelijk als geestelijk vlak.

Herstel spieren

Door het masseren van spieren zorgt de masseur of masseuse voor een goede bloedcirculatie. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en kan het lichaam sneller herstellen. Na een fysieke inspanning zal je melkzuur in je spieren ontwikkelen waardoor je je heel moe zal voelen. Door een massage wordt het recuperatieproces versneld en voel je je snel weer fit. Niet voor niets worden topsporters relatief snel na hun inspanning gemasseerd om het herstel van de vermoeide spieren te versnellen. Hierdoor zijn ze sneller klaar om nieuwe inspanningen te leveren.

Immuunsysteem

Doordat afvalstoffen je lichaam sneller zullen verlaten, kan het lichaam ook sneller weer voedingsstoffen opnemen. Hierdoor wordt geen tijd verloren met het verwerken van die afvalstoffen, maar kan je lijf snel weer nieuwe energie opnemen. Dankzij dit proces zal je immuunsysteem ook sterker worden en je weerstand tegen ziekten verhogen. Dit effect moet vooral op lange termijn bekeken worden: een goede weerstand bouw je op door regelmaat in je leefpatroon te brengen. En net als gezonde voeding kan ook massage hier deel van uitmaken.

Bloeddruk

Het masseren van het lichaam zal een toestand van rust en kalmte veroorzaken, waardoor ook je hart rustiger kan worden. In het algemeen worden zowel lichaam als geest relaxter na nauwelijks enkele minuten massage. Je doet geen inspanning, dus zal je hart ook minder bloed moeten rondpompen. De bloeddruk wordt dus verlaagd en dit is op zich al een voordeel voor mensen met een hoge bloeddruk of "zenuwpezen" die teveel last hebben van zenuwachtigheid.

Ontspanning

Het masseren van de rug, de nek, het gezicht, en de benen zorgt ervoor dat alle onderdelen van het lichaam gaan ontspannen. Hierdoor gaat je lichaam terechtkomen in een toestand van totale ontspanning, die kan uitmonden in een heerlijk relaxmoment. Sommige mensen bevinden zich op het eind van hun massage dan ook in een vredige, relaxte toestand die haast in de buurt komt van slaap. Het is dus geen toeval dat sommige mensen na een uitgebreide massage heel kleine oogjes hebben gekregen doordat het lichaam zo ontspannen is.

Huid

Bovendien kan een goede gezichtsmassage hoofdpijn wegnemen en positieve effecten hebben op de huid. De kans op rimpels wordt bijvoorbeeld een heel stuk kleiner als je je gezicht regelmatig laat masseren en een scrub of facial laat uitvoeren. Dode huidcellen worden hiermee verwijderd zodat plaats vrij kan gemaakt worden voor nieuwe huidcellen. Doordat de huid zich op die manier makkelijker kan "verjongen" ga je er ook beter uitzien.

Stress en humeur

Het mentale en het fysieke zijn bij een mens heel vaak met mekaar verbonden. Als je pijn hebt of moe bent, dan gaat je humeur daaronder lijden. Voel je je goed in je vel, dan verbetert ook je humeur. Om die reden kunnen de positieve eigenschappen van een massage, de ontspanning en de lichamelijke recuperatie, zorgen voor een beter humeur. Stress en nervositeit nemen af en een regelmatige massagebeurt kan zelfs de kans op neerslachtigheid en depressie verminderen.
© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Houtmassage: heerlijk ontspannen via houttherapieHoutmassage: heerlijk ontspannen via houttherapieEen houtmassage of een houttherapie massage werkt ontspannend en geeft je nieuwe energie. Deze massagevorm is van ooster…
Massages - ontspanning en verfrissingEen massage geeft de gelegenheid om even volledig te ontspannen. Zowel fysiek als psychisch gezien heeft een massage vaa…
Wellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness arrangement en weekend. Wellness betekent ontspannen. Overal in het land is wel een wellness-centrum te vinden.…

Haren wassen zonder shampooHaren wassen zonder shampooJe haren wassen zonder shampoo, is dat mogelijk? Niet iedereen wil shampoo gebruiken om de haren mee te wassen. Shampoo…
Nieuwe hygiënische vereisten bij het tatoëren en piercenNieuwe hygiënische vereisten bij het tatoëren en piercenTattoos en piercings zijn nog steeds erg populair. Steeds meer tattooshops bieden hun diensten aan tegen sterk uiteenlop…
Bronnen en referenties
  • http://www.innersmile.nl/Voordelen-Massage.html
  • https://www.spaonline.com/massages/massage-voordelen (bronnen geraadpleegd op 22/01/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 21-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.