Tips voor gezonde krullen

Krullend haar wordt gezien als een van de mooiste haarstructuren, maar vergt daarbij wel heel wat zorg. Pluis, droge punten en klitten zijn veelvoorkomende problemen met dit haarsoort. Weet jij geen raad met jouw bos krullen en wil jij jouw lokken weer gezond zien te krijgen? Hier volgen handige tips om jou op het goede pad te sturen.

Knippen

Zoals bij alle haarsoorten, is het belangrijk om te beginnen met een goed kapsel. Dat hangt van veel factoren af, zoals jouw gezichtsvorm en de dikte van jouw haren. Maar zo zijn er ook kapsels die beter vermeden kunnen worden bij mensen met een krullenbol. Zo worden kapsels als een bob vaak afgeraden. Neem bij het kiezen van een geschikt kapsel daarom geen risico en bezoek daarvoor altijd een kapper dat gespecialiseerd is in krullend haar.

Wassen

Bij het wassen van je krullen, is het belangrijk dat je goed rekening houdt met de frequentie van het wassen. Krullend haar is meestal erg droog en kan daarbij nog droger worden naarmate het veel gewassen wordt. Dat komt omdat de meeste shampoos sodium laureth sulfate bevatten, wat een actief wasmiddel is. Dit wasmiddel stript jouw haar als het ware van al het vuil, maar neemt daarbij ook de natuurlijke oliën van het haar mee. Dat resulteert zich in nog drogere lokken.
Een goed alternatief is een sulfaatvrij shampoo. Deze shampoos zijn milder en drogen het haar zo niet uit. Ook kan er gekozen worden om het haar te wassen met slechts water en een conditioner. Mocht je nou toch jouw haren willen wassen met een normale shampoo, kies er dan voor om minstens twee dagen te wachten tussen de wasbeurten door.

Hydratatie

Wat ook essentieel is bij een gezonde bos krullen, is hydratatie. Dat kan op verschillen de manieren. Allereerst is het van belang om voor een goede conditioner te kiezen. Dit vergt enigszins veel onderzoek, want je moet een conditioner kiezen die goed bij jouw haren past. Gebruik altijd een conditioner na het wassen van je haren.

Haarmaskers zijn ook een goede bron van hydratatie. Probeer minstens een keer per week je krullen goed in te smeren met een hydraterend haarmasker en laat het voor ongeveer een half uur zitten voordat je het uitwast.

Verder is het uiterst belangrijk om genoeg water te drinken. Denk daarbij aan ongeveer 1,5 liter per dag. Dit zorgt ervoor dat de haren genoeg vocht binnenkrijgen en zo minder snel uitdrogen of afbreken.

Drogen

De beste manier om je krullen te drogen na het wassen, is door het op een natuurlijke wijze te laten drogen. Daarbij worden de krullen niet beschadigd. Helaas is dat niet altijd mogelijk wegens tijdsnood, dus kan er dan gekozen worden voor het gebruik van een haardroger. Let bij het gebruiken van een haardroger wel op dat je een diffuser gebruikt. Dat zorgt ervoor dat de lucht wordt verspreid en voorkomt zo pluis. Verder is het belangrijk om zo veel mogelijk koude lucht te gebruiken, wanneer je deze functie hebt bij je haardroger.

Producten

Om ervoor te zorgen dat je krullen na de juiste verzorging dan ook perfect in model blijven, kan je eindeloos kiezen uit talloze producten voor krullend haar. Zo zijn er verschillende soorten mousse en crèmes die daarvoor geschikt zijn. Waar je rekening mee moet houden, is dat de krullen ten alle tijden gehydrateerd moeten worden. Een mousse houdt het haar dan wel goed in model, maar bevat vaak alcohol. Dat droogt het haar juist uit. Het beste is dan om voor een goede leave-in conditioner, oftewel crème, te kiezen. Deze crème kan ook gebruikt worden in combinatie met een serum, dat de punten in gehydrateerd houdt.

Tips voor het slapengaan

Slaap altijd met beschermende kapsels. Denk daarbij aan de ‘ananas’, waarbij je met een elastiekje je haren boven op je hoofd losjes vastbindt. Zo voorkom je klitten en kan je de volgende dag makkelijker je haar weer in model brengen. Ook is het goed om te slapen met een satijnen kussensloop, zodat je haar niet beschadigd wordt wanneer je met je hoofd tegen de kussen aanwrijft. Verder kan je ook een satijnen doek of sjaal om je haren wikkelen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Thais-veronica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eigenwijze krullen, wat moet je er toch mee?Hoe ga je om met eigenwijze krullen? Wat zijn goede producten die helpen om je krullen er gezond en glanzend uit te late…
Zo krijg je een gezonde bos krullen, zonder klittenZo krijg je een gezonde bos krullen, zonder klittenJarenlang hebben vrouwen met kroeshaar of krullend haar om verschillende redenen hun haar glad geföhnd of met chemische…
Beauty: Kunstmatige krullenVeel mensen met krullen snakken naar een stijl haar, al is het maar voor een keer, maar nog veel meer mensen (en dan voo…
Verschillende types krullend haar uitgelegdKrullend haar is er in vele soorten en vormen. Jarenlang is krullend haar over één kam geschoren, wat het er voor vrouwe…

Thuis onder de zonnebankThuis onder de zonnebankBen je op zoek naar een zonnebank of zonnehemel voor thuis? Om lekker te bruinen en te relaxen. In sommige gevallen kan…
Beauty: Je haren kleuren?Beauty: Je haren kleuren?Vrouwen doen het al heel lang en steeds meer mannen gaan ook overstag. De haren kleuren, enerzijds omdat grijs voor vele…
Thais-veronica (12 artikelen)
Gepubliceerd: 28-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.