Wat doen tegen puistjes?

Wat doen tegen puistjes? Puistjes zijn erg vervelend en vooral tieners en jongere mensen hebben last van puistjes. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om puistjes te voorkomen en om ze sneller te laten verdwijnen. Lees dus snel verder.

Wat zijn puistjes?

Poriën zijn openingen in je huid. Als deze poriën verstopt raken dan ontstaat er een puistje. Poriën raken verstopt door de onderliggende talgkliertjes, deze talgkliertjes zitten onder je huid, dit zijn er miljoenen. Die kliertjes produceren talg, dat is een olieachtige stof die ervoor zorgt dat de bovenste laag van je huid beschermt wordt tegen uitdroging en het houdt de huid ook soepel. Vooral in de puberteit gaan de talgkliertjes meer talg aanmaken, vandaar dat tieners vaak erge last kunnen hebben van puistjes. De hoge talgproductie duurt zo ongeveer tot het 19e jaar, daarna wordt het langzaam minder. Mensen die veel last van puistjes hebben, hebben ook vaak een vette huid.

Uitknijpen

Veel mensen knijpen hun puistjes uit, ze verdwijnen dan wel snel, maar vaak komen ze ook met meerdere terug en zo kunnen puistjes zich snel over je hele gezicht verspreiden. Knijp ze dus liever niet uit, maar probeer puistjes te laten verminderen met onderstaande tips.

Reinigen

Het reinigen van je gezicht is een belangrijke stap om puistjes te voorkomen. Op een schone huid ontstaan minder puistjes. Reinig je gezicht als je uit je bed komt en voor je naar bed gaat. Je kan dit doen met producten die jij fijn vindt om te gebruiken. Veel jongeren gebruiken Clearasil, maar dit is eigenlijk helemaal niet goed voor je huid. Het is een vrij agressief middel. Je zou kunnen kiezen voor producten op een natuurlijke basis.

Make-up

Sommige mensen krijgen ook puistjes van het dragen van bepaalde make-up. Een foundation gaat natuurlijk op je gezicht en verstopt je poriën enigszins, wat weer voor nieuwe puistjes zorgt. Veel meiden willen niet zonder make-up de deur uit en voor hun is het even testen van welke foundation ze de minste puistjes krijgen. De laatste jaren is BB-cream steeds meer in opkomst, dit zou een goede oplossing kunnen zijn. BB-cream is een verzorgende crème met een kleurtje. De duurdere varianten passen zich aan aan de kleur van je huid en laten oneffenheden verdwijnen, ook trekken ze lichte rimpeltjes strak. BB-creams zijn ook erg verzorgend en daarom misschien een betere oplossing dan foundation. Poeder je gezicht wel af na gebruik van een BB-cream, dan krijg je een wat matter effect.

Gezonde voeding

Een gezonde voeding is ook belangrijk om puistjes te voorkomen. Veel mensen krijgen puistjes als ze veel ongezonde dingen eten als chips, chocolade, koekjes, snoep en vele andere vette en ongezonde dingen. Als je elke dag gezond probeert te eten, dan zul je al snel resultaten zien in je gezicht. Voldoende groente en fruit zijn belangrijk. Probeer ook te minderen met vlees, want vooral van varkensvlees krijgen sommige mensen weleens puistjes of andere pukkeltjes in hun gezicht. Neem eens een keer vis of een vegetarische burger of sla een dagje vlees over, want dat heb je echt niet elke dag nodig.

Drink veel water

Probeer het gebruik van frisdrank sterk te verminderen en probeer dan om zoveel mogelijk water te drinken. Minimaal 1,5 liter water per dag. Water reinigt je lichaam en je afvalstoffen verdwijnen sneller uit je lichaam. Je kan ook thee drinken, kies dan voor groene thee of rooibos thee.

Vitamine D

Bij de drogist kun je vitamine D pillen kopen met biergist. Als je elke dag een pil inneemt dan zul je zien dat je huid binnen twee weken er een stuk mooier uitziet. Puistjes verdwijnen en je huid gaat er mooier uitzien. Vitamine D is ook goed voor je haar en nagels. Je haar wordt sterker, breekt minder snel af en het gaat ook meer glanzen. Je nagels worden ook sterker en zullen ook minder snel afbreken. Vitamine D pillen zijn een goede aanvulling bij gezonde voeding.

Vitamine C

Ook vitamine C pillen kun je elke dag slikken. Vitamine C heeft een positieve invloed op de huid en zorgt ook voor een goede weerstand. Er wordt weleens gedacht dat een teveel aan vitamine C niet goed is, maar de overtollige vitamine C verdwijnt vanzelf uit je lichaam.

Zonnebank en zonlicht

Als je af en toe naar de zonnebank gaat wil dit ook nog al eens helpen om puistjes te voorkomen, in de zomer kun je ook prima in de zon zitten. Het zonlicht is goed voor de huid en vaak zorgt het ook voor een vermindering van puistjes.

Anticonceptie

Vanaf 16 jaar mag je anticonceptie slikken, ook wel de pil genoemd. Voor mensen die last hebben van erge acne en puistjes wordt vaak de Diane 35 pil voorgeschreven, nu is er laatst wel gebleken dat deze pil op de lange termijn zeer gevaarlijk kan zijn. De Diane 35 pil werkt wel heel goed tegen puistjes en acne, maar probeer rond je 20e toch wel over te stappen op een andere pil. De Yasmin pil is ook een hele goede pil en als je geen pil meer wil slikken zijn er nog tal van andere anticonceptiemiddelen.

Hulpmiddeltjes

Bij de Action verkopen ze slakkenslijmgel en ook hebben ze goede neusstrips, beide werken erg goed tegen puistjes mee-eters en acne. Ook kun je eenmaal per week een masker gebruiken, dit verzorgd je gezicht en je hebt speciale maskers tegen puistjes, die drogen je puistjes uit zodat ze sneller verdwijnen. Er zijn genoeg dingen die je kunt proberen, het is alleen even testen en kijken welke producten bij jou het beste helpen.
© 2013 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie over acneInformatie over acneAcne wordt typisch geassocieerd met jeugd, pubertijd en tegen de tijd van volwassenheid ben je er klaar mee. Echter, dit…
Puistjes uitknijpen, is dat goed of slecht?Er bestaan verschillende meningen over het uitknijpen van puisten. Sommige mensen zijn bang dat ze meer puistjes krijgen…
Littekens van acne verwijderenBen jij één van die ongelukkigen die zo vaak last heeft gehad van acne? Lees dan hier enkele huis en tuin remedies om de…
Beauty: volwassen en puistjes!Beauty: volwassen en puistjes!Je verwacht dat je na je pubertijd van de puistjes af bent. Halleluja, de vlag kan uit, de gave huid is terug. Voor somm…

Grijs haar kleuren met hennaHeb je grijs haar maar ben je er nog niet aan toe om het uit te laten groeien? Dan ben je gedoemd de rest van je leven j…
Je haar optimaal verzorgen met serum olieJe haar optimaal verzorgen met serum olieElke vrouw wil glanzend haar, geen gespleten haarpunten en geen pluizig haar. Tegen al deze haarproblemen zijn er genoeg…
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.