Maak je eigen gezichtsscrubs en reinig je huid

Maak je eigen gezichtsscrubs en reinig je huid Door te scrubben verwijder je dode huidcellen waardoor je huid zachter en gladder aanvoelt. Je kunt een scrub in de winkel kopen, maar een goed werkende scrub is ook heel gemakkelijk zelf te maken. Op eenvoudige wijze kun je met honing, olie, havermout, yoghurt of gemalen amandelen zelf aan de slag. Bovendien werkt het ook als een masker. Je gezicht zal niet alleen lekker aanvoelen, maar ook nog eens lekker ruiken.

Waar scrubben goed voor is

Scrubben wordt over de hele wereld gedaan. Dode huidcellen worden verwijderd, waardoor de huid een gezonde kleur krijgt, lekker zacht en glad aanvoelt en lekker ruikt. Bovendien heb je dan even een momentje voor jezelf om even te ontspannen. Een goed werkende scrub is gemakkelijk zelf te maken. Besef wel dat het middel niet lang te bewaren is, dus maakt er niet teveel ineens van klaar.

Soorten scrub

Scrub niet meer dan twee keer per week, en bij een gevoelige huid minder vaak. Als je teveel scrubt, kun je ook de goede huidcellen beschadigen. Veel soorten scrubs bevatten ingrediënten die gewoon in de keuken zijn te vinden. Ze dienen ook nog eens als gezichtsmasker.

Honingscrub

Honing is goed voor fijne scrubs om je huid op milde wijze te scrubben. Meng een eetlepel honing met wat amandelmeel en citroensap. Breng het mengsel op het gezicht aan met wat zachte draaiende bewegingen en laat het even intrekken. Daarna spoel je het af en je huid voelt lekker zacht aan.

Milde gezichtsscrub

Er zijn meerdere zachte scrubs om de bovenste dode huidcellen van het gezicht te verwijderen. Smeer je gezicht in met notenolie of een andere lichte plantaardige olie. Vervolgens doe je er een laagje warm water op en daarna wat citroensap. Laat het een minuut intrekken en wrijf het met draaiende beweging over de huid totdat zich een klein ballente vormt dat je kunt verwijderen. Je kunt ook de hals en decolleté meenemen.

Havermeelscrub

Met deze zachte en reinigende scrub kun je een milde scrub maken. Havermout bestaat uit fijngemalen haverkorrels. Doe een theelepel havermeel op je handpalm en meng dit met water. De pasta die ontstaat kun je op je gezicht aanbrengen. Het heeft een zeer mild schurende werking in reinigt bijzonder goed. Dezelfde behandeling kun je ook met kikkererwtenmeel doen. In plaats van water kun je ook een plantaardige olie gebruiken. Eventueel kun je voor een glanzende huid nog gemalen amandelen toevoegen.

Milde amandelscrub

Gemalen amandelen kun je gebruiken om de huid van je gezicht en je lichaam zachtjes te schuren en de dode huidcellen te verwijderen. Als je de gemalen amandelen mengt met amandelolie heb je een scrub en maskertje ineen. Scrub de huid voorzichtig eerst door rustig een paar minuten over je huid te wijven. Laat het amandelpapje een kwartiertje intrekken en spoel het vervolgens af.

Amandelscrubs uit India

Laat zeven amandelen een nacht weken in een half kopje melk. Pureer dit de volgende dag met bijvoorbeeld een blender. Breng de scrub op de huid met ronddraaiende bewegingen en laat het vijf minuten intrekken voordat je het afspoelt met water.

Kashmir-gezichtsmasker

Hiervoor heb je twee eetlepels gedroogde sinaasappelschil, twee eetlepels gemalen kikkererwtenmeel of havermeel en twee eetlepels room nodig. Maak hier een papje van en breng het royaal aan op het gezicht en hals. Als het opgedroogd is (na circa een kwartier) kun je het met draaiende bewegingen verwijderen zodat het ook als een scrub werkt. Deze behandeling verzacht en reinigt de huid en ruikt nog lekker ook.

Japanse scrub

Een lekkere Japanse scrub maak je met adukibonen. Maal drie eetlepels adukibonen fijn, bijvoorbeeld in een koffiemolen. Voeg wat water toe aan de gemalen bonen en roer tot dat een gladde massa is ontstaan. Breng het mengsel met cirkelende bewegingen aan op de huid, vanaf de kin via de wangen naar het voorhoofd. Het resultaat is een zijdezachte huid.

Verse sinaasappelscrub

Meng een eetlepel vers geraspte sinaasappelschil, een eetlepel gemalen amandel, een eetlepel honing en eventueel drie druppels etherische sinaasappelolie. Voor een nog zachter resultaat kun je nog zemelen toevoegen aan de scrub. Maak je gezicht en hals nat en breng het papje aan met ronddraaiende bewegingen. Laat het een aantal minuten intrekken waarna het afspoelt. Smeer hierna het gezicht lekker in met een voedende olie, zoals avocado-olie.

Polenta-yoghurtscrub

Meng een eetlepel polenta (maïsmeel) met een eetlepel yoghurt tot het een pasta is. Breng de scrub aan op de huid. Het heeft een positieve invloed op de doorbloeding van de huid waardoor je gezicht er stralend uit komt te zien. Je kunt de scrub ook voor de rest van het lichaam gebruiken.

Verfrissende citrusscrub

Mix twee eetlepels yoghurt met anderhalve eetlepel gemalen citrusschil en twee eetlepels abrikozenolie. Het heeft een vochtinbrengende werking en is heerlijk in de zomer.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scrubben voor een mooie huidHeb je regelmatig last van een droge huid? Scrubben wordt steeds populairder in Nederland. Het is een goede manier om ou…
Schoonheid: scrubbenSchoonheid: scrubbenVoor een mooie, gezonde huid is scrubben belangrijk, maar als we al gaan scrubben komen de meeste mensen niet verder dan…
Sugar scrubs: gezicht scrubben met suikerkristallenSugar scrubs: gezicht scrubben met suikerkristallenHet is goed om de huid van het gezicht regelmatig te scrubben. Op deze manier verwijder je dode huidcellen die maken dat…
Een mooie huid dankzij scrubbingEen mooie huid dankzij scrubbingScrubbing reinigt de buitenste huidlagen waardoor het vuil en de dode huidcellen worden verwijdert. Het bereidt eveneens…

De basis van huidverzorgingDe basis van huidverzorgingDe huid is het grootste orgaan van je lichaam met vele functies. Iedereen wil graag een mooie, zachte, soepele en gladde…
Essie nagellak; een echte hypeDe Essie nagellakjes bestaan al meer dan 30 jaar en worden de laatste jaren meer en meer gedragen. De nagellak wordt hoo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay (bewerkt)
  • Boek: schoonheid 360 graden. ISBN 9789022992838
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 08-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.