Haarverzorging voor de verschillende haartypen

Haarverzorging voor de verschillende haartypen Door een juiste shampoo en crèmespoeling te gebruiken, houd je het haar gezond en mooi. Lang haar, haar dat veel geföhnd wordt of haar dat chemisch bewerkt is, heeft extra verzorging nodig. Zo zijn er de haartypen: droog, vet of normaal haar die op verschillende wijze verzorgd moeten worden. Het is een fabel dat het vaak wassen van haar het haar vetter maakt. In geval van roos kun je een speciale antiroos-shampoo gebruiken.

Basisregels van het haar wassen

Voor de dagelijkse verzorging van het haar, kun je een aantal eenvoudige regels toepassen. Het water mag niet te heet zijn, en gebruik ook niet te veel hitte als je het haar föhnt. Het heeft de voorkeur het haar op natuurlijke wijze te laten drogen. Wrijf niet te hard met de handdoek tijdens het drogen. Wikkel je haar in een handdoek en druk het droog. Voordat je het haar gaat wassen, spoel het eerst goed uit. Breng de shampoo aan en masseer het met je vingers vanuit de hoofdhuid in het haar. Spoel het goed uit en doe eventueel hetzelfde met wat crèmespoeling.

Haartype

Een juist gebruik van shampoo en crèmespoeling kan helpen om het haar gezond te houden. Maar er zijn ook verschillende haartypen die allemaal een andere verzorging nodig hebben. Naast het basistype droog, vet of normaal, kan het ook steil, golvend of gekruld zijn. De conditie van het haar verandert als gevolg van ouder worden, stress of chemische behandeling zoals kleuren. Ook de haarverzorging speelt hierbij een grote rol.

Vet haar

Vet haar is meestal slap en plat en heeft weinig volume. Ook wordt het na het wassen weer snel vet. Dit komt door de opeenhoping van talg dat wordt aangemaakt in de talgklieren in de hoofdhuid. Talg is een soort natuurlijke olie die op de haarschacht komt en een laagje hierop vormt. De talgproductie van het lichaam is variërend. Zo wordt er tijdens de puberteit meer talg aangemaakt door de aanwezigheid van mannelijke hormonen. Het is niet mogelijk de talgproductie te stoppen, maar door het haar dagelijks te wassen is de beste remedie.

Droog haar

Als het haar droog is, voelt het ruw aan, klit het snel en de glans ontbreekt. Het is moeilijk in het juiste model te brengen. Droog haar bevat onvoldoende vocht. Dit komt omdat de buitenste laag van het haar poreus is geworden waardoor de binnenste laag van het haar geen vocht meer kan vasthouden. Bij lang haar komt dit vaker voor. Het heeft meer te verduren gehad. Chemische behandelingen zoals verven, bleken en permanent kunnen het haar ook droog maken. Verzorg daarom het haar met een milde shampoo en een intensief herstellende crèmespoeling. Deze bevat stoffen zoals pantheol en eiwitten. Panthenol helpt het haar om vocht beter vast te houden en eiwitten maakt het haar weer gladder.

Normaal haar

Onder normaal wordt haar bedoeld dat niet vet of droog is. Het haar glanst en is gemakkelijk in model te brengen. Het ziet er gezond uit en heeft geen chemische behandeling ondergaan. Dit haartype kun je wassen met een milde shampoo. Als je haar lang is, kun je wat crèmespoeling na het wassen met shampoo gebruiken. Dit beschermt het haar tegen de schadelijke invloeden van buitenaf en het verzacht het haar.

Shampoo en crèmespoeling

Door het schuimen van de shampoo wordt het vuil verwijderd. Een effectieve shampoo omhult vet en vuil zonder de natuurlijke oliën van de hoofdhuid te verwijderen. Gebruik een milde shampoo die de ogen niet irriteren. Het is beter om een aparte shampoo en crèmespoeling te gebruiken vanwege de verschillende werking van het product.

Shampoo

De verschillende bestanddelen van een shampoo hebben elk hun eigen taak. Dit zijn de belangrijkste taken:

  • Reinigingsmiddel dat vet en vuil verwijdert. Twee milde reinigingsmiddelen zijn: ammoniumlaurylsulfaat en ammoniumlaurethsulfaat.
  • Verzorgende additieven zijn bestanddelen tegen roos, vochtinbrengers, plantenextracten en fruitextracten.
  • Functionele additieven zijn bijvoorbeeld conserveringsmiddelen, geurstoffen, kleurstoffen en stoffen om de zuurgraad te regelen.

Crèmespoeling

Haar dat chemisch behandeld is, vaak gedroogd wordt met een föhn of lang is, kan aangetast zijn door omgevingsfactoren waardoor een crèmespoeling nodig kan zijn. Crèmespoeling helpt om de buitenste laag van het haar glad te houden en om het kapsel beter in model te brengen is. Het haar klit minder en voelt zacht aan. Met name in de winter zorgt crèmespoeling ervoor dat het haar minder statisch wordt. Sommige soorten crèmespoeling bevatten panthenol en siliconen, zodat het haar beter vocht kan vasthouden.

Roos

Een van de meest voorkomende problemen met het haar is roos. Dit kan bij elk haartype voorkomen. Het ontstaat doordat de bovenste laag van de hoofdhuid schilfert. Het doel hiervan is om bacteriën te verwijderen van de huid. Op de hoofdhuid kunnen huidschilfers worden vastgehouden door het haar, waardoor ze zich ophopen. Door de ideale omstandigheid voor bacteriën, zullen deze zich vermenigvuldigen, waardoor de schilfers alleen maar toenemen. Gebruik in dit geval antiroos-shampoo met prioctonolamine of zinkpyrithion. Deze shampoo kun je dagelijks gebruiken. Mocht je na twee weken geen verbetering zien, ga dan naar de huisarts voor advies.

Wordt haar vetter door vaker wassen?

Het is een fabel dat het haar vetter wordt van vaker wassen. Regelmatig wassen zorgt niet voor de aanmaak van meer talg. Als je juist weinig je haren wast, kan het vet zich ophopen. Vuil kleeft makkelijker aan het vettige oppervlak van het haar. Als je last hebt van vet haar, kun je dit dagelijks wassen met een speciale shampoo tegen vet haar. Deze shampoo verwijdert natuurlijke vetten zonder de haarschacht te beschadigen.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor de verzorging van uw haarBeste verzorging voor uw haar. Welke shampoo, crème of masker te gebruiken bij welk haar. Hier enkele tips voor de keuze…
Het verzorgen van uw haarNet zoals bij de huid, is het verzorgen van uw haar ook belangrijk. Hoe kan u het beste uw haar verzorgen?
Roos op 't hoofdRoos op 't hoofdVeel mensen hebben roos. Hier kunnen ze niks aan doen. Er zijn speciale hulpmiddelen om roos tegen te gaan en te voorkom…
Tips tegen roosNiets is zo vervelend als je haar netjes kammen en toch nog witte schilfertjes op je hoofd zien zitten. Veel mensen hebb…

Het verouderingsproces van de huidHet verouderingsproces van de huidNiemand ontkomt er aan, ondanks alle middelen die we smeren of inspuiten en huid die we oprekken. Het lichaam veroudert…
The Oil Cleansing Method: je gezicht reinigen met olieThe Oil Cleansing Method: je gezicht reinigen met olieThe Oil Cleansing Method: oftewel, je gezicht reinigen met olie. Deze methode is bij veel mensen erg populair, omdat het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alehidalgo, Pixabay
  • Boek: Huid, haar en nagels, ISBN 978 90 6407 794 4
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 10-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.