Welke stoffen helpen tegen huidveroudering?

Welke stoffen helpen tegen huidveroudering? Wat is toch het geheim van de beauty industrie? Elk jaar worden er weer nieuwe producten op de markt gebracht. Producten waar ook weer nieuwe stofjes inzitten die, zoals we lezen, je huid nog beter vitaliseren, egaliseren en hydrateren. Om welke stoffen gaat het eigenlijk en werken die stofjes wel? Welke ingrediënten in dagcrèmes lijken te werken en welke zijn complete onzin, of erger, doen je huid juist schade aan? Welke dagcrème moeten we kopen en welke absoluut niet?

Niacinamide

Een stof die bewezen goed voor de huid is heeft de naam niacinamide. Niacinamide is eigenlijk een hip woord voor een vorm van vitamine B3. We vinden dit stofje vrij veel in dagcrèmes (vaak de dure) maar wat doet het eigenlijk met de huid? Niacinamide zorgt ervoor dat de huid sterker wordt. Je kunt de huid zien als een barrière die schadelijke stoffen van buiten tegenhoudt. De barrière wordt door niacinamide sterker gemaakt. Een ander effect van het sterker worden van de huidbarrière is dat de huid minder vocht verliest. Je huid zal dus minder droog aanvoelen na het gebruik van deze stof. Naast het sterker worden van de barrièrefunctie van de huid zorgt niacinamide er ook voor dat bindweefsel wordt gestimuleerd en dat collageenproductie wordt
aangewakkerd.

Vitamine A zuur (tretinoïne)

Een andere zuur is vitamine A zuur. Dit is iets anders dan Niacinamide maar lijkt ook te werken om een mooie, jonge huid te krijgen. Let op dat je zorgvuldig omgaat met vitamine A zuur. De stof reageert namelijk op zonlicht. Als je tretinoïne gebruikt moet dat of in de avond of ’s ochtends/ ’s middags met gebruik van een hoge spf (zonbeschermingsfactor). Gebruik minimaal factor 30 voor je gezicht bij het gebruik van vitamine A zuur. Mensen die een zeer gevoelige huid hebben moeten extra uitkijken met het gebruik van deze zuur. Bij te gretig gebruik wordt de huid rood en schilferig. Een hoge concentratie vitamine A zuur voor de behandeling van huidproblemen is tot dusver alleen nog maar op dokters recept te krijgen. Tevens is het ook niet verstandig om dit product te gebruiken als je een jonge huid hebt zonder rimpels. Gebruik van dit product zal je huid alleen maar irriteren.

Glycolzuur tegen rimpels

Nog een zuur? Ja, dit keer is het glycolzuur. De stof vindt men niet zo snel in de normale drogisterij producten maar eerder in speciale, vaak duurdere crèmes. Glycolzuur vind je niet zo snel in een dagcrème: het is namelijk een exfoliant. Een exfoliant is een product dat je op je huid aanbrengt na het gereinigd te hebben. Je kunt na het reinigen ook een toner gebruiken. Het exfoliëren houdt in dat de bovenste huidlaag zichzelf snel verwijderd. De bovenste huidlaag bestaat uit dode huidcellen. Bij jonge mensen vernieuwt de bovenste huidlaag zich snel waardoor deze jong oogt. Bij oudere mensen vernieuwt de cellaag zich heel langzaam. Dode huidcellen blijven dan dus lang op de huid aanwezig. Het resultaat is dan een vale en grijzige huid. Een exfoliant met glycolzuur zorgt dus voor een bevrijding van die dode huidcellaag.

Salicylzuur voor een stralende huid

Naast glycolzuur is er ook salicylzuur. Deze zuur is geschikter voor mensen met een jongere huid. Salicylzuur dringt minder diep door in de huid en is geschikter voor mensen met een iets gevoeligere huid. Exfoliëren moet altijd met beleid want je werkt met een zuur. Je smeert natuurlijk geen pure zuur op je huid maar toch kunnen zuren in zeer kleine percentages al irriteren. Bij irritaties moet je altijd een aantal dagen stoppen met het gebruik. Bouw het gebruik langzaam op en gebruik altijd een zonnebeschermingsfactor (spf) als je gaat exfoliëren.

Gluconolactone (Poly hydroxyl zuur)

De effecten van dit stofje lijkt veelbelovend. Zo lijkt het de huid te beschermen tegen UV straling. Tevens worden fijne lijntjes verminderd wanneer er langer dan zes weken (twee maal daags) gesmeerd wordt met een product waar deze stof in zit verwerkt. Let op dat, als je een crème aanschaft, deze luchtdicht is verpakt. Koop dus nooit een pot met crème. Zodra de crème in contact komt met lucht kunnen er oxidatie processen ontstaan die de werkzame stoffen in een handomdraai (letterlijk, handomdraai) teniet doen. Koop crèmes in een luchtdicht pompflacon.

Lactobionic zuur

De meeste producten die te koop zijn met zuren hebben lage concentraties. Lactobionic zuur (ook een poly hydroxy zuur) is een stof die je niet zo snel zult aantreffen in allerhande huidmiddeltjes. De stof is echter wel werkzaam tegen fijne lijntjes en onzuiverheden. De stof lijkt een beter alternatief te zijn dan glycolzuur aangezien het de kans op roodheid en schilfers verkleint. De werkzaamheid kan echter minder zijn.

Zijn duurdere crèmes beter dan goedkopere crèmes?

Men is sterk geneigd om te denken dat duurdere crèmes automatisch beter zijn dan de goedkopere supermarkt crèmes. De ''duur is goed'' principe wordt maar al te graag toegepast in de cosmetica industrie. Veel dure crèmes zijn echter helemaal niet goed. Sterker nog, sommige dure crèmes bevatten irriterende stoffen zoals alcohol en parfum. Hoe lekker het ook mag ruiken: je huid heeft er een hekel aan. Kijk goed naar de ingrediëntenlijst voordat je een dure crème koopt. Zit er een fragrance in? Koop het dan liever niet.

Lees verder

© 2013 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Simpel zelf een anti-rimpelcrème makenSimpel zelf een anti-rimpelcrème makenIn de winkel is de keuze uit alle dag-, nacht- en andere crèmes enorm. Maar weet je dat het eigenlijk heel simpel is om…
Hoe maak ik mijn eigen niacinamide crème?Er zijn veel stoffen waarvan wetenschappelijk is bewezen dat deze echt iets kunnen doen voor de huid. Ook niacinamide, o…
Gezichtscrèmes en anti-rimpelcrèmesGezichtscrèmes en anti-rimpelcrèmesGezichtscrème en anti-rimpelcrème valt vaak op door hun beloftes. Een belofte (claim) is een aanduiding op het etiket, v…
Vitamine A (retinol), provitamine A en bètacaroteenVitamine A (retinol), provitamine A en bètacaroteenVitamine A (retinol) is een belangrijke vitamine en speelt een belangrijke rol bij de weerstand, maar is ook goed voor d…

Winterbeauty in 20 stappenWinterbeauty in 20 stappenGedurende de wintermaanden krijgt ons lijf het flink te verduren. Wint, sneeuw, regen en de lage temperatuur zijn een aa…
Beauty: Less is moreBeauty: Less is moreJe ziet in modegevoelige branches met enige regelmaat ‘overdaad’ wat wordt afgewisseld met ‘less is more’. Trends horen…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 31-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.